Херој дана: Повратак Ендија Марија!

Када је Енди Мари у јулу 2013. постао први Британац после 77 година који је освојио Вимблдон, чинило се да његова каријера може да иде само узлазном путањом.

Тенис 30.01.2015 | 00:00
Херој дана: Повратак Ендија Марија!

Играо је у четири од пет последњих финала на Грен слем турнирима, освојио две титуле, а о његовој сарадњи са Иваном Лендлом писани су хвалоспеви.

Међутим, подмукла повреда леђа, која је мучила Марија током целе каријере, дошла је до неиздрживог стадијума, па је после пораза у четвртфиналу УС опена Шкот морао на операцију.

Цела прошле сезона протекла је у проналажењу игре и самопоуздања, уместо Лендла дошла је Амели Морезмо, али резултата није било – до УС опена није имао ниједну победу над Топ 10 играчима, на Ролан Гаросу је стигао до полуфинала, а на остала три Грен слема заустављен је у четвртфиналу.

У Њујорку је савладао десетог играча света Жо-Вилфреда Цонгу и одиграо два фантастична сета са Ђоковићем, што му је послужило као замајац за бриљантан финиш сезоне – освојио је три титуле и савладао још двојицу играча из Топ 10, Ферера и Чилића.

Ту је Мари ухватио залет, затим је одрадио напоран тренинг-блок у Мајамију и у нову сезону ушао је потпуно физички спреман, а то је основни предуслов за све остало, поготово за тенисера са Шкотовим стилом игре.

У Мелбурну је елиминисао Бамбрија, Матошевића, Соусу, потом је прошао озбиљан испит са Димитровом, пао је и Кирјос, а сада је у четвртфиналу победио Томаша Бердиха са 6:7 (5-7), 6:0, 6:3, 7:5.

Управо у мечу са Чехом видео се највећи помак у Маријевој игри – његов став је позитиван, није га деморалисао губитак сервиса на 4:3, а после ни губитак тај брејка, већ је на лошу ситуацију реаговао тако што је додатно дао гас, као што велики играчи и треба да чине.

Шкот и даље често комуницира са собом, али у Мелбурну није био аутодеструктиван као што му се неретко догађало у каријери.

У најави меча рекли смо да ће доста зависити од агресивности Маријевог форхенда. У највећем делу дуела он га је служио како треба – са два узастопна винера форхендом направио је брејк у трећем сету, а сјајним ’пасингом’ истим ударцем спасао је брејк шансу у четвртом.

Чех је почео на прави начин, али од тренутка кад му је Мари вратио брејк у првом сету, престао је да преузима ризике које је до тада преузимао, а није ни до краја користио кратке друге сервисе Шкота. У дугим разменама и трчању са Маријем Бердих нема никакве шансе, што се лепо и видело у другом и трећем сету.

У четвртом сету Томаш је поново покушао да заигра агресивније и да гађа ближе линијама, али самопоуздање му је било у паду, па није више било тако лако призвати оног Бердиха из меча са Надалом. И Маријев ниво игре мало је пао, направио је неколико грешака, али Чех је у сваком важном поену успевао да пропусти шансу.

Још у трећем сету Бердих је дозволио брејк тако што је од 40:0 одсервирао две дупле грешке и промашио форхенд, али кулминација његове немогућности да се носи са притиском догодила се у 11. гему четвртог сета, када је за метар и по послао други сервис у аут и поклонио Марију две везане брејк лопте.

Шкот је реализовао прву, а онда је без изгубљеног поена дошао до победе и свог четвртог финала у Мелбурну. У претходна три изгубио је два пута од Ђоковића и једном од Федерера, уз само један освојени сет – против Новака 2013. године.

Ако буде играо као до сада, Мари ће бити озбиљан противник у финалу, ко год да буде са друге стране мреже.

Коментари / 0

Оставите коментар