Након 40 дана, наставља се Бундеслига!

Након скоро једноипомесечне паузе наставља се првенствена трка у Бундеслиги. Баварци ће покушати да до треће узастопне титуле стигну без иједног пораза и да сруше рекорд од 91 поена освојеног у сезони. Српска колонија добила 11. члана пошто је Матија Настасић стигао на позајмицу из Ситија у Шалке.

Фудбал 30.01.2015 | 17:00
Након 40 дана, наставља се Бундеслига!

После 40 дана зимске паузе, дерби сусретом Волфзбург – Бајерн, дуелом две првопласиране екипе после првог круга, овог петка стартоваће други део 103. немачког фудбалског шампионата, односно 53. сезона Бундеслиге.

Првенствена трка која ће трајати све до 23. маја практично је решена и пре него што је почела. Барем када је титула у питању. Актуелни шампион и са 24 титуле најтрофејнији клуб у земљи светских шампиона, минхенски Бајерн, ове године једноставно нема достојног конкурента. Уосталом, поглед на табелу све говори: Баварци предвођени Пепом Гвардиолом су на 17 јесењих сусрета убележили 14 победа и три ремија, примивши за то време само четири гола! Првом пратиоцу Волфзбургу Лам, Швајнштајгер, Робен, Милер и другови беже 11 бодова, а на папиру највећем ривалу дортмундској Борусији чак 30?!
"Поставили смо пред себе неколико циљева: да покушамо да освојимо триплу круну, али и да завршимо шампионат без пораза, што нам у последње две године није пошло за руком", открива планове Француз Франк Рибери.

Баварце, који ће покушати да оборе и рекорд по броју освојених бодова из 2012/2013. (имали 91, а сада ако све победе имаће 96), већ на старту очекују два велика изазова, већ споменути дуел овог петка са Волфзбургом и четири дана касније окршај са Шалкеом на Алијанц Арени. А онда и посластица сезоне против Борусије у Дортмунду 4. априла. Популарни Милионери, други најскупљи тим у лиги, требало је са Бајерном да се боре за титулу, а први део сезоне су завршили на претпоследњем месту! Међутим, нико не верује да би Клопови пулени могли да испадну у Бундеслигу 2, чак није искључено, ако заиграју у свом стилу, да се на крају домогну и места на европској сцени јер их од Лиге шампиона дели "само" 12 бодова. И одбегли Волфзбург, Бајер, Борусија (М), Шалке...

И у првом "полугођу" Бундеслига је показала сву своју моћ: просек од 43.022 гледалаца по сусрету, стадиони испуњени преко 90 одсто капацитета, 2,82 гола постигнута по мечу, као и податак да је лига десету годину заредом забележила рекордне приходе од скоро две и по милијарде евра, односно да је 13 од 18 клубова пословало позитивно, без евра губитка. Уосталом, Немци ће на пролеће имати четири (максимална) представника у осмини финала Лиге шампиона (Бајерн, Борусија Дортмунд, Бајер и Шалке), те још два у Лиги Европе (Волфзбург и Борусија Менхенгладбах).

Клубови су зимску паузу углавном провели радно, без значајнијих дешавања на фудбалској пијаци. Прелазни рок је протекао мирно, па је у први план искочио Кевин Кампл, Словенац рођен у Немачкој, момак који је за 12.000.000 евра из аустријског Ред Бул Салцбурга стигао у дортмундску Борусију. Најзвучније појачање, међутим, дефинитивно је српски репрезентативац Матија Настасић који је на шестомесчену позајмицу из Манчестер Ситија дошао у редове Шалкеа. Уз могућност да га клуб из Гелзенкирхена на лето откупи.

Настасић је тако увећао српску колонију у Бундеслиги на чак 11 чланова. Уз њега ту су још и староседеоци Суботић и Јојић у Дортмунду, Медојевић и Игњовски у Ајнтрахту, Рајковић и Качар у Хамбургеру, Костић у Штутгарту, Ђуричић у Мајнцу, Митровић у Фрајбургу и Ђурђић у Аугзбургу. Ипак, није искључено да због мање минутаже неко од њих буде на пролеће послат и на позајмицу.

Срби су само део интернационалне колоније која броји чак 247 чланова, односно скоро половину укупног играчког кадра, а све је више и страних стручњака (половина тимова има странца на клупи). Од почетка сезоне извршене су и четири рокаде и то у Хамбургеру где је Зинбауер наследио Сломку, у Шалкеу где је Ди Матео дошао уместо Келера, у Вердеру где је Скрипник стигао после разлаза са Дутом, као и у Штутгарту где је Стивенс "сменио" Веха.

А да би остали у форми и на пролеће остварили зацртане циљеве, бундеслигаши су спровели припреме на свим крајевима света: Келн и Бајер Леверкузен су боравили у Америци, Волфзбург и Хофенхајм у Јужној Африци, Бајерн и Шалке у Катару, Штутгарт у Португалији, Дортмунд у Шпанији, док су пут сунчане Турске кренули Вердер, Менхенгладбах, Хановер, Падерборн, Херта...

СВИ ШАМПИОНИ

24 титуле: Бајерн
9 титула: Нирнберг
8 титула: Борусија (Д)
7 титула: Шалке
6 титула: Хамбургер
5 титула: Борусија (М), Штутгарт
4 титуле: Кајзерслаутерн, Вердер...

ШАМПИОНИ ОД 2000.
2000. БАЈЕРН (Минхен)
2001. БАЈЕРН (Минхен)
2002. БОРУСИЈА (Дортмунд)
2003. БАЈЕРН (Минхен)
2004. ВЕРДЕР (Бремен)
2005. БАЈЕРН (Минхен)
2006. БАЈЕРН (Минхен)
2007. ШТУТГАРТ (Штутгарт)
2008. БАЈЕРН (Минхен)
2009. ВОЛФЗБУРГ (Волфсбург)
2010. БАЈЕРН (Минхен)
2011. БОРУСИЈА (Дортмунд)
2012. БОРУСИЈА (Дортмунд)
2013. БАЈЕРН (Минхен)
2014. БАЈЕРН (Минхен)

ТОП 10 ТРАНСФЕРА ЗИМА 2015.

Кевин КАМПЛ (Ред Бул С. – Борусија Д.) 12.000.000
Тин ЈЕДВАЈ (Рома – Бајер Л.) 7.000.000
ЖЕРОМЕЛ (Келн – Гремио) 4.000.000
Донг ВОНГ ЈИ (Борусија Д. – Аугзбург) 2.000.000
Шиже ЖАНГ (Пекинг – Волфзбург) 1.500.000
Матија НАСТАСИЋ (Манчестер С. – Шалке) позајмица
Ђердан ШАЋИРИ (Бајерн – Интер) позајмица
Ељеро ЕЛИА (Вердер – Саутемптон) позајмица
Пјер Е. ХЕБЈЕРГ (Бајерн – Аугзбург) позајмица
Нилс ПЕТЕРСЕН (Вердер – Фрајбург) позајмица
НАПОМЕНА: играч, стари и нови клуб и висина обештећења у еврима

ЛИСТА СТРЕЛАЦА

13 голова: Мејер (Ајнтрахт);
10 голова: Робен (Бајерн);
9 голова: Чупо Мотинг (Шалке);
8 голова: Белараби (Бајер Л.), Оказаки (Мајнц);
7 голова: Геце, Левандовски, Милер (Бајерн), Хунтелар (Шалке), Хоселу (Хановер), Сеферовић (Ајнтрахт)...

Коментари / 0

Оставите коментар