Штрбац очекује пресуду у корист Србије

Директор Документационо-иформационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да очекује да ће Међународни суд правде у Хагу сутра пресудити да је Хрватска починила геноцид над Србима током и након акције "Олуја" 1995.

Србија 02.02.2015 | 14:58
Штрбац очекује пресуду у корист Србије

"Очекујемо да суд прихвати основни тужбени захтјев Србије, а то је да утврди да је Хрватска током и након акције 'Олуја' прекршила Конвенцију о спречавању и кажњавању геноцида", рекао је Штрбац.

Он је указао да ће, у случају да буду одбијени хрватски и српски тужбени захтјев, образложење пресуде постати веома битно, због оцјене шта је то што се Србима у Хрватској догодило.

Штрбац је објаснио да ће суд кроз образложење морати да одговори шта је то што се десило Србима и у цијелом рату и у самој акцији "Олуја", у којој је убијенио скоро 2.000, а протјерано више од 220.000 људи, и "још се та акција слави као двоструки државни празник".

"Шта је то кад током цијелог рата протјерате више од 400.000 Срба - двије трећине од укупног броја - са њихових вјековних огњишта, шта је то кад их убијете више од 7.000, уништите им имовину - приватну културну и духовну и спречавате им повратак толике године по завршетку рата", упитао је Штрбац.

Он је истакао да суд мора макар констатовати да су то били масовни злочини, који се, ако не као геноцид, могу квалификовати као други ратни злочини - злочини над цивилима, заробљеницима, над имовином.

"То је много више него што смо имали до сада, јер до сада нисмо имали ништа осим срамотне, ослобађајуће другостепене пресуде Хашког трибунала, којом су ослобођени хрватски генерали и минимизирана страдања Срба", оцијенио је Штрбац.

Он је поручио да је Србија постигла успјех и тиме што је дошло до главног претреса, што су припремљени докази о страдању Срба током цијелог рата, а посебно у акцији "Олуја" која испуњава све претпоставке из дефиниције о геноциду утврђене у Конвенцији о спречавању и кажњавању геноцида.

Он је додао да је обухваћен и Други свјетски рат, као "помоћно доказно средство".

"Самим је тим наш успјех био што смо највишој правосудној установи на свијету, Међународном суду правде, представили те доказе, изнијели их на главном претресу и то је сада постало баштина цијелог свијета", закључио је Штрбац.

Он је навео да ће предсједник Међународног суда правде сутра, приликом изрицања пресуде, прочитати скраћену верзију, односно диспозитив пресуде и кључне моменте из образложења.

Уколико суд прихвати главни тужбени захтјев Србије - о кривици Хрватске за геноцид, онда ће се, каже Штрбац, одлучивати и о споредним тужбеним захтјевима.

Споредни тужбени захтјеви Србије су да Хрватска казни починиоце злочина који су се догодили и прије "Олује", да исплати одштету сваком прогнанику за уништену имовину и животе, да донесе мјере за одрживи повратак Срба и да из закона о државним празницима избаци 5. август као двоструки државни празник.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

02.02.2015 16:22

Цисто сумњам у то!!!

ОДГОВОРИТЕ