Нема посла без потписа Богданића

Здравствене установе и јавни фондови и убудуће неће моћи да запошљавају нове раднике, нити продужавају постојеће уговоре о раду на одређено време без одобрења ресорног министарства, а да би га добили морају да доставе детаљно образложење, одлука је Владе Републике Српске.

Република Српска 02.02.2015 | 18:08
Нема посла без потписа Богданића

Влада РС је тако продужила Одлуку о запошљавању у здравству коју је донела годину дана раније.

У случају потребе за одређеним радницима здравствене установе и фондови морају поднети захтев за прерасподелу радника из других установа или фондова.

- Министарство здравља и социјалне заштите и Фонд здравственог осигурања Српске неће дозначавати новац за плате здравственим установама за нове раднике и за оне које задрже продужавањем уговора о раду на одређено време без сагласности Министарства, потврђено је "Новостима" у Влади Републике Српске.

Синдикалне вође здравствених радника у Српској, кажу за "Новости" да ова одлука другим речима значи да нема посла у здравству без потписа министра здравља Драгана Богданића.

Др Миодраг Фемић, председник Струковног синдиката лекара Српске, каже за "Новости" да нема ништа ново у тој одлуци, јер у Влади Српске не знају шта да раде са здравством.

- Одлука је потврдила причу да има вишка немедицинских радника у здравственом систему Републике Српске, односно администрације, а мањка медицинских радника - појашњава др Фемић. - Мораш бити део политичког апарата да би се запослио у здравству. Тако се може превести ова одлука Владе Републике Српске.

Према његовим речима, и све одлуке Владе Републике Српске које се доносе, а везане су за здравствени систем у Српској само потврђују да дефинитивно одлазе медицински радници из Српске, а саме одлуке су ту да би се нешто "донело" иако се то у пракси не може испоштовати и спровести.

- Здравствени систем у Српској је по индексима најгори здравствени систем у Европи. Потврђено је и да је велики одлив свих медицинских кадрова из Српске и то није обична флуктуација како каже министар, већ чињеница - појашњава др Фемић.

ВИШЕ ДЕЖУРСТАВА

Фемић истиче да синдикати нису за отпуштање вишка радника у здравству већ да имају план да се ти људи распореде на друга радна места где би били кориснији.

- Сада је на министарству и тим људима хоће ли прихватити наш план - истиче др Фемић и додаје да сада у Српској због мањака медицинских радника испаштају доктори који имају много више дежурстава и раде много више него што треба, а то је јасан податак да је дефинитивно мањак медицинских радника у Српској.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

самир

02.02.2015 17:12

и беспослен поп јарице крстава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сила си министре

02.02.2015 17:23

хахахахаха. Богданиц копира Станица. Тако је и Станиц доносио исте одлуке. Е то је за невјероват. А за то вријеме му Станетиц прими у Бањалуци 150 радника за 6 мјесеци, само правника 9. А смијенио Рацица који није запосљавао немедицинаре... хахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеца

02.02.2015 17:57

Бозе ти сацувај

Name

рисус сардоницус

02.02.2015 18:35

Прво за самира: каже се "докон поп и јариће крсти".. друго ово се тебе не тиче, из које си вукој*** ти испливао да ми је знати, не знаш просту реченицу написати како треба а нешто ту коментаришеш. Искрено се надам да ће ово заживјети, нама здравстеним радницима је доста разноразних правника, економиста и осталих лезилебовића који нам узимају хљеб од нашег крвавог рада. Зна се која је сврха здравствених установа, ми данас имамо апсурдну ситуацију да неко ко је правник или економиста у ДЗ или болници прима плату колико и љекар који се сломи од посла у амбуланти или сали. Мислим да томе треба стати у крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рисус_сардоницус

02.02.2015 18:40

Упс.. тек сада прочитах вијест до краја.. хахах. Па ово траје већ годину дана? ма немојте ми касти.. ајде свратите мало до зворничког дома здравља па видите колико имате немедицинског особља само у тој установи.. мада.. мислим да сте били већ тамо прошле године..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

02.02.2015 19:13

Ја сам као доктор медицине вец добио неколико одбијеница тако да не знам ста они тацно подразумијевају под мањком медицинског кадра, кад у свакој одбијеници писе да тренутно немају потребе за љекарима. Сад волонтирам у једном дому здравља а и то је питање хоце ли ме оставити да радим или послати куци.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

боа

03.02.2015 04:39

Партијска књизица и остајес сигурно.

