Закон о јавном реду и миру је тоталитаризам!

Ако се не деси политичко и морално чудо, Приједлог закона о јавном реду и миру, у којем се као јавно мјесто третирају и друштвене мреже, кроз два дана ће бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске. Опозиција је на данашњој сједници напустила скупштинску салу када се расправљало о овом закону, док су на посланичком бојном пољу посланици владајућих странака бранили предложени Закон, уз понеки амандман.

Босна и Херцеговина 04.02.2015 | 07:40
Закон о јавном реду и миру је тоталитаризам!

Новинар-блогер Слободан Васковић каже за Клиx.ба да је очигледно да режим у Републици Српској има намјеру да усвоји драконски закон и да је коначни циљ власти у Српској да ограничи слободу говора на интернету, али и слободу говора уопште.

"Режим ка том циљу граби крупним корацима. Ипак, уочљиво је да они не знају о чему говоре. Знају да желе да ограниче слободу говора, али не знају како, па тако поистовјећују кривично дјело са прекршајем. Народни посланик Радован Вишковић је говорио о тешким кривичним дјелима тероризма, поредећи то са могућом провокацијом неког политичара на друштвеним мрежама", рекао је Васковић.

Још је горе, додаје он, изјава министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача, који је рекао да неће бити гоњени они који на јавним мрежама позову на убиство уколико се то убиство не деси.

"Режим је побркао појмове и сада се види да је стварни циљ овога закона да постоји неколико слободних медија и портала у Републици Српској, али и дављење сваког ко покуша другачије да мисли и говори. Са друге стране, запањујуће је то да опозиција напушта скупштинску салу, тврдећи да режим новим законом од Републике Српскер ствара Сјеверну Кореју, а потом се враћа у скупштинску салу да настави да живи у тој Сјеверној Кореји. Опозиција и даље не зна шта хоће. И бојим се да то ускоро неће ни сазнати", сматра Васковић.

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци Ђорђе Вуковић каже да се угрожавање слободе говора у стварном проширује и на виртуелни простор и да режим очигледно игнорише све критике и тиме шаље катастрофалну поруку јавности.

"Ово је двоструки пораз. Прво, то је пораз друштва које ово не може да спријечи, али уједно је и пораз власти која показује тоталитарни карактер. Опозиција је предуго игнорисала угрожавање медијских слободан, а 'дрека' је сада подигнута јер смо очигледно дошли до тачке пуцања, до горње границе", каже Вуковић.

Потреба опозиције да покаже зубе, а потом ретерира је, додаје он, карактеристика наше политичке културе.

"Опозиција је требала да иде са врло јасним аргументима, да тиме примора власт да призна позадински контекст ове одлуке. Излазак са сједнице ће имати слаб ефекта и показује слабост опозиционог крила", сматра Вуковић.

Новинар, економски аналитичар и предсједник Клуба БХ новинара Синиша Вукелић сматра да би се кроз овај закон ограничила слобода мишљења.

"И Министарство за економске односе Републике Српске рекло да је овај закон непримјењив. Они су казали да сваки закон који иде у скупштинску процедуру мора добити сагласност у складу са легислативом Европске уније. Премијерка Жељка Цвијановић је рекла да то 'непримјењиво' не значи да је супротно легислативи ЕУ, већ једноставно да ЕУ то не регулише на тај начин. Цвијановић је дјелимично у праву, јер на нивоу ЕУ нема закона који то регулише, али постоје декларације и конвенције које гарантују слободу мишљена на интернету, односно на друштвеним мрежама", рекао је Вукелић.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

градјанин РС

04.02.2015 07:19

Народ нема други нацин да казе политицарима ста има.Ако ово суси њихов мир и љепсе им је да мисле да их волимо то је њихов проблем.А скупстина је скуп 42+дизаца руку за све сто Миле усније.Ако ноцас усније да је тај закон неуставан први це Ковац устати и напасти закон.То су људи без образа,морала...полтрони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интернет

04.02.2015 08:53

Интернет је постао зло, колико је користан у неким сегментима толико је постао и лош, треба законом забранити и кур..ње по друштвеним мрежама, све је више пропалих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интернет

04.02.2015 08:57

Све је више пропалих бракова због свега што се нуди и доступно је на интернету. Сви смо били срећнији и нормалнији док није оволико маха узео, а ходати слободан улицом и имати своје мишљење ми нико не може забранити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

04.02.2015 09:20

Не дај зени на интернет цовјеце ако те вара. Сад треба укинути интернет јер се бојис да це те супруга преварити.

