ОЕБС: Закон је поражавајући за слободу изражавања

Представница ОЕБС-а за слободу медија, Дуња Мијатовић, је данас осудила нови закон који је усвојен у Републици Српској, којим објаве на друштвеним медијима које ремете друштвени поредак постају кажњиве, упркос њеним ранијим упозорењима против тога.

Република Српска 06.02.2015 | 08:20
ОЕБС: Закон је поражавајући за слободу изражавања

“Разочарана сам тиме што је толико много домаћих и међународних израза забринутости  једноставно игнорисано. Овај нови закон утире пут правним ограничењима слободе изражавања и слободе медија на интернету”, рекла је Мијатовић.
 
“Укључујући друштвене медије у одредбе овог закона, јавља се опасност да званичници могу да протумаче неодређене термине као оправдање за санкционисање и ограничавање слободног протока информација и слободе изражавања на интернету.”
 
У писму од 27. јануара упућеног Недељку Чубриловићу, предсједнику Народне скупштине Републике Српске, Мијатовић је позвала посланике Народне скупштине да не усвоје овај закон прије него што размотре амандмане који ће да осигурају да тај закон нема штетан утицај на слободу говора и слободу медија. Она је понудила да помогне органима власти да се изврши правна анализа тог закона и објаве препоруке.
 
Закон о јавном реду и миру је усвојен на данашњој сједници Народне скупштине Републике Српске. У складу са његовим чланом 7. и чланом 8. постаје кажњиво путем друштвених медија нарушавати јавни ред и мир, истицањем симбола, слика, цртежа или текстова непристојног, увредљивог или узнемиравајућег садржаја и другим непристојним или дрским понашањем.
 
“Те одредбе могу да доведу до аутоцензуре међу корисницима друштвених медија да би се зауставиле критике и другачији ставови, што је непримјењиво у једном демократском друштву”, рекла је Мијатовић. “Само у случајевима директног подстицања на насиље су правне санкције оправдане, а слободу изражавања на интернету треба оставити тијелима саморегулације да се њоме баве.”

ТВ БН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

крим јонг

05.02.2015 18:53

Ста они знају ми смо паметнији.Па забога ми смо небески народ. Остану ли ови јос дуго на власти сви цемо ми на небо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

германац

05.02.2015 18:58

Доци це време када це сви одговарати за своје поступке. Знаци за твог премијерског мандата нико не одговара. Да ли на овим просторима функционисе дрзава и право у сваком моменту или је законитост за неко време суспендована и цека неко друго време.. Да цовек не поверује да је то изјавио један премијер,

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

05.02.2015 19:01

Највеци ударац СНСД-у је задао управо СНСД. Овим законом су сами себе довели у полозај да их не воли све висе људи, а и неки људи из свијета који се никад нису огласавали сад пљују по овом закону. Не контам да су ово сами себи урадили... Обиљезили су себе за вјек вјекова. Вец их пореде са неким будалама из историје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

05.02.2015 19:05

А КО ЈЕ ДУЊА МИЈАТОВИЦ, А КО ЈЕ ОЕБС ИЛИ ТРАНСПАРЕНСИ, НАСИ ЉУДИ ТИПА ЦЕНИЦ КОЈИ ЛУПАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељка

05.02.2015 19:13

Ма јоккк... Нису ни они цитали као и Америцки амбасадор. Или не могу да разумију. Јер кад ја казем да јесте онда јесте уставан и добар. Ја сам овде господарица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

05.02.2015 19:21

Нека ова Дуња однесе закон у ОЕБС у сједиште и да најбољим правницима да провјере да ли има сличних законау ЕУ не да сједи и прима велику плату за овако паушалне оцјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

05.02.2015 19:25

Нико није правилно разумио овај закон ни градани ове земље ни опозиција ни стране амбасаде ни комплетна медународна заједница.Разумјели су га једино Пресједник скупстине Цубриловиц Пресједница владе Цвијановиц и министар полиције Лукац. Кладим се да га нису разумјели ни они који су га усвојили али то нису смјели да казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

