"Твитераши" обарају закон о интернету

Нови законски прописи о јавном реду и миру у Српској изазвали бројне реакције и у опозицији. Бореновић: Треба да га повуку из процедуре. МУП: Коментаришу закон, а нису га прочитали .

Република Српска 30.01.2015 | 07:20
"Твитераши" обарају закон о интернету

ЖЕСТОКА расправа о новом Закону о јавном реду и миру у Српској, којим су предвиђене високе новчане, па чак и затворске казне због недоличног понашања на интернету и дурштвеним мрежама, настављена је - најгласнији противници овог решења су "твитераши" који су јединствени у оцени да закон мора бити оборен.

Побуни против новог закона придружили су се и опозициони посланици, најавивши да ће тражити да овај акт, који, по њиховој оцени, може бити злоупотребљен за обрачун власти са политичким неистомишљеницима, буде повучен из скупштинске процедуре.

Поводом бурних реакција јавности на предложени закон, из Владе је стигао експресан одговор да је реч о демократском решењу које не уводи цензуру и не гуши слободу говора на интернету, како то тврде "твитераши" и део стручне јавности.

Драган Мочевић, бањалучки блогер и политички коментатор, каже, за "Новости", да је у интересу сваког грађанина да влада ред и мир на интернету, али да је у конкретном случају реч о "лошој намери власти".

- Предлагач закона очигледно има лоше намере, јер није јасно дефинисао шта се то тачно подразумева под појмом рушење јавног реда и мира на интернету - истакао је Мочевић.

Нагласио је да искуство показује да полиција и правосуђе у РС немају техничке и људске капацитете за примену закона.

- Шта ће се десити ако неко отвори лажне профиле на "Твитеру", "Фејсбуку" или направи лажну и-мејл адресу на име особе коју жели да компромитује и да са њих упути клевете на рачун политичара, или чак да позове на радикалне иступе грађана? Шта ако неко отвори лажни профил највиших званичника РС и почне да вређа друге? Кога ће полиција, у том случају, саслушати - упитао је Мочевић надлежне.

Он тврди да је реч о бесмисленом предлогу који није могуће професионално и објективно применити.

- Власт у РС је овим предлогом сама себи створила лош публицитет у региону и ујединила заговорнике слободе говора и мишљења у борби против овог решења, које ће, надам се, бити повучено с дневног реда НС РС - закључио је Мочевић.

Огласили су се бројни "твитераши" који кажу да су сада у страху да ће због најбезазленије критике, или коментара сносити последице. Тврде да је интернет "последње место слободе", да друштвене мреже "вапе за редом и одговорношћу", али да нејасне одредбе закона остављају могућност за његову злоупотребу.

Председник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу НС РС, Бранислав Бореновић, каже да ће предложити да закон буде "оборен".

- Очекујем да ће закон бити повучен из процедуре у НС РС, јер је против слободе говора. Овај предлог крши Конвенцију ЕУ и три декларације о слободи говора на интернету - рекао је Бореновић.

Управни одбор Удружења "БХ новинари" оцењује неприхватљивим одредбу да се дефиниција "јавног места" прошири на интернет.

- Ово је најгрубљи облик правног насиља над слободом изражавања и завођење цензуре над интернетом - наводе у овом удружењу.

С друге стране, став МУП РС, предлагача закона, јесте да је "путем друштвених мрежа могуће нарушити јавни ред и мир изазивањем, подстрекавањем туче или физичког напада на другог, претњом нападом на живот, тело или имовину".

Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, рекао је да "они који су узели себи за право да коментаришу закон нису га уопште ни прочитали".

ЦВИЈАНОВИЋ: ЗАКОНИ ОШТРИЈИ У ЕУ

Председник Владе РС Жељка Цвијановић рекла је да је предлог Закона о јавном реду и миру изазвао бурне реакције оних који га нису прочитали, нити су упознати са материјом и садржајем.

- У суштини, овде нико не успоставља контролу над тим да ли ће неко користити интернет или не. У Предлогу закона, и то само у образложењу, дефинисано је шта се сматра јавним местом, те да су то и друштвене мреже - каже она.