Name

Фрее@Ласт

04.02.2015 13:28

Наравно, можеш ходати улицом и имати своје мишљење,али га и задржати за себе. Што би дјеца рекла, "у себи". Е, осим Интернета, заборавио си навести и мобилну телефонију као други реметилачки фактор по питању опстанка бракова,

Name

Ми сами

04.02.2015 09:07

Мени је тацно зао сто сам гласао за промјене.Замислите да су они основали владу струцњака и експерата па сад усвајају закон о опоравку привреде и о опоравку здравственог система.Како би то било досадно.Овако ови усвајају ове Сјевернокорејске законе који су занимљиви.Мени је сад највеци изазов ходати по црти.Реци им ста имам,оно сто заслузују будале,а не прексити закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

04.02.2015 09:12

Од данас,аутобусом,за само 10 км и 15 мин возње од Сарајева до С.Кореје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

04.02.2015 09:19

Интересује ме хоце ли резим примјенити "слуцај клиx" ако ми из Федерације написемо несто сто се неце свидјети Ким Јонг Уну на неком од портала из РС-а? А предпостављам да це покренуту Медзународну Интерполову потјерницу ако рецимо неки Француз написе несто сто се неце свидјети резиму на порталу РТРС-а :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

04.02.2015 09:32

Ја мислим да Ковац,Вуковиц и остали из СНСД-а сто паламуде о закону управо сад,не знају ни уци на интернет.Нити имају појма о цему прицају.Али ето добили су наредјење,како реце Ковац,да удје у стенограм.А нису ни свјесни да це зелети да се то избрисе сто су рекли врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

идемо

04.02.2015 09:34

Голи оток, готови смо! Није Баја готов, ми смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

иххххх

04.02.2015 09:36

Питајте Зорана Адзица да ли је пред изборе пијан идуци из Таxи бара слупао ауто од електра?Да ли је полиција изасла на увидјај?Да ли је поправио ауто од својих пара или је он пио ради предузеце???Питајте постењацину ко му је направио трафостаницу за викендицу у Подградцима у сред суме?Питајте га ко му је Зденка Сормаз?

ОДГОВОРИТЕ
Name

о бозе

04.02.2015 09:48

Ја мислим да су ови из СНСД скроз пукли.Неки младјасни посланик се јави па булазни о Хилари Клинтон,о Оланду...о Станарима...ако икад будем пролазио кроз Станаре они момци имају пице сто нису дали РТРС да праве неке своје конструкције о које каквој крадји гласова.А то је одговор народа на оно сто ради РТРС.Народ вас презире.Народ це вас поцети гањати јер сте се одродили од народа и само слусате СНСД.Радите постено док не буде касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

04.02.2015 09:53

Прекинули су синоц сједницу да би јутрос укљуцили РТРС да их преноси.Ено Сукало опет понавља оно од синоц сто је рекао.Хахахахах...прање ммозга полуписмених и оних сто везе немају о интернету.Ви сте увреда за сваког нормалног цовјека у овој РС.А ти сукало си изгубио пола гласаца.Знаци имас их сад 123.Одприлике колико и ја за св.Николу гостију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

04.02.2015 10:12

Дали це овај закон добити Славу? Видјецемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојка Пјевчевић

04.02.2015 10:14

Криминалци,зликовци на челу с Додиком све покушавају да би спријечили ХАПШЕЊЕ,одузимање опљачканог...нико жив народ и слободу говора, изражавања,писања...не може ушуткати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

04.02.2015 10:14

ХОЦЕ ЛИ ПРЕДСЈЕДНИК РС, кад буде исао код Бакира ставити ЦРВЕНИ ФЕСИЦ,или мало га накривити,то је моје питање ако има да одговори ми неко,црвен фесиц јој нанице,црвен фесиц јој нанице,оде власт из БиХ,нек га понесе и код ВУЦИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКАЧ

04.02.2015 10:17

Све могу, али да поцрвене, не могу. Образа немају, дупету се не боје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гага

04.02.2015 11:24

ЉУДИ МОЈИ, ТРАЗИМО КОЛЕКТИВНО ИСЕЉЕЊЕ ИЗ ОВЕ ЗЕМЉЕ У БИЛО КОЈУ ДРУГУ,ОВДЈЕ ЗИВОТА НЕМА НИТИ ЦЕ ГА БИТИ. СПАСАВАЈМО ГЛАВЕ,ГОТОВИ СМО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гага

04.02.2015 11:42

Нека сва мука ,бол,глад,болест овог народа обије се свима о главу као и свима васима до деветог кољена. То говорим као мајка дјеце која немају перспективу,која имају висок притисак,ангину пекторис и никакав зивот. Дјецу која немају зивот и сједе у најљепсим годинама у куци. Близу ми је 60 љета ,до сада презивљавала незнам ни сама како,,,остаје ми да изуцавам лоповски занат и да се бавим криминалом ,,постен зивот у овој земљи није зивот. Молим вас објавите ово спремна сам одговарати,ако сам рекла неистину.Досло је одавно до гусе гледајуци ста се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