Name

Брод

02.02.2015 19:30

Ништа без министра и општинског одбора СНСД-А

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxерс

02.02.2015 20:05

Дођите мало у Братунац да видите шта је Дом здравља. Зграда само што се није срушила, а они раде свака им част. Немају вишка радника, примају редовне плате. Свака част и садашњем и претходном директору, који не гледају политику него само добробит запослених. Људи им одлазе у пензију, а они не примају никога на њихова мјеста. Овде Богданић нема шта да тражи, него да их стави као показатељ другима. Народ сиромашан, сви болесни, а они људи раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

02.02.2015 23:42

БОГДАНИЦ ЈЕ МОДЕРНИ ДРОН КОЈИ ГЛУМИ УЛОГУ ВАЛТЕРА КОЈИ БРАНИ САРАЈЕВО... ЦИЊЕНИЦА ЈЕ ДА БОЛНИЦЕ И ДОМОВИ ЗДРАВЉА У РС ВЕЦ ДУГО ГОДИНА НЕМАЈУ АЗУРНЕ СИСТЕМАТИЗАЦИЈЕ РАДНИХ МЈЕСТА, НЕГО СУ СВЕ ОНЕ "НЕСТО" У РАДУ, ИЛИ СУ ПРИВРЕМЕНЕ, ИЛИ СЕ ЦЕКА НЕСТО ИЛИ ТАМО НЕКИ ГОДО... ИСТИНА ЈЕ ДА ПРАВИХ СИСТЕМАТИЗАЦИЈА НЕМА И НЕЦЕ ИХ НИ БИТИ, ЈЕР СЕ НЕ ЗНА КАДА ЦЕ НЕКО НАРЕДИТИ, КОЈИ ЉУБИМАЦ КОЈЕ СТРУКЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИМИ У ЗДРАВСТВЕНУ УСТАНОВУ, ПА МЕ НЕ ЦУДИ АКО У НЕКОЈ БОЛНИЦИ НЕ РАДИ И НЕКИ УБЈЕДЈЕНИ АУСТРОНАУТ ИЛИ ИСПРАЦ ЗЛАТА... У СВАКОМ СЛУЦАЈУ ОВО И ОВАКО ЗДРАВСТВО НЕЦЕ ЈОС ТРАЈАТИ ДУГО... А ЦУО САМ И ДА МИНИСТАР ДРОН ПОЛАКО "КУПИ КРПИЦЕ" ПО КАБИНЕТУ И СПРЕМА СЕ ЗА СЕЛИДБУ... РОК 15 МАРТ... ТО ЈЕ ПОЗНАТА СТРАТЕГИЈА КОЈА СЕ ЗОВЕ "ХОКЕЈАСКА ИЗМЈЕНА", А ОНДА НЕКИ НОВИ АНОНИМУС КОЈЕМ СЕ МОРА ОМОГУЦИТИ СЕСТ МЈЕСЕЦИ ДА СЕ УПОЗНА СА "СИСТЕМОМ", ПА ОНДА ГОДИСЊИ ОДМОРИ, ПА ОНДА СВЕТИ ЈАНУАР, А ОНДА ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У СЕПТЕМБРУ И ИЗБОРНА КАМПАЊА... ПА ОНДА ЗНА СЕ ОПЕТ НОВИ МИНИСТАР...САМО ЈЕ СНСД ВЈЕЦАН И НЕПОНОВЉИВ, КАО НА ДРИНИ ЦУПРИЈА - РЕЦЕ КУСТУРИЦА ИЗ ФИРМЕ "ЛОТИКА" ДОО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хусо

04.02.2015 00:49

Док се не промијени нас менталитет, неце се ниста промијенити нити у здравсту, ни у политици, ни у економији. То су нам последице, комунизма. Људи, пробудите се, изадјите мало у свијет (у вријеме интернета не треба ни новца) погледајте како други раде, и асимиларјте оно сто је добро. Не вриједи кукати и показивати на друге.

ОДГОВОРИТЕ