Цвијановићева додаје да не зна зашто је то проблем кад је тако регулисано и у бројним законима земаља у регији, чак и оштрије него у Европи.

И ВАСИЋ ПРОТИВ

 Бивши извршни секретар СНСД Рајко Васић, поводом предлога закона, на свом блогу написао је да "власт која доноси законе који се не могу применити и спровести, руши саму себе и није за власт". - Цели случај је аматерски импровизоријум - навео је Васић.

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

био слободан

30.01.2015 06:58

Нема ЕУ појма шта треба радити зато се наши политичари угледају на Сјеверну Кореју. Још мало па ће мо сви у кући устајати кад се на ТВ-у појави Баја а по граду већ не смијеш ходати кад и Баја само плаћени навијачи који му аплаудирају кад год он климне главом. Напредујемо крупним корацима према

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРГА

30.01.2015 07:12

ЦУЈ НАСЕ ЉЕПОТИЦЕ НИСУ ПРОЦИТАЛИ, А КОМЕНТАРИСУ ЗЕНО БОЗЈА СТА ОД ВАС ОЦЕКИВАТИ НЕГО УДРИ ПО НАРОДУ ДРУГО НИСТА И НЕ ЗНАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјет Зељани

30.01.2015 07:24

Немојте ви да мудрујете.Направите закон какав је у ЕУ а не у ИСИЛ-у и С.Кореји и бице добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.01.2015 07:40

Дај реци ми Зељкице гдје су то острији закони у ЕУ? Провео сам 15 година у иностранству и у вецин земаља смијес реци ста мислис! Нпр, у Сведској смијес реци да ТИ МИСЛИС да је краљ ста вец, али не смијес да казес ОН ЈЕ ста вец док не доказес! Знаци, ФАКТИЦКИ ЈА МИСЛИМ ДА ТИ НЕМАС ПОЈМА СТА ТИ ПРИЦАС, мада могу и да тврдим ДА СТВАРНО НЕМАС ПОЈМА СТА ПРИЦАС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

30.01.2015 08:11

Губе тло под ногама, па тренирају строгоћу. Све се то обије о главу.Народе, нема ништа од тога, јер није у склади ни са чиме. Само најављују свој одлазак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

30.01.2015 08:23

Бесмислено је с њима се прегонити. Треба их отјерати с власти па вратити земљу у нормалу. Медјутим са оваквим народом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

30.01.2015 08:35

Ово мени изгледа да се спремају за прољеце,да поклопе прије него неко и дигне главу.Ста реце Шпиркан просле године...опозиција спрема протесте,дјеле знацке около да се зна ко је удрузен на протестима....кад тамо пуце поплава.Цуди ме да нису окривили опозицију за то. Питање...посто је мастурбација забрањена на јавном мјесту,а овај закон казе да је интернет јавно мјесто,да ли то знаци да висе не смијемо користити Интернет порн ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муљ и магла

30.01.2015 09:11

Циљ је што више затрпати судове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

30.01.2015 09:52

Уцитељица из Теслица је упорна у одбрани глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

30.01.2015 11:22

Учитељица зна како ће са лошим ђацима, мало ће их послати да стоје у ћошку!

Name

САША

30.01.2015 10:15

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

30.01.2015 11:16

У КОМЕ ФИЛМУ ИГРА ЗЕЉКА ЦВИЈАНОВИЦ,ВАЛТЕР БРАНИ ЛАКТАСЕ.БАЊАЛУКУ?ИЛИ ЈЕ ИЗАСЛА ИЗ НЕКОГ ДРУГОГ ФИЛМА ЕМИРА КУСТУРИЦЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјак

30.01.2015 11:24

Живјела учитељица из Теслића. Уградити у закон да се кабаш сапуном оперу уста лајавцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

информатичар

30.01.2015 11:32

Овај закон, посматран са становишта струке, немогуће је провести у дијело. Дакле, ради се само о застрашивању грађана. Једини начин стављања Интернета под контролу је да га потпуно укинете, друга опција не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.01.2015 12:03