05.02.2015 19:33

Напокон је и политичким дилетантима јасно да је дошао крај Милине диктатуре и крах СНСД .Укратко Миле је сахранио социалдемократију у БиХ и РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

05.02.2015 20:53

Ово је да НЕ ВЈЕРУЈЕС.... Гледам Дневник БН и Дневник РТРС и као да гледам двије разлиците дрзаве. Као да два разлицита језика говоре. Браво Срби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

05.02.2015 21:17

На РТРС се прицало 10 мин о застави на прозору и како це нас све та застава побити.Били су сви из СНСД да казу несто осим покојног Јелица.

Name

ми сами

05.02.2015 21:04

Нема тог закона који мозе вас криминал да сакрије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

05.02.2015 21:17

И ми смо разочарани ОЕБС-ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

05.02.2015 21:49

Закон реорганизације мозга кога сте нам испрали лудилом

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

06.02.2015 00:07

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

06.02.2015 00:53

ЈЕ СУИС ЦХАРЛИЕ - ЗИВЈЕЛА СЛОБОДА ГОВОРА, ПИСАЊА И ЦРТАЊА... ИНТЕРНЕТ И ДРУГЕ ДРУСТВЕНЕ МРЕЖЕ НЕ МОГУ БИТИ ПРОГЛАСЕНЕ ЈАВНИМ МЈЕСТОМ ИСТО КАО СТО СКОЛСКА ТАБЛА, ОГЛАСНА ПЛОЧА ИЛИ ЗИД У ХАУСТЕРУ НИЈЕ ЈАВНО МЈЕСТО, НЕГО МЕДИЈ НА КОЈЕМ СЕ ОСТАВЉА НЕКИ ТРАГ ИЛИ ГРАФИТ - ГРАФИЧКА ПОРУКА, А ОВИ МЕДИЈИ ЈЕДИНО МОГУ БИТИ НА ЈАВНОМ МЈЕСТУ И ТО ЈЕ СВА ВЕЗА ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА СА ЈАВНИМ МЈЕСТОМ... ОВО ЈЕ ПРАВНА ГЛУПОСТ СЛИЦНА ОНОЈ КАДА ЈЕ ВЛАДА РС (СДС) У РАТУ ОБЈАВИЛА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РС СА ТУЦЕТОМ НОВИХ ЗАКОНА, А СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ЈЕ ПРОГЛАШЕН ВОЈНОМ ТАЈНОМ И ДЈЕЉЕН ЈЕ ПОВЈЕРЉИВИМ ПРАВНИЦИМА УЗ ИЗЈАВУ И ПОТПИС ... ПОЗИТИВНО У ЧИТАВОЈ ОВОЈ УЈДУРМИ ЈЕ ДА СЕ СДС ОПАМЕТИО И ПОСТАО ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА ШИРОКИХ ЕВРОПСКИХ ПОГЛЕДА... БРАВО СДС... ВИДИТЕ ДА ЈЕ ВРИЈЕДИЛО ДА ПРОДЈЕТЕ СЦИЛУ И ХАРИБДУ, А ТАЈ МЕСИНСКИ ТЈЕСНАЦ ТЕК ОЧЕКУЈЕ ЛИДЕРЕ И ИГРАЧЕ ИЗ СНСД-А... МИСЛИМ ДА МИ ЗА ОВАЈ ТЕКСТ МИНИСТАР ЈАВНОГ МЈЕСТА ОД ПРЕКРШАЈА НЕ МОЗЕ НИСТА... ИЛИ МОЗДА МОЗЕ.. ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОС ИМА УСТАВНИ СУД РС, АЛИ ТИМ СУДИЈАМА ЈА НЕ ВЈЕРУЈЕМ ЈЕР ИХ СВЕ И ЈЕДНОГ ЗНАМ, ОНАЈ УСТАВНИ СУД БИХ МОЖДА И ПОМОГНЕ ЈЕР СЕ СУДИЈЕ СТИДЕ ОНИХ СТРАНАЦА, А СЈЕДЕ ТУ И БОСЊАЦИ И ХРВАТИ ПА СЕ НИКАД НЕ ЗНА... ЈАО НАМА ОВАМО И ВАМА ТАМО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

