Годишњица усташког покоља у Дракулићу

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-костурницу у бањалучком насељу Дракулић, обиљежено је 73 године од усташког покоља над српским становништвом овог мјеста, као и села Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Република Српска 01.02.2015 | 14:00
Годишњица усташког покоља у Дракулићу

Свједок злочина у Дракулићу Слободан Брковић у вријеме напада имао је осам година, а чудом је преживио тешко рањавање које је бајонетом починио усташки војник.

"Усташе су дошле у нашу кућу, прво су тражили оружје, па новац, након чега су нас истјерали напоље гдје је већ чекао усташки војник са сјекиром", рекао је Брковић.

Он каже да је убијено седам чланова његове уже родбине и да је, кад је покушао побјећи, неколико пута прободен у снијегу.

Брковића су пронашле комшије Хрвати, након чега је лијечен у болници 11 мјесеци, а његове ране су необјашњив медицински феномен, јер су ожиљци остали на његовом стомаку и данас се често отварају.

Данашњем парастосу су, осим мјештана и потомака жртава, присуствовали и представници Оружаних снага БиХ, Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

немања

01.02.2015 13:23

Народе, памти али немој врацати зло за зло. Тако нас уци наса Православна вјера,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин1

01.02.2015 14:34

Ја сам ти минус дао, пошто су и мојој баки усташе(шупци покатоличени) 8 дјеце побили.А што се тиче православства наша вјера је била заједничка док се 1100 католици Ватикан) неодвојише. ЈУЛИАНСКИ КАЛЕНДАР Направио је нико други него јулиус цесар. И ЗБОГ ТОГА СУ ПОБИЛИ 500 000 СУНАРОДНИК И 500 000 НАПРАВИШЕ НОВИ КАТОЛИЦИМА. И само због тог разлога сам атеиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

01.02.2015 14:36

У том рату је наш род прошао кроз највеће страдање у историји. Конституисана је и монтструм-творевина ендехазија, и у тој творевини зло се показало у свом правом лицу, спроведен је геноцид над нашим родом, по монструозности којом су вршене егзекуције без премца у светској историји. Масакр у Дракулићу 07.02. љета господњег 1942-е је по много чему посебна прича. Већ су Срби тог краја страдаваки, многи су скончали и у Јасеновцу, раније у Јадовном. Злочин беше и брижљиво планиран, у овом злочину су чак и нека свештена лица, фратри, не само хушкали и подстрекавали друге, него и лично предњачили у клању ових наших Срба. Убијани су сви, и сви који су се задесили, старци, жене, деца били су заклани, поклано је 2.315 Срба и Српкиња, од којих 551 деце до 14 година старости. Остаће сећање на ову стравичну причу. Било је и покушаја да се овакве приче што мање помињу, беше такво време, ваљда да би угодили онима који то и нису завредили, оваква подсећања бивала су све више непожељна, али 90их, и пола века након времена ендехазије потомци оних који то зло починише кренуше у нови крвави пир, ваљда је то прејак порив, да докрајче оно мало потомака прекланог народа и оних што су претекли то страшно време. Делимично су и успели, али овај пута су Срби имајући страшно наслеђе Јадовног, Јасенова, Дракулића и других бројних стратишта, ипак некако организовали, и барем на делу својих вековних простора одбранили своје право на постојање. Добро, беше тако, масакр у Дракиулићу мора да нам вечно остане опомена, зло ником и никада не треба чинити, али ваља увек имати на уму да зло вреба, и из историје ваља научити лекцију, и ваља на време приметити шта се иза брега ваља. Нека је вечна слава овим нашим мученицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

01.02.2015 14:38

Па увијек попови казу ко тебе каменом ти њега хљебом,ја се не слазем са тим јер увијек нас кољу,требало би бити ко тебе каменом ти њега са три камена па да видимо онда

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

01.02.2015 16:09

Можда у јавност доспе и информација, ко је дао документацију, и чија се имена налазе на истој, из архива о геноциду над нашим народом...Макар божје воље ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

01.02.2015 20:21

У музеј холокауста је пренесана документација о јеврејским жртвама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

01.02.2015 20:28

Јадан народ куд год да окрене а без народа немогу се ни најести чудна је та политика бизнис и нечији интереси као да је Југославија била мала За нас све и ако је требало је изградивати а не рушити као да неког занима како се зове која земља И чија је сватко хоће да живи нормалан живот као И сав остали народ да школа дјецу да им може пружити оно што И'м треба да има лијечење и појести жалосно је то све само то знам ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

потомак

01.02.2015 21:24

Само се питам ста ради министар Касиповиц на парастосу када се зна да потице из породице која је уцестовала у покољу!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.02.2015 22:18

ЗА "ПОТОМАК" БРАВО ПРИЈАТЕЉУ ДОЛАЗИ ОД КАКО ГА ЈЕ ОВА ВЛАСТ СТАВИЛА НА ФУНКЦИЈУ А НИЈЕ ГА ПРИЈЕ НИКАД БИЛО!? СРАМОТА,СРАМОТА,СРАМОТА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.02.2015 22:38

А зато је Леми ту, али на мало софтициранији нацин... НИСАМ ЗАБОРАВИО, НИТИ ЦУ, ЛЕМИ!

ОДГОВОРИТЕ