Позиција данас гласа о спорном закону

Народна скупштина Републике Српске одлучиће данас да ли ће направити и посљедњи корак ка гушењу медијских слобода и успостављању потпуне контроле над комплетном "продукцијом" на друштвеним мрежама усвајањем Закона о јавном реду и миру.

Република Српска 05.02.2015 | 11:22
Позиција данас гласа о спорном закону

У образложењу овог Закона као јавно мјесто третирају се и друштвене мреже, што је изазвало бројне полемике у јавности, али и унутар и ван скупштинске сале.

Лидер напредњака Адам Шукало предложио је амандман којим се штите сви они који ће на друштвеним мрежама критиковати државне установе и политичке функционере. Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач рекао је да ће подржати Шукалов амандман, али упркос свему томе опозиција је изашла из скупштинске сале и није учествовала у расправи о овом акту.

Лидери опозиционих странака и шефови посланичких клубова били су јасни - Закон о јавном реду и миру је диктаторски закон који треба да угуши сваку слободну и критичку мисао у Републици Српској. Радикал Миланко Михајлица је истакао да је режим предложио тај Закон због афере о купљеним посланицима у Скупштини Републике Српске, а Драган Чавић је додао да такве потезе не би повлачио ни Лукашенко.

Са друге стране је у одбрану Закона стао министар Лукач, тврдећи да ће усвајање овог акта додатно да заштити грађане Републике Српске од могућих тешких кривичних дјела, илуструјући то примјером о прављењу експлозива, који треба само онима који тај експлозив намјеравају употријебити, тврдећи да Закон о јавном реду и миру неће бити кориштен за контролу друштвених мрежа.

С обзиром на то да су посланици опозиције напустили скупштинску салу, а да су посланици владајуће коалиције здушно бранили овај акт, готово је извјесно да ће Народна скупштина Републике Српске данас усвојити Закон о јавном реду и миру. Након тога остаје да се види колико је тешка или лака министарска ријеч.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Жсуа Шукало

05.02.2015 10:48

Будући сам министар, предсједник, већ потврђени папак а само на папке мора бити ловостај на друштвеним мрежама, јавном простору и међупростору. Жсуа Адам и шукам га опозицији која ће за вијеке вијекова бити опозиција јер је тако Хазјајин рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

05.02.2015 10:51

Овај народ је пропао морално дотакао дно муља и постао сауцесник исти оних који нам раде о глави.Вазно је да се врте звезде гранда ко носи гаце ко је ставио силиконе. Опрали су нам мозак а нама га није теско ни опрати.Славимо славе које су прерасле у васаре и крканлук. БОГ коме си ми молимо није онај ГОСПОД из светог писма ми смо га помијесали са овоземаљским стварима са новцем материјализмом.Цовјек цовјека брат брата убија ради медје јунаство и цојство којима се некад хвалило данас није у моди. Педерлук пјевацице старлете и остала гамад наравно уз лазне Србе у виду политицира и великог броја народа који се тако називају данас је огледало друства.Јер образ је прије био скуп свака неправда и лоповлук ријесавало се на цастан муски нацин. Данас је то постало труло инфицирано са зељом проклетством за материјалним средствима.Истина је једна економија и све сто окрузује цовјека повезано је са моралом и моралним вриједностима .Народ то висе нема да има била би критицна маса која би била водиц изгубљеном стаду насем народу који је застранио и ослијепио и не види висе ста је оно сто нас је у прослости красило као народ.Једном ријецју како посијес тако цес и позњети .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

05.02.2015 11:05

Кад је тако добар закон како казе премијерка, засто онда амандмани? Логицно да су амандмани дају на несто сто је лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

05.02.2015 11:20

СА КОЛИКО НУЛА ЈЕ ДЕВАЛВАЦИЈА РИЈЕЧИ:ПРЕДСЈЕДНИК, МИНИСТАР, ПОСЛАНИК, ДИРЕКТОР, НАЧЕЛНИК, ОДБОРНИК, ДОКТОР, УЧИТЕЉ, ПРОФЕСОР, ФАКУЛТЕТ, ИТД. ДОТАКЛИ СМО ДНО БУНАРА ИЗ КОГА НЕЋЕМО ЛАКО ИЗАЋИ.ПОКОЈНИ СМО, А О ПОКОЈНУКУ СВЕ НАЈЉЕПШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

05.02.2015 13:19

Људи они знају да ће бити масовни протести па хоће да то санкционишу овим законом. Амандмане предлаже човјек за кога је гласала шира родбина и неколико пријатеља. Боље би било овом Шукалу да провјери колико је он плаћен а колико Митровић. Видјеће да је он обично жртвено јагње.Тешко нама какав смо народ. Ако ови што су гласали за црвене сад отворе очи црвени неће добити никада ниједне изборе али сам скептичан...

ОДГОВОРИТЕ