Закон ће забранити вожњу у гепеку

Нови Закон о безбедности саобраћаја, скупштина би могла да усвоји на заседању у марту. Закон је најавила министарка саобраћаја Зорана Михајловић, после низа несрећа у којима су страдали млади.

Србија 01.02.2015 | 17:59
Закон ће забранити вожњу у гепеку

Трагедија у којој је настрадало четворо младих људи довела је до предлога новог Закона о безбедности саобраћаја. Измене ће се углавном односити на возаче почетнике.

Један од страдалих у саобраћајној несрећи која се догодила прошле године код Аде Хује возио се у гепеку.

Нови закон ће због тога бити строжији, и у њему ће се наћи и одредбе које и то забрањују, иако се до сада сматрало да тако нешто не мора да се наглашава.
Возачи почетници неће моћи да управљају аутомобилима са много коњских снага. Неки су то видели као кажњавање оних који не крше закон.

“Морамо да прилагодимо углавном законске одредбе онима који гледају да се не понашају у складу са законом. Они који су људи добре воље , њима закон није потребан. Потребан је закон за оне који не желе да се понашају у складу са правилима која су некаква нормална”, наводи Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета.

2001. године 1270 особа је погинуло у саобраћајним несрећама, а повређено је око 20 хиљада. Сада је на снази закон из 2009. године, а пре њега важио је закон о саобраћају из давне 1984 године.

“Због примене овог закона из 2009. који смо најављивали полако и дизали тензију, ми смо дошли на 2010. са 660 погинулих, значи скоро пола, на око 12 хиљада повређених, значи скоро пола, на око 40 хиљада саобраћајних незгода, значи неку трећину мање, и тај добитак се мери и у великим парама које држава плаћа”, истиче Вујанић.

Сваки настрадали у саобраћају, државу, односно грађане Србије кошта око пола милиона евра, док је у свету тај трошак у просеку око милион евра.

Новим предлогом закона предвиђена је и одговорност путара уколико због лоших услова на путу дође до несреће.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дејанпд

01.02.2015 22:49

А шта ако у гепеку имају сједишта? бзвз је то, па не можеш Законом обухватити сваку глупост која нашим клипанима може пасти на памет, од клизања и санкања дрзећи се за задњи браник, вожње у гепеку,на кровним носачима, сједећи на отвору бочних прозора, итд,итд. То би било болесно и наводити. замислите заустави вас полицајац,пуно ауто, "хајте молим вас отворите гепек,да видим има ли вас јос и тамо...";-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо поповиц

02.02.2015 07:07

А КАДА ЈЕ ТО БИЛО ДОЗВОЉЕНО? ПРЕВИСЕ ПРИЦА.