04.02.2015 12:08

НИКО ИЗ СНСДА НИЈЕ ПУКАО И ДОВОЉНО ЈЕ ДА ГА ВИДИМ С ВУЦИЦЕМ И НИКОЛИЦЕМ ЗНАМ ДА ЈЕ ЦАР ЗА КОЈЕГ ЈЕ ОПОЗИЦИЈА ТВРДИЛА ДА СЕ БОЈИ ВУЦИЦА А ЗАЈЕДНО СУ ВИСЕ НЕГО СТО СУ ОЦЕКИВАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полиција БЛ

04.02.2015 12:13

МУП РС је пун нестручних кадрова који се налазе на тако одговорним руководећим позицијама а који имају занимање које ни једна номенклатура занимања ових простора не познаје. У МУП-у РС раде људи који имају купљене дипломе са Фабус-торба факултета из Србије. Када пред овакав кадар поставите иоле мало тежу ситуацију која захтјева одлучност, брзо реаговање и посебно правничко знање МУП као институција дође у колапс јер ти такви кадрови не знају како да одреагују у таквој ситуацији. Ако желимо да РС буде правна и стабилна држава онда МУП РС као носилац тога стања треба да доживи једну катарзу. Ми данас имамо у МУП-у РС уплашене командирчиће који су ту доведени по политичкој линији јер су у једном тренутку били подобни да ради појединих тајкуна и зарад неких политичких интереса потурају своја леђа. Ми имамо командире који су се током свога командовања знатно због положаја на коме су се налазили енормно обогатили. Нико се у МУП-у РС не пита како је до тога дошло. МУП РС је пун криминалаца на руководећим мјестима. Имате руководеће раднике против којих је потврђена оптужница због злоупотреба службеног положаја и овлаштења, као и због корупције и они нису суспендовани, већ се и даље налазе у МУП-у. А налазе се зато што је неки политичар близак СНСД-у ургирао за њега код те институције. Имате Саобраћајну полицију који су друмски разбојници на путевима Српске. Ови полицајци јавно отимају новац од грађана и дијеле са својим претпостављеним. Једино је код нас у МУП-у РС забрањено општој полицији да контролише магистралне путеве. Знате ли зашто? Па због тога што тајкуни не би могли бити мирни, повећао би им се трошак, морали би и ове подмићивати а то им се не исплати. Лакше је купити управу полиције да учини такву забрану него ли подмићивати све полицајце редом, а онда им се деси проблем наиђу на неку будалу коју не могу да подмите. Имате одељења крим полиције за дроге чији инспектори активно сарађују са нарко мафијом, имате инспекторе који дрогу конзумирају, имате људе који раде на привредном криминалитету а нити су економисти нити правници те никад у животу нису имали испит ни привредно ни финансијско право а у зони њоховог рада стоје највеће привредно-финснсијске афере које потресају српску привреду. Милијарде су покрадене а ниједан инспектор са привредног криминала није позван на одговорност. 70 процената опште полиције на улицама Српске млати палицом уз глутеус и прима плату за џаба. Министар МУП-а као нека баба плаши дјецу да ће бити неких промјена. Од тога нема ништа јер је тог министра довео РЕЖИМ и он му мора да служи иначе лети. Код оваквог стања ствари имате РЕЖИМ који је почео да уводи стање као у Сјеверној Кореји доносећи некакве недемократске законе а који ће да им се одбију од главу као бумеранг. Сад због тих закона требам бити уплашен да објавим овакав коментар. Ма 'ајде. Нека будем први коме ће судити ! Пакао је празан ђаволи су овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опозицији

04.02.2015 14:28

Опозицијо не кријте се висе не будите кукавице,испрсите се вец једном доста фраза и празних прица.Конкретно крените у свргавање резима, а не кријте се иза других. Не заборавите да морате раскринкати папке јер су они из васих редова продане дусе, перјанице опозиције тренутно у мисијој рупи срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

04.02.2015 14:31

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцно Сарајево

05.02.2015 23:35

Јесте, ово је најгори облик тоталитаризма, закон по коме се интернет поставља као јавно мјесто. Сигурно није тоталитаризам закон у федерацији којим се казњавања свако ко негира геноцид у сребреници, јер је тај закон тако демократицан и либералан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Миско

27.02.2015 20:22

Постадосмо Сјеверна Кореја по питању демократије!

ОДГОВОРИТЕ