Нема плата док се не плате доприноси

Директори здравствених установа у Републици Српској од овогодишње јануарске плате мораће радницима прво да уплате порезе и доприносе па тек онда плате.

Ово су Независним новинама потврдили менаџери установа с којима су разговарали о мјерама Владе РС којима настоје ријешити проблеме у здравству.

Република Српска 01.02.2015 | 16:15
Нема плата док се не плате доприноси

Директори су потврдили да ће од јануарске плате уплата доприноса и плата ићи тако да, уколико неко не уплати допринос за раднике, ресорно министарство ће тој установи одмах тај износ који дугује за доприносе одбити од транше за материјалне трошкове, коју им сваки мјесец уплаћује Фонд здравственог осигурања РС.

Тренутно дуг здравствених установа према Фонду ПИО РС износи око 70 милиона, док Фонду здравственог осигурања РС на име доприноса сви послодавци у РС, међу којима су и здравствене установе, дугују око 230 милиона.

Горан Тодоровић, в.д. директора Клиничког центра Српско Сарајево, казао је да је предвиђено да прво буду уплаћени доприноси па тек онда плате радницима и да ће тражити начин на који би била обезбијеђена средства да се могу исплатити и плате и порези.

"Ко не буде поштовао ову уредбу, износ дуга за допринос ће му бити скинут са транше", казао је Тодоровић.

Мирко Станетић, директор Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука, казао је да је ова одлука Владе РС добра и да, уколико се буде проводила, сви ће имати користи од ње.

"Иако је предвиђено да прво буду уплаћени доприноси па онда плате, мислим да неће бити проблема са исплатом личних доходака, јер вјерујем да је Влада РС овакву одлуку донијела с јасним циљем који је остварив", казао је Станетић.

Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, казао је да ће морати бити исплаћивана бруто плата и да ће то бити строго контролисано.

"Исплата бруто плата је предвиђена одлуком Владе РС којом се жели стати украј проблемима у здравству, а односи се још и на контролу запошљавања, јавних набавки и редовну уплату доприноса", навео је Богданић.

Он је појаснио да ће се касније ићи у измјене закона и других прописа којом ће се ићи на рационализацију у здравству, као и прикупљање додатних средстава јер постојећа нису довољна.

Према његовим ријечима, контроле уплате доприноса и личних примања ће бити пооштрене и биће контролисано сваки мјесец да ли директори извршавају своје обавезе према радницима.

"Директори ће нама сваки мјесец морати да пошаљу висину плата коју ће исплатити радницима тај мјесец, а ми ћемо преко Пореске управе РС контролисати да ли плаћају доприносе. Инсистираћемо на редовној исплати на све начине", истакао је Богданић.

Говорећи о санкцијама, ресорни министар је оштро најавио да ће сваки директор здравствене установе који не буде редовно уплаћивао бруто плате бити хитно смијењен.

Миодраг Фемић, потпредсједник Уније синдиката запослених у здравству РС, казао је да се боји да је наведена одлука Владе РС само још једна куповина времена јер није остварива у стварности.

"С обзиром на то каква је тренутна ситуација, није ми јасно, ако уплате доприносе, како ће уплатити плате, а чик нека се усуде па да не исплате плате", категоричан је Фемић, пишу Независне новине.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

патхфиндер

01.02.2015 17:04

Није први пут да се ово најављује, па и даље имате ситуацију да нпр. у Дому здравља Зворник на једног љекара раде 3 медицинске сестре, 1 возач, хигијеничар или портир, 2 административна радника који по читав дан чешу ону ствар и измишљају којекакве бесмислене процедуре, па ви господо сада изволите радите са пацијентима, још уколико буде било најављеног смањења плата за 10% свим здр. радницима, на шта ће то да личи?! Неће бити задовољни ни пацијенти ни носиоци посла... а да.. ови у наведеном дому здравља не морају да брину, бар не за сад јер им плате ионако касне по неколико мјесеци. А о ФЗО РС не вриједи трошити ријечи.. зна се ко и како ту добија упутнице ван РС, о томе не одлучују љекари већ људи који везе са медицином немају. Туга и јад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дилфа

01.02.2015 20:04

Опе нека лаз у игри, којим парама це се уплацивати плата, по каквом закону радник мозе да ради по осам сати а да му буде плацено 4 сата, по каквом закону радници у болници могу да раде по 7 година на одређено вријеме. Бас ме интересује хоце ли се моци уплатити свима плате када на сваког доктора следују најмање 2 техницара. Конкретно у болници Фоца има висе запослених доктора и медицинских сестара од укупног броја пацијената. Када их упитас ,има ли посла, они руком брису зној и казе- ово је 23 пацијент. Теско им је нема ту ста. Имају грло да се издеру на пацијента као да свако јутро пију зива јаја. казу да је то веома здраво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

02.02.2015 10:18

Не разумијем Фемића:Како да иду плате без доприноса???

ОДГОВОРИТЕ