@Дјак Нема ста, види се да ниси имао ста паметно да науцис од преводиоца! Обоје би ви мени у цосак да клеците на кукурузима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Требиње

30.01.2015 13:46

Зељка мозда глуми у овом новом Кустином филму. Мора да је и њу опалио Кустин магарац па је мало побркала лонцице

ОДГОВОРИТЕ
Name

у праву је Зељка уцитељка

30.01.2015 13:48

Закон уопсте не крси слободу говора. Крси само слободу послије изрецене ријеци а то није исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

30.01.2015 13:51

Ово су потези очајника. Немогуће је забранити технички да се људи оглашавају или под надимкон или дручаије. Скривање ИП адресе више није никакав проблем. Има сајтова који то раде бесплтно или за 1$ годишње и то тако да приказују да сваки пут долазе са другог мјеста. Цвијановићка а посебно главоња мисле да је интернет мала кафаница па се чује ко што прича. Толико о њиховом знању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзев

30.01.2015 14:17

Господо цвијановиц изгледа да сте ви у влади побркали ДЕМОКРАТИЈУ и ДИКТАТУРУ то сто се моментално ради то вам је циста ДИКТАТУРА а не ДЕМОКРАТИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

премијерски

30.01.2015 14:30

У сустини дакле фактицки цињеница је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

30.01.2015 15:30

Ово је само додатна мука МУП-у, шта ће се десити када грађанин не прихвати одговорност за наводни прекршај, онда ће се ставити Захтјев за покретање прекршајног поступка, а на суду ће се припадници МУП-а бламирати бранећи захтјев.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

30.01.2015 15:37

ЧУДИ МЕ ИЗЈАВА МОЧЕВИЋА ЈЕР ИМА ДВОЈЕ ДЈЕЦЕ КОЈА ТРЕБА ДА ГЛЕДАЈУ ГОВОР МРЖЊЕ НА ИНТЕРНЕТУ КО ЈИ ЈЕ ПРЕШАО СВАКУ МЈЕРУ А БОРЕНОВИЋ ЈЕ ДАВНО РЕКАО ШТА ЈЕ ИМАО ,ОН МЕ НЕ ЧУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

30.01.2015 16:18

ЧУЈ БАТУ,БАТО ОЋЕШ ДА КАЖЕШ ДА ДЈЕЦА НА ИНТЕРНЕТУ ГЛЕДАЈУ ПОЛИТИЧКЕ ЕМИСИЈЕ,ПА КАО НЕБИ ТРЕБАЛО,КАО НИЈЕ ФИНО,А ТЕБИ ЈЕ ФИНО КАДА ПРЕСЈЕДНИК ДРЖАВЕ ЈАВНО ПСУЈЕ МАЈКУ И ПРИЈЕТИ ДИРЕКТОРУ БНТВ ,ДОДУШЕ МОЖДА ТВОЈА ДЈЕЦА НЕСМИЈУ ГЛЕДАТИ БНТВ,ПА НИСУ ЧУЛИ И НЕЗНАЈУ ДА УПРАВО ДОДИК ТАЈ КОЈИ ГОВОРИ СВЕ И СВАШТА ,ТАКО ДА МЕ СРАМОТА ШТО МОЈ ПРЕСЈЕДНИК,ВЈЕРУЈТЕ ДА СЕ МНОГИ ГРАЂАНИ СРАМЕ ДОДИКОВОГ ПОНАШАЊА,КАКАВ ЈЕ ТО ЧОВЈЕК КОМЕ НИКО ОСИМ ПЛАЋЕНОГА ИРИНЕЈА НИЈЕ ДОШАО НА СВЕТОГ СТЕФАНА СЛАВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

30.01.2015 20:28

Па СНСД не користи интернет да нешто научи,они су сељачине,а жене њихове имају по триста кг немају оне времена учити нити паметно користити интернет од ждерања,када видим оне двије напухане и дебеле у Сарајеву стидим се што сам женско,оно не би себи дозволила никаква примитивуша,оне мељу и ждеру туђе...

ОДГОВОРИТЕ