"Лажеш" и "лопов" забрањене ријечи

Није шија него врат. Српски посланици ће убудуће морати да прилагоде речник овој пословици. Ако желе колеги да кажу да је лопов, мораће да изговоре "сумња се да је нешто отуђио". Уместо речи лажов, прихватљивије је рећи да неко не говори истину.

Србија 05.02.2015 | 10:21
"Лажеш" и "лопов" забрањене ријечи

Док Административни одбор не скроји речник прихватљивих израза, трибуни имају времена да размисле како би се "културније" могло казати - багро, стоко, олошу, криминалцу...

Иницијативу да се направи списак недозвољених речи покренуо је шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић.

- Не може неко да каже колеги да је болесник, криминалац или лопов. Тражимо да се направи јасан индекс израза и које речи не смеју да се изговоре, а не да се одреди начелно правило кршења достојанства Скупштине, па да председавајући сам одлучује који се израз под ово може подвести - објашњава Стефановић.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Ласло Варга каже да је договорено да се припреми списак забрањених речи за представнике власти и опозиције и да ће њихово изговарање одмах значити - опомену:

- На том списку треба да се нађе барем 50 речи. Треба навести и све синониме. На пример, да не сме да се изговори ни криминалац, али ни извршилац кривичног дела. Непристојне су било какве квалификације које се односе на физичке и психичке карактеристике. Неко је дебео, мршав, ћелав или носи наочаре...

По угледу на британски парламент, и наши посланици ће применити праксу да нико никоме не сме да каже да лаже, али да је прихватљиво рећи политичком ривалу да не говори истину. Такође, биће забрањено и подражавање звукова животиња.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЗОНЕ

05.02.2015 09:58

КОЛИКО ЈА ВИДИМ НА ПОМОЛУ ЈЕ ИЗДАВАЊЕ НОВОГ "РИЈЕЧНИКА" САМО ДА СЕ ВУ(ЧИЋ)К НЕ НАЉУТИ, И ДОЗВОЛИ ШТАМПАЊЕ "РИЈЕЧНИКА" РУСКО-ЕНГЛЕС ИЛИ ЕНГЛЕСКО-РУСКОГ ЈЕЗИКА.

ОДГОВОРИТЕ