Људи у Србији нестају због Фејсбука!

Наизглед безазлене преписке са странцима на друштвеним мрежама у Србији се све учесталије завршавају нестанцима, па чак и трагедијама. Ко је томе крив?

Србија 30.01.2015 | 22:20
Људи у Србији нестају због Фејсбука!

Биљана Савић (27) из Параћина која је нестала 21. јануара са својом двоипогодишњом ћерком Анастасијом и препала породицу идејом да је више никад неће видети заправо је, како се испоставило, побегла код другог мушкарца, кога је највероватније упознала преко Фејсбука.

Помишљајући на најгоре, њен невенчани супруг и мајка алармирали су јавност покушавајући да Биљани уђу у траг, а није их умирила ни порука којом им је она четири дана након нестанка јавила да је “добро и да је више не зову”.

Пре месец дана, сличан епилог је имала и прича о Нини Живковић, ученици осмог разреда из Ресника, која је побегла од куће након свађе са мајком. Нина је нађена три дана касније у Шапцу, код младића ког је упознала такође на Фејсбуку, а у току потраге за њом њени школски другови препричавали су како је Нина преко ове друшвене мреже ступила у контакт са “неким старијим мушкарцем”, претпостављајући да је побегла са њим.

За разлику од Биљане и Нине. које је хировитост коштала само освањивања у новинским ступцима, Ивана Подрашчић (14) из Батајнице своју неопрезност платила је животом. Беживотно тело ове несрећне девојчице, за којом је полиција трагала пуна три месеца, нађено је 6. октобра прошле године у напуштеној кући у Раковици, у којој ју је силовао и убио дрвеном мотком вишеструки силоватељ и убица Дарко Костић (39) из Београда.

Како је накнадно сам признао полицији, монструм је Ивану упознао на Фејсбуку, месецима пре убиства.

Слична судбина умало је задесила и Београђанку Марину Стојановић (17) коју је полиција, у августу прошле године, након шестодневне потраге нашла у стану њеног младића, који се са својом породицом бавио подвођењем девојака, уз то их приморавајући да краду и просе.

Марина је побегла од куће како би отишла код њега, јер су јој родитељи бранили да контактира с њим, након што су открили да га је упознала на Фејсбуку и начули да је укључен у различите криминалне активности.

У овакве случајеве могла би бити подведена и Н. К. (16) ћерка Данијеле Кљечанин из Шида, која је пре две године пријавила мајку за насиље у породици јер јој је забранила да користи Фејсбук. Како је тад њена мајка рекла за медије, Н. К. је често упадала у невоље, због чега је покушала да је заштити од контакта с непознатим и опасним људима.

Након што је пријавила мајку полицији, Центар за социјални рад је девојчицу напречац одузео и сместио у хранитељску породицу, из које је потом побегла код непознатог младића. Две недеље касније, тинејџерка је ауто стопом дошла у болницу у Шиду дрогирана, наводећи да је “код дечка у стану прогутала неку таблету”.

Према речима социолога Оливере Павићевић, поједина истраживања рађена у западним земљама показују да су у последње време девојчице дупло присутније у интернет комуникацији од дечака, што са собом носи бројне негативне последице.

– Опасност од онлајн контакта и друштвених мрежа је вишеструка, а могућност за скретање на странпутицу велика. Девојке су отвореније, а самим тим и склоније одавању различитих података, које бројни корисници друштвених мрежа користе за различите криминалне активности. Уз то, слабљење породице и родитељске контроле довело је до тога да млади, а посебно девојке, из дисфункционалних породица, у тим контактима са непознатима траже спас и уточиште, што је само по себи потенцијално опасно, јер никада не могу да знају како ће се контакт са потпуним странцем завршити – наглашава Павићевићева.

Она истиче да се овај проблем, који је у великој мери несавладив, може барем делимично решити едукацијом младих и њихових родитеља, док је с децом нужно радити како у оквиру школа, тако и у самој породици.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мајка Тереза

30.01.2015 22:00

Које дисфункционалне породице ??? Схватите већ једном да сте препуштени сами себи и ако нећете ,,сачувати,, своје дијете нико неће... Сви ће вам само објаснити како бисте ви то требали... хахаххаа... а они гори од вас хиљаду пута... Волите своју дјецу и борите се за њих... Ништа друго...

ОДГОВОРИТЕ