06.02.2015 07:26

КАКВО ЈЕ СТАЊЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НЕОПХОДНО ЈЕ БИЛО ДОНИЈЕТИ ДВА ЗАКОНА О ЈАВНОМ РЕДУ И МИРУ. ЈЕДАН ЗАКОН ЗА СНСД-е, ДНС И СПРС, ОДНОСНО ЗА СТРАНКЕ НА ВЛАСТИ А ДРУГИ ЗА ОПОЗИЦИЈУ.ОДАВНО ПО ОВОМ СИСТЕМУ ДОНЕСЕНИ СУ И ОСТАЛИ ЗАКОНИ И ПРИМЈЕЊУЈУ СЕ АНАЛОГНО НАПРИЈЕД НАВЕДЕНОМ. КАКВЕ СУ НАМ ИНФОРМАЦИЈЕ (НЕГАТИВНЕ У СВИМ СФЕРАМА ЖИВОТА)ДА БОГ ДА ДА СЕ СПАСИМО ОДНОСНО ДА ПРЕЖИВИМО ЈЕР ПОСЛЕ ЗИМЕ ДОЛАЗИ ПРОЉЕЋЕ.ДОБРО ОВИ НА ВЛАСТИ ЗНАЈУ ШТА НОСИ ПРОЉЕЋЕ ПА ПОЖУРИЛИ ДА СЕ ОБЕЗБЈЕДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глигор

06.02.2015 08:09

У САД ЦРНЦЕ ПОЛИЦАЈЦИ УБИЈАЈУ КАО ЗЕЦОВЕ,А СУДИЈЕ ИХ ОСЛОБАЂАЈУ. АКО ХОЋЕТЕ ТАКВУ "ДЕМОКРАТИЈУ" И КОД НАС, НЕКА, ХВАЛА. ЗАДРЖИТЕ ЈЕ ЗА СЕБЕ,А НАС ОСТАВИТЕ НА МИРУ.У СВАКОЈ ДЕМОКРАТСКОЈ ДРЖАВИ ЗАКОНЕ ДОНОСИ СКУСПШТИНСКА ВЕЋИНА,А НЕ ОПОЗИЦИЈА И НЕВЛАДИН СЕКТОР ФИНАСИРАН ОД СТРАНАЦА.КАДА БУДЕТЕ ДОШЛИ НА ВЛАСТ ДОНОСИТЕ ЗАКОНЕ КАКВЕ ХОЋЕТЕ,АЛИ НА ВЛАСТ СЕ У ДЕМОКРАТСКИМ ЗЕМЉАМА ДОЛАЗИ ИЗБОРИМА,А НЕ ПУЧОМ. ЗАР ВАМ НИЈЕ ДОВОЉАН ПРИМЈЕР УКРАИНЕ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превртанер

06.02.2015 08:39

Као активни цлан и потпредјседник Удрузења голубара указујем на дискриминацију у тексту закона гдје се намјерно избацује као средство преноса информација ГОЛУБ ПИСМОНОСА. Стога овај закон сматрам мањкавим и треба допунити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папагај

06.02.2015 08:49

Да колега слазем се, јер се и као аудио медиј нигдје у закону не спомиње израз ПОНАВЉАС КАО ПАПАГАЈ, циме је директно угрозена наса сврха постојања. Знаци закон треба оборити. Надам се да це се и колеге коњи из ПОНY ЕXПРЕСА придрузити насој борби за права информисања, као и производјаци ФЛАСА јер је угрозен најраспрострањенији модел комуникације на мору ПОРУКА У БОЦИ. И ста је са РАДИО АМАТЕРИМА, ИНДИЈАНЦИМА са својим ДИМНИМ СИГНАЛИМА? Закон је велики број нацина информисања једноставно намјерно изоставио.