Норвешка забрањује да се помогне просјацима

Норвешка, најбогатија земља у Европи, предлаже закон, који ће, ако се усвоји, пружање помоћи просјацима на улици, квалификовати као кривично дело, пише Дејли мејл.

Свијет 06.02.2015 | 07:51
Норвешка забрањује да се помогне просјацима

Предлог закона разматраће се до 15. фебруара, а ако прође у Парламенту, кажњаваће и оне који просјаче.

Нова правила би омогућила и да они који нуде новац, храну или склониште сиромашним са улице, заврше у затвору.

Већ су прошле године поједина већа у Норвешкој забранила просјачење, а влада десног центра сада жели да се широм земље забрани и помагање просјацима.

Предложени закон би криминализовао оне који организовано просе и у случају да буду ухваћени, прети им затворска казна у трајању од годину дана.

Министар правосуђа Видар Бреин Карлсен рекао је да се тим законом настоји искоренити све чешћа појава "мрежа просјака" који ову "активност" претварају у уносан посао.

"Морамо полицији дати могућност да заустави оне који организују велике групе просјака на улицама", рекао је Бреин Карлсен.

Посланица опозиције Карин Андерсен оптужила је Владу да "криминализује сиромаштво".

"Најбогатија европска земља криминализује најсиромашније Европљане", написала је на свом Твитер профилу и додала да се тиме укида право људи да затраже помоћ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дивос

06.02.2015 07:23

Овај закон заиста делује нехумано, пример безобзирности и окрутности према онима који су у тешкој ситуацији. Вероватно у некој мери то и јесте. А опет, свака прича има двије стране. Не знам како је у Норвешкој, али просјака имамо и у већим градовима Српске. Некад се и смилујемо тим унесрећеним људима, посебно оним обогаљеним, или деци са видљивим хендикепом, али та хендикепитана деца (па и богаљи) просе за рачун олоша којима полажу рачуне (то често и нису њихови родитељи, мада има и тога), често су и у робовском положају порема господарима својих живота. Само незнатан % тих пара заврши код те деце или обогаљених, и у правилу толико колико је неопходно тек за преживљавање. Тако ми, у племенитој намери или да се смилујемо овој деци и унесрећенима, потпомажемо и подстичемо најодвратнију врсту криминала и злоупотребе деце или богаља. Ове теме мако ко воли, обично са гнушањем одбијамо и да сагледамо размере моралног суноврата који се догажа, али волимо да глумимо дежурне моралисте и о свему паметујемо. А како написах увек постоји и друга страна приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смајо

06.02.2015 08:43

Одлуци се бре, екавица или ијекавица. А онда сконтај да у Норвеској нико нема потребу просјацити, јер им је социјална помоц веца него насе плате.

Name

Цццц

06.02.2015 15:37

Они зарадјују или примају социјалну помоц мјесецно висе него ми годисње!?

ОДГОВОРИТЕ