Осврт на АО: Ево свих ''Хероја дана'' из Мелбурна

Први Грен слем сезоне Аустралијан опен завршен је у недељу победом Новака Ђоковића, па је време да полако сумирамо утиске из Мелбурна.

Тенис 07.02.2015 | 00:15
Осврт на АО: Ево свих ''Хероја дана'' из Мелбурна

Поред Ђоковића који је тријумфовао над Ендијем Маријем пехар је подигла Американка Серена Вилијамс, победивши у финалу Марију Шарапову.

Ози опен свакога дана изнедрио је барем по једног хероја који је одушевио публику, а сада је пред вама свих 14 на једном месту.

Уживајте!

Дан И – Танаси Кокинакис

Први дан Аустралијан опена донео нам је неколико занимљивих резултата, а свакако највеће изненађење направила је Чехиња Луице Храдецка, елиминацијом наше Ане Ивановић. Међутим, пажњу светске јавности тог понедељка поново је привукао млади домаћи тенисер Танаси Кокинакис. 18-годишњи Кокинакис спасао је четири меч лопте и победио 11. носиоца Ернестса Гулбиса са 5:7, 6:0, 1:6, 7:6 (7-2), 8:6.

Не може се рећи да је тријумф дошао потпуно неочекивано – још прошле сезоне популарни ’Кок’ имао је неколико мечева са јачима од себе у којима је освајао први сет, али није успевао да заврши посао (Фелисијано Лопес и Кевин Андерсон).

Овога пута отишао је корак даље и донео велико славље аустралијским навијачима који су били на трибинама познатог терена број 3.

Дан ИИ – Медисон Бренгл

Малтене анонимна америчка тенисерка Медисон Бренгл појавила се на првом Грен слему сезоне и пласманом у четврто коло остварила резултат каријере. Ту је зауставила сународница Медисон Киз, која је стигла до полуфинала.

Бренгл је бајку у Мелбурну почела изненађујућим тријумфом над 13. фавориткињом Андреом Петковић, само наставивши са сјајним партијама после финала WТА у Хобарту.

Међутим, оно што је много важније од проласка у друго коло Ози опена јесте чињеница да је победила у много већем и значајнијем мечу крајем прошле године.

„Нисам знала да ли ћу доћи на Аустралијан опен све до пре три недеље. Имала сам рак коже и део са ноге морали су да ми одстране“, открила је Американка после првог меча.

Дан ИИИ – Тим Смичек

Славни Рафаел Надал био је на конопцима већ у другој рунди, али је успео да на искуство преокрене дуел са Тимом Смичеком резултатом 6:2, 3:6, 6:7, 6:3, 7:5. Више од четири сата 112. тенисер планете, равноправно се борио са једним од најбољих у историји.

И таман када је било јасно да ће ипак изгубити меч, он је заправо победио – Надал је сервирао за меч при вођству 6:5 у петом сету, водио је са 30:0, а онда га је неко из публике узвиком омео при сервису, па је лоптица завршила далеко у ауту.

Смичек је играо најбољи меч каријере и мора да је било разарајуће што награда највероватније неће доћи, али и у таквом стању смогао је снаге да буде – спортиста. Интервенисао је код судије и Надал је поново добио први сервис.

“Нисам разумео шта су добацили из публике – не знам да ли момак није знао да је Рафа већ бацио лоптицу, али било је очигледно да му је то засметало. Мислим да сам урадио исправну ствар“, рекао је 27-годишњи Смичек.

Дан ИВ – Викторија Азаренка

Белоруска тенисерка била је прва на свету пуних годину када, највише захваљујући двема титулама на Аустралијан опену (2012, 2013). Међутим, у 2014. је уследио велики пад – тешка повреда стопала одвојила је од терена током већег дела сезоне, на шта су се наставили емотивни проблеми и раскид са Редфуом, фронтменом групе ЛМФАО.

Пре жреба у Мелбурну највеће је питање било коме ће пасти Азаренка, пошто је први пут од 2007. дошла као неноситељка.

После тријумфа над Слоун Стивенс у првом колу, друго је донело још већи дерби и двобој са Данкињом Каролином Вознијацки. Азаренка је одиграла феноменалан меч и разбила Вознијацки резултатом 6:4, 6:2 и заслужила да буде херој четвртог дана.

Дан В – Андреас Сепи

Највеће изненађење турнира мушког дела турнира дефинитивно се догодило у трећем колу, када је Андреас Сепи елиминисао другог играча планете Роџера Федерера.

