ИРБ тражила своје кредите од Бобар банке – Шеваљевић одбио

Инвестиционо развојна банка Републике Српске писмено је затражила од ликвидационог управника Бобар банке Саве Шеваљевића да преузме сав портфолио ИРБ-ових кредита од Бобар банке, али Шеваљевић и Агенција за банкарству Републике Српске то нису дозволили, потврђено је за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба у ИРБ-у.

Република Српска 31.01.2015 | 08:24
ИРБ тражила своје кредите од Бобар банке – Шеваљевић одбио

ИБР до сада је преко Бобар банке Бијељина која је у ликвидацији пласирала 139 кредита вриједности 43,7 милиона КМ. Правна и физичка лица који су добили ове кредите сада су у великим финансијским проблемима јер је ликвидациони управник прогласио све кредите тренутно доспјелим за наплату.

Једна од њих, приватна фирма за производњу текстилне позамантерије „Нено“ из Теслића, узела је кредит ИРБ-а од 96 хиљада КМ преко Бобар банке. Власник Петровић Бранко каже да је уредно плаћао све рате и до сада је вратио 26 хиљада КМ. Међутим, сада је у проблему јер је обавијештен да одједном мора врати свих преосталих 60.000 КМ.

„Пријети ми блокада рачуна, јер немогуће је у тако кратком року вратити средства. Да сам их имао на рачуну не би ни узимао кредит. Рачунали смо да ћемо га моћи сервисирати кроз вишегодишњи период отплате, а сада га морамо вратити одједном. Тражимо да се нађе неко рјешење јер ће ово затворити многе фирме које ни криве ни дужне, испаштају због пропасти Бобар банке“, каже Петровић.

Враћено 13 милиона КМ

Од 43,7 милиона КМ кредита које је пласирала ИРБ преко Бобар банке, до увођења принудне управе у банку, доспјело је и враћено тек 13 милиона КМ, кажу у ИРБ-у.

„ИРБРС је обавила разговоре с Шеваљевићем и писмено тражила да преузме портфолио ИРБ кредита од Бобар банке. ИРБ је спремна да помогне фирмама које су сада у проблемима због тренутно доспјелих кредита и тражила је да преузме кредитни портфолио од Бобара (ИРБ кредити) али ликвидациони управник и Агенција за банкарство то не дозвољавају“, каже портпарол ИБР Зоран Поповић.

У ИРБ су одбили да, као један од акционара Бобар банке, коментаришу утврђени мањак од 10 милиона КМ у трезору Бобар банке, додајући да је то је питање за Агенцију за банкарство и истражне органе.

Извор: Капитал

 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Агенција

31.01.2015 07:51

Зазвонице и агенцији убрзо нису ни свјесни да су направили много гресака и да неце моци наплатити ниста од потразивања на овај нацин како су запоцели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Депонент

31.01.2015 07:54

Саво је стечајни управним а не банкар... Он хоће да уништи и да прода.,није банкар ,човјек је за пензију,,,људи не могу да врате одједном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

01.02.2015 10:48

Саво, добро кажу иди у пензију,покривају са тобом лоповлук Додик,Ињац, и Телгетија.....неће вам проћи

Name

рс

31.01.2015 08:12

А Иваницев позив за одбрану РС... студентска бригада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бнфан

31.01.2015 08:24

Саво је досао да прикрије трагове и сто прије унисти доказе. Цовјек оставља менадзмент банке иако је свјестан као и агенција да су уцествовали у криминалним радњама фиктивних кредита за радник. Исти тај менадзмен је своје депозите подигао а исте кредите им је неко затворио у пуном износу. СИПА ТРЕБА ДА БУДЕ У БОБАР БАНЦИ И СПРИЈЕЦИ ДАЉЕ СКЛАЊАЊЕ ДОКАЗА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссд

31.01.2015 22:09

СТОП ЛОПОВИМА

ОДГОВОРИТЕ