Бањалука: Јеховини свједоци врбују пролазнике

Улицом Краља Петра Првог Карађорђевића готово је немогуће проћи од Јеховиних свједока, који заустављају пролазнике и врбују их у ту секту.

Република Српска 29.01.2015 | 16:10
Бањалука: Јеховини свједоци врбују пролазнике

Како су нам пролазници објаснили најчешће се ради о двојици насртљивих мушкараца, који обично стоје у непосредној близини поште и дијеле им брошуре и часописе. Поред тога, у неколико наврата, како кажу, могло је доћи и до физичких обрачуна са њима.

Бањалучанка Тања Томашевић, која ради у непосредној близини поште, каже да је поменуте мушкарце лако препознати по колицима са часописима Јеховиних свједока.

"Млађи мушкарац нема ни двадесетак година се може срести скоро свакодневно, у посљедњих неколико мјесеци. Мени су се обраћали неколико пута са својим тумачењем, те ми нудили свој пропагандни материјал", рекла је она.

Бањалучанин, који није желио да му се име објави, каже да су му ти исти људи долазили на кућна врата са неким књигама и проспектима.

"Више пута су ме заустављали на улици дајући ми "Кулу стражару" или сличне часописе. Немам никакав страх од њих, мада не волим када ме непознати људи заустављају и долазе на врата без обзира који је повод", рекао је он. Сматра да ови људи нису напорни нити да представљају неку пријетњу другима.

"Ипак не знам како закон регулише ову област, да ли је заиста код нас дозвољено да људи ходају и дијеле промотивне материјале промовишући своју вјеру", додао је он.

Из Одјељења комуналне полиције истичу да им је пријављен овај случај, те да ће извршити контролу на датој локацији.

"Након изласка на терен предузећемо све мјере и радње из наше надлежности", поручили су из овог одјељења.

Социолог Биљана Милошевић истиче да су Јеховини свједоци препознатљиви по стилу облачења и опхођења.

"Чланови ове секте навалентни су само ако се неко од грађана са њима упусти у причу", рекла је Милошевићева и додала да их посљедњих година све више има на подручју града, а као један од фактора, који утичу на њихову масовну појаву, навела је сиромаштво.

"Они на разне начине покушавају да врбују нове чланове. Рецимо, након посљедњег рата они су скупљали хуманитарну помоћ и дијелили суграђанима, а за узврат су узимали, односно злоупотребљавали њихове потписе", истиче Милошевићева.

Извор: Глас Српске

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Брод

29.01.2015 15:47

Понашају се као наш-а ЖЕКСОН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поново

29.01.2015 15:52

Само игнорисати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грилл

29.01.2015 15:59

Гори су од Вехабија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

29.01.2015 16:03

Та је секта мила мајка ,Шта је СНСД И ДНС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

29.01.2015 16:44

Ма има их свуда!Досадни су као тјесне Гаце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

29.01.2015 17:43

Јеховини свједоци нису секта, већ једна од вјерских зтаједница. По гардероби се не разликују од средине. Упорни јесу, али и уљудни. Један од кључних задатака сваког појединог члана је придобијање људи за њхихову заједницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

29.01.2015 19:41

Шта рећи за секту СНСД-ДНС-СП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

05.02.2015 06:33

Нису утврдили назив секте, овако не приличи назив? Ево да им дам назив Бајини сведоци! ;)

Name

Током затоцениства

29.01.2015 21:06

Лозили смо ватру с Кулом Стразаром. Они ција је куца била припадали су Јеховима. Мислим да нису лоси него су досадни, а ми Балканци имамо кратак фитиљ. Мене 'не дирају' јер набројим по имену њихове званицнике и то помазе. Била сам пар пута на мисама. Прицају да не ваља красти, лагати, варати. Треба помагати људе и спасавати их од Нецастивог. Само мирно и пристојно и то су људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

30.01.2015 07:39

Исти су као СНСД пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

30.01.2015 14:55

Оружје им је забрањено, није дозвољено држати га или користити, без обзира на околности. Ето, и то их чини прихватљивим, мирољубивим, значи они не ратују, ратове не изазивају, нити подстичу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

емили

05.12.2018 11:31

да ли јеховини сведоци користе окултизам И праве проблем људима

ОДГОВОРИТЕ