Предсједник не може бити Деда Мраз који помаже коме он жели

Посланик ПДП отвара серију интервјуа са најмлађим посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Република Српска 29.01.2015 | 17:37
Предсједник не може бити Деда Мраз који помаже коме он жели

Провјерићемо још једном како и о чему размишља младост, и то она која је одлучила да уђе у политику и добила подршку гласача. Мирослав Брчкало је члан ПДП, рођен је 1981. године, живи на Палама, и до сада је обављао функцију предсједника Скупштине општине. На прошлим изборима скоро сваки други гласач ПДП у тој изборној јединици ставио је иксић испред његовог имена, тако да је добио 2234 личних гласова

Шта сматрате да је потребно урадити као првих неколико корака за напредак Српске?

Одмах престати са даљим задуживањем, односно репрограмирати постојеће обавезе и ту разлику средстава усмјерити у растерећење привреде, о којој се највише прича, а најмање ради, и то:

Смањити стопе пореза и доприноса на лична примања и на тај начин „појефтинити" радно мјесто.

Ослободити од пореза на добит сав дио добити који се реинвестира и укинути све парафискалне намете.

Смањити порез на дивиденду за нерезиденте, јер имамо апсурдну ситуацију „Специјалних и паралелних веза са Србијом" а све велике фирме из Србије пребацили своја представништва у Федерацију због повољнијих услова пословања.

Даље, треба смањити администрацију, плате менаџера у јавним предузећима везати за успјех предузећа, истражити и довести до краја бројне афере које потресају РС, увести више правде и правичности у систем функционисања.

Нажалост, Влада РС је кроз буџет и Економску политику за 2015 годину изабрала потпуно другачији приступ са додатним задуживањем и „трошењем онога што немамо", смањивањем ставки у буџету за многе категорије становништва, а једино се повећавају плате и буџет Предсједника Републике, од кога упорно покушавају да направе „Деда Мраза" који ће дијелити новац по РС коме, гдје, када и колико хоће умјесто да се проблеми системски рјешавају.

Како можете помоћи својој локалној заједници са позиције посланика?

Стално ћу инсистирати на рјешавању проблема који муче суграђање и залагати се за реализацију пројеката који ће допринијети бољем животу становника у Источном Сарајеву.

Није ми тешко похвалити сваки добар пројекат који је реализован на овом подручју као што су тунел Стамбулчић, зграда Економског факултета и ОШ "Србија" коју су реализовали Владе Српске и Србије и општина Пале.

Одређене ствари треба довести до краја као што су пут од Источног Новог Сарајева према Јахорини, завршити систем осњежавања у ОЦ Јахорина али убијеђен сам да је приоритет свих приоритета изградња нове болнице у Источном Сарајеву. Дуго већ слушамо разне приче и обећања а у болници је ситуација све лошија, мислим да не претјерујем када кажем да неке ветеринарске амбуланте имају боље услове од наше болнице Касиндол.

Све су ово животне, а не политичке ствари па се искрено надам да ће бити разумијевања за исте.

Да ли је данас лакше бити власт или опозиција?

С обзиром у какву нас је тешку ситуацију довела "Влада континуитета" или "Влада импулса", како сами себе воле звати, сигурно да је данас лакше бити опозиција. Причали су велике приче а добили смо мало дјела, сада морају "бранити неодбрањиво" и тјерати народ да више вјерује њима него својим очима и свом стомаку. Умјесто стабилности о којој су причали добили смо огромну задуженост, празну касу и фондове, велике губиташе, бројне афере, непотизам и велики број људи на ивици сиромаштва. Не буду ли спремни на радикалне резове у наредном периоду, сви ћемо доћи у још тежу можда и безизлазну ситуацији.

Како видите Српску у будућности?

Моја визија је економски стабилна, политички сигурна, праведна и социјално одржива Република Српска.

Шта мислите о посланичким платама?