Сепи је одиграо феноменалан меч и поразио нервозног Федерера резултатом 6:4, 7:6 (7-5), 4:6, 7:6 (7-5), после три сата игре.

Од првог поена на ‘Хајсенс арени’ било је очигледно да је Сепи изашао да победи – чврсто је веровао у своје ударце који су га слушали као никада до сада.

Међутим, једну од највећих победа каријере извојевао је импозантном мирноћом, сталоженошћу и менталном стабилношћу, не дозволивши да га у тренутку када се Роџер враћао у меч, савладају сећања на пораз од Ђоковића на Ролан Гаросу.

Стао је већ у следећем колу, али је барем на дан био највећа тениска звезда.

Дан ВИ – Медисон Киз

Једина девојка која је на овогодишњем Аустралијан опену заслужила да се два пута нађе у рубрици “Херој дана” јесте Американка Медисон Киз.

19-годишња Американка остварила је невероватан успех пласманом у полуфинале, а све је почело од сјајног дуела са Чехињом Петром Квитовом.

Девојка рођена у Рок Ајленду одлично је користила нешто слабију игру противнице, ’бомбардовала’ је снажним ударцима из форхенда и бекхенда и била невероватно психички стабилна у најважнијим тренуцима.

Ученици Линдзи Девенпорт то је донело тријумф од 6:4, 7:5 и најаву великог резултата.

Дан ВИИ – Ник Кирјос

Осим препознатљиве жуте опреме Ник Кирјос памтиће недавно завршени турнир по великој подршци навијача коју је заслужио одличним партијама.

Приказао је и завидну психичку стабилност и зрелост за своје године – издржао је судар са Ивом Карловићем, није се опустио против Жазирија, а у дуелу са Сепијем спасао је меч лопту и успео је рударским трудом да ишчупа тријумф, иако није играо на свом максимуму. И све то са ровитим леђима.

Кирјос је постао тек 14. тинејџер у историји тениса који се пласирао у четвртфинале на најмање два Грен слема, а претходно је то пошло за руком Роџеру Федереру 2001. године.

Прележао је ‘дечије бубице’, остаје само да одржи контиуитет, али је постао човек који је омогућио Аустралији да поново сања.

Дан ВИИИ – Венус Вилијамс

Пољакиња Агњешка Радвањска била је једна од фавориткиња да оде далеко, али је у четвртом колу зауставила легендарна Венус Вилијамс.

„Није изгледала као 34-годишњакиња. Имала је тешке мечеве пре овога, али је била брза и свежа – играла је веома добро“.

Овим речима Радвањска је описала партију Венус, после пораза резултатом 6:3, 2:6, 6:1. Седмострука Грен слем шампионка подсетила је на славне давне одигравши сјајан меч – добила је први сет, а онда после изгубљеног другог серијом од шест гемова дошла до тријумфа.

Старија од сестара Вилијамс испала је два дана касније, али је показала да се вратила и доживела ново рођење.

Дан ИX – Томаш Бердих

Две рунде после Роџера Федерера такмичење је завршио још један великан светског тениса – Рафаел Надал. Надала је у четвртфиналу почистио седми тенисер на свету Томаш Бердих, резултатом 6:1, 6:0, 7:6.

Рафаел Надал последњи пут изгубио је сет ‘нулом’ на Грен слем турниру још 2006. године, у финалу Вимблдона од Роџера Федерера.

Те године је и Бердих последњи пут савладао Надала, а од тада је Шпанац везао чак 17 победа. Међутим, нико не добија Бердиха 18 пута заредом.

Ипак, нису форхенди, бекхенди и сервиси оно што чини ову победу Бердиха грандиозном. Одувек смо знали да поседује капацитет да одигра тако феноменалан меч, а и виђали смо то понекад током претходних година.

Оно што смо још чешће виђали јесте да Бердих психички падне када је под притиском. И сада су сви само чекали да се то догоди, али није – најважнију битку Чех је успео да добије.

Дан X – Медисон Киз

Млада Американка зауставила је управо Венус у четвртфиналу и заказала сусрет са њеном сестром Сереном у полуфиналу.

Међутим, оно што је Медисон одвојило од осталих јесте начин на који је извојевала најважнију победу у животу – повредила се средином другог дела игре и малтене на једној преокренула ствари у трећем сету.

