Годишње "пукне" хиљаду бракова

За последњих пет година број развода у Републици Српској се удвостручио, разлога много. Најчешће се разилазе после 15 година.

Република Српска 05.02.2015 | 15:19
Годишње "пукне" хиљаду бракова

У протеклих пет година број развода у Републици Српској се удвостручио и сада је се овај неславни биланс попео на чак хиљаду развода годишње!

Рекордна је била 2013. година, када су забележена 1.052 развода у Српској, а ни година иза нас неће бити ништа "слабија", већ наставља да прати овај негативан тренд. У поређењу са 2009. годином, када је било 455 развода у Српској, јасно се види како стоје ствари.

Према подацима Завода за статистику РС, највише развода у Српској је тој у рекордној години било је у Бањалуци и то 270, а прати је Бијељина, где је забележено 119 раскида бракова.

Када се говори о годинама, најчешће се разводе супружници између 35 и 39 година. Такав је забележен 191 развод. Следе супружници између 40. и 44. године, где је било 186 развода, и на трећем месту су брачни парови стари више од 55 година, који су се разишли у 132 случаја.

Разлога због којих се удвостручио број развода у Српској има више, кажу саговорници "Новости". Али, један посебно истичу.

"Институција породице је изгубила сваку вредност", кажу саговорници "Новости".

Социолог Иван Шијаковић каже, за "Новости", да се улога породице променила и да она више није главна ћелија друштва.

Он каже да бракови пуцају јер је ново друштво у којем сада живимо, - друштво појединца, и све се ради само индивидуално.

"Људи данас све чешће беже од заједнице. Емотивна димензија је заборављена и превладала је интересна што води у пропаст институцију брака", појашњава Шијаковић.

Јован Радовановић, председник Удружења породица са четворо и више деце РС, каже да је однос према породици данас у целој Српској веома лош.

"Сами људи али и институције мало или готово ништа не раде како би се ојачао статус породице у друштву. Све док је породица на последњем месту у друштву и развода ће бити све више", каже Радовановић.

Према подацима Удружења самохраних родитеља из РС после развода највише пате деца јер чак 70 одсто родитеља одбија да плаћа алиментацију јер им закон то допушта и знају да неће кривично одговарати.

"У Српској немате регистар самохраних родитеља, што је поражавајуће, а сваке године добијемо близу 1.000 нових самохраних родитеље", кажу у овом удружењу.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

УГ

05.02.2015 15:12

Сиротиња људе свадја па и љубав тад нестаје !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

05.02.2015 16:39

Е јос нам и к..вање забраните па да се бесим о прву бандеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.02.2015 16:51

Највише захвалности припада Додику јер јее приредијо неподношљиво стање. Затрово је и осиромасио друштво у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

православац

06.02.2015 00:40

Срби вратите се вјери!!!!

ОДГОВОРИТЕ