Плате посланика у НСРС су огромне поготово у односу на стандард у којем живе грађани РС, пошто је неминовно да ће морати доћи до "резања трошкова" у јавној администрацији, међу првима би требало смањити плате посланика, министара, замјеника министара, савјетника и осталих функционера односно државних службеника.

Сматрате ли да је посланику, и уопште политичару потребно искуство ван јавне службе, искуство у приватном сектору?

Свако искуство је и потребно и драгоцјено , ја још нисам имао прилике да радим у приватном сектору али пошто сам млад вријеме је свакако предамном. У протеклом периоду обављао сам функцију предсједника Скупштине општине, тако да добро познајем рад законодавних органа и то искуство ће ми добро доћи у обављању посланичке дужности.


Извор: Фронтал.РС

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

САША

29.01.2015 16:42

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

29.01.2015 16:46

Да ти пошаљем број текућег рачуна па дио плате пребаци мени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

29.01.2015 17:15

Нека насег и у гори листа. Свака цаст Брцкало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

29.01.2015 17:27

КОЛИКО ПАВИЋ УЗМЕ ПАРА ИЗ ОПШТИНЕ ТО НИКО НЕ ЗНА, САДА МУ ЈЕ У ТОКУ ПРЕВАРА СА КИНЕЗИМА , ЗАМИСЛИТЕ ДАО ИЗЈАВУ ДА ОПШТИНА ПРИЈЕДОР ИДЕ ДА ИЗЛАЖЕ НА САЈАМ У КИНУ, ДА ИЗЛАЖЕ, АЛИНЕЗНАМ ШТА, ШТА МИ ТО ИМАМО, А ДА ТО НИЈЕ ЊЕГОВО ИЛИ ДОДИКОВО, ОВАЈ НАС ЈЕ ГАД УНИШТИО, ГРАДОМ СЕ СПРДАЈУ, ДА МУ СЕ ПРИВИЂАЈУ КИНЕЗИ, ПРИЈЕ СУ МУ СЕ ПРИВИЂАЛИ СЛОВЕНЦИ ПА АУСТРИЈАНЦИ ПА НИЈЕМЦИ ПА ТАЛИЈАНИ, СВАГДЈЕ ЈЕ БИО О ТРОШКУ ОПШТИНЕ, И ПОСТАВЉАМО ОБЈЕКТИВНО ПИТАЊЕ КОЛИКО ТО НАС ПУТОВАЊЕ ПО СВИЈЕТУ КОШТА И ШТА МИ ГРАЂАНИ ИМАМО ОД ТОГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мокро

29.01.2015 17:41

ја на ста спадоше Пале, ко их представља....жали боже

ОДГОВОРИТЕ
Name

пале

29.01.2015 22:58

ста се жалите мокрани сад имате предсједника скупштине општине ви требате фесту да направите сад цете и оно мало суме потаманити

Name

Весна Хрсум

29.01.2015 19:30

Коначно је на нашој политичкој сцени млад, образован и способан човјек. Човјек који има визију, знање и реална рјешења за горуће проблеме у држави. Срећно, господине Брчкало, у предстојећим подухватима и много успјеха у даљем раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

29.01.2015 20:13

Свака цаст за овог цовјека! Пале це се поносити са њим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

29.01.2015 21:29

Овај човјек вуче револуционарне потезе.Кажу да коалира са Михајлицом и Дроњком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

29.01.2015 22:19

Само напред Миро, сва прогресивна омладина је уз тебе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС Пале

30.01.2015 12:58

НАЈЦВРСЦА КОАЛИЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЈЕ ОНА У ПАЛАМА КОЈУ И ЦИНЕ ЉУДИ ПОПУТ ПОСЛАНИКА БРЦКАЛА И НАЦЕЛНИКА КОВАЦЕВИЦА. ТО СУ ПРАВИ ЉУДИ ЗА НАС.

ОДГОВОРИТЕ