У мечу који је обиловао серијама успела је да слави резултатом 6:3, 4:6, 6:4, и тако први пут уђе међу 20 најбољих.

И поред пораза у полуфиналу, Медисон Киз је доказала велики потенцијал – можда смо баш у Мелбурну присуствовали рађању нове шампионке.

Дан XИ – Енди Мари

Шкотски тенисер Енди Мари у само два дана прешао је пут од апсолутног хероја до човека који је можда и највише разочарао. Прву титулу заслужио је захваљујући сјајној партији у полуфиналу и тријумфу над Томашом Бердихом у четири сета.

Другу, мање популарну, добиће због понашања после изгубљеног финала од Новака Ђоковића, када је дозволио да га убеде да је српски играч фолирао повреду.

Против Бердиха је одиграо сјајно, иако је Чех повео у сетовима добивши први тај брејк. Ипак, Британац се вратио и у следећа три сета изгубио збирно осам гемова.

Управо у мечу са Чехом видео се највећи помак у Маријевој игри – његов став је позитиван, није га деморалисао губитак сервиса на 4:3, а после ни губитак тај брејка, већ је на лошу ситуацију реаговао тако што је додатно дао гас, као што велики играчи и треба да чине.

Било је јасно, стари Енди Мари се вратио.

Дан XИИ – Бетани Метек-Сендс и Луцие Шафарова

Једини дубл пар који је заслужио да буде проглашен истинским херојем јесте онај који су чиниле Метек-Сендс и Шафарова. Американка и Чехиња освојиле су титулу на Аустралијан опену, пошто су у финалу савладале кинеско-тајванску комбинација Ђије Женг/Јунг-Јан Чан резултатом 6:4, 7:6.

То је била прва титула за Чехињу и Американку, а интересантна чињеница је да су њих две први пут играле заједно у конкуренцији парова.

Бетани и Луцие тренирале су заједно само једном пре почетка турнира, али показале да је у дублу поред доброг разумевања важно имати одличну атмосферу.

Дан XИИИ – Серена Вилијамс

Тешко је укратко написати о девојци која малтене сваке недеље преправља тениску историју, што је још једном учинила за викенд. У финалу првог Грен слема Серена Вилијамс победила је Марију Шарапову са 6:3, 7:6 и освојила 19. Титулу на највећим турнирима на свету.

Серена је постала шестострука првакиња Отвореног првенства Аустралије, а низ победа над Шараповом продужен је на 16. Наставила је потпуну доминацију у мечевима са Рускињом против које није изгубила сет пуне две године.

Вилијамсова је са 19 трофеја престигла Крис Еверт и Мартину Навратилову, а испред ње је још само Штефи Граф са 22 највеће титуле. На конференцији за медије после финала изјавила је да би желела да обори рекорд легендарне Немице, што са оваквом Сереном није далеко од остваривог.

У последњем мечу турнира импресивно је сервирала - 18 асова (скоро два по гему), уз одличне проценте првог и нешто слабије другог сервиса. Међутим, погађала га је у најбитнијим тренуцима, а најбржи је ишао преко 200 километара на час.

Нема сумње – Серена Вилијамс је најбоља тенисерка света.

Дан XИВ – Новак Ђоковић

Оно што је Серена Вилијамс у женском, то је тренутно Новак Ђоковић у мушком тенису. Ђоковић је у недељу пети пут освојио титулу на Аустралијан опену, тешком победом у финалу над Ендијем Маријем после четири сета.

Новак је тако постао први тенисер у Опен ери са пет титула у Мелбурну, једном више од Роџера Федерера и Андреа Агасија.

Најбољи тенисер света стигао је до осме титуле на највећим турнирима, изједначивши се на осмом месту са Агасијем, Иваном Лендлом, Џимијем Конорсом, Кеном Розвелом и Фредом Перијем.

Испред њега су Бил Тилден са 10, Род Лејвер и Бјерн Борг са 11, Рој Емерсон са 12, Пит Сампрас и Рафаел Надал са 14, и Роџер Федерер са 17 освојених трофеја.

Међутим, светски медији срамним инсинуацијама покушали су да умање фантастична достигнућа Србина, али је он управо тада показао своју величину. Негирао је да је фолирао повреду и рекао да ће разговарати са Маријем како би изгладили односе.

Можемо само констатовати да је Новак Ђоковић велики и на терену и ван њега.

Коментари / 0

Оставите коментар