Новак: Живио мој борбени дух!

Новак Ђоковић изјавио је да је играо превише дефанзивно у мечу са Станом Вавринком, као и да је имао шансе да реши меч у четвртом сету.

Тенис 31.01.2015 | 11:20
Новак: Живио мој борбени дух!

Српски тенисер савладао је Вавринку са 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 у полуфиналу Аустралијан опена.

“Нисам играо на нивоу на којем сам планирао пре меча. Било је периода када бих ушао у терен и играо како је требало, али сам био и превише дефанзиван, дозвољавао сам му да диктира игру са основне линије. Када има контролу, тешко је играти с њиме. Било је веома емотивно, веома напето, као што је и увек случај у полуфиналу Грен слема са врхунским играчима. Баш као и претходне две године, борили смо се до краја. Једина разлика била је што је пети сет отишао потпуно у моју корист, али и ту је он промашио лаку лоптицу на брејк лопти у првом гему. Поносан сам на свој борбени дух, али ниво игре није био прави“.

Ђоковић каже да је меч био и физички и ментално напоран.

“Једном када се повучете и почнете да играте дефанзивно, троши се много енергије. Било је неких поена у мечу после којих сам се мучио да се опоравим за следећи јер сам трчао много и враћао лоптице. Такође, нисам узео много лаких поена на први сервис као у претходном делу турнира, што је такође била значајна промена. Али не брине ме то са физичког аспекта, сигуран сам да ћу бити спреман за финале“.

На питање да ли је тешко задржати концентрацију и позитивни став када је ниво игре испод очекиваног, Новак је одговорио:

“Наравно. Има дана када ствари не иду како треба. Први сет је био солидан, други не толико. Имао сам светлих тренутака у трећем сету, направио сам и брејк у четвртом. У том тренутку осетио сам да га имам ’на конопцима’ и да је то тренутак када треба да уђем у терен, да користим прилике и да обезбедим брејк, али нисам то учинио. Одмах сам изгубио свој сервис, а онда нисам искористио 0:40. Он се вратио у меч и то се дешава када се прилике не користе. Прва два-три гема у петом сету били су кључни, осећао сам се мало опуштеније“.

Вавринка је изјавио да је пре меча осетио да је “ментално мртав“.

“Мени није изгледао ’ментално мртав’ на терену. Играо је одлично, поготово у другом и четвртом сету, али верујем да он зна о чему говори. Није му било лако да се носи са теретом браниоца титуле. Много је притиска, много бодова се брани, сада ће пасти на девето место на листи. Ипак, у питању је било Грен слем полуфинале – онда се заборавља на умор, болест или сл“

Ђоковићу, четвороструком прваку у Мелбурни, ривал у финалу биће троструки вицешампион Енди Мари.

“Игра одлично ове недеље – мораћу да одиграм на свом максимуму ако желим да освојим турнир. Нема изразитог фаворита. Можда то што сте споменули, што сам га победи овде два пута у финалима, можда је то нека мала ментална предност, али у сваком случају не велика. Сумњам да ће он то осећати на терену“, закључио је Новак.

Финале Ђоковић – Мари на програму је у недељу од 9.30 по средњоевропском времену.

Коментари / 0

Оставите коментар