АО: Спектакл у финалу, Серена - Шарапова!

Друга тенисерка света Марија Шарапова пласирала се у финале Аустралијан опена, пошто је савладала земљакињу Јекатерину Макарову са 6:3, 6:2. Прва тенисерка света Серена Вилијамс савладала је 19-годишњу Медисон Киз са 7:6 (7-5), 6:2 и пласирала се у финале Аустралијан опена.

Тенис 29.01.2015 | 11:20
АО: Спектакл у финалу, Серена - Шарапова!

За титулу ће се Шарапова борити са Сереном Вилијамс, која је победила младу Медисон Киз са 7:6 (7-5), 6:2.

Две Рускиње већ су два пута играле у Мелбурну – у четвртфиналима 2012. и 2013. године Макарова је укупно узела девет гемова, а ни сада није пружила ништа јачи отпор.

Додуше, у првом гему Макарова је имала две везане брејк лопте, али није користила кратке лоптице ривалке, па је Шарапова преокренула и освојила први гем.

У наредном гему Макарова је дошла до гем лопте, али је опет изгубила гем. Повела је Шарапова и са 4:1, затим се Макарова вратила на 4:3, али је онда Маша одиграла савршен гем – четири винера са основне линије, и то после не баш плитких лоптица ривалке.

Потом је Шарапова рутински одсервирала за сет, а у истом ритму наставила је и у другом сету, па ниједног тренутка није било дилеме у вези са победницом. Меч је трајао 78 минута, друга носитељка уписала је 23 директна поена и 26 грешака, док је Макарова имала 11 винера и 29 неизнуђених грешака.

“Две дуге недеље. Био је ово чудан пут до финала, али срећна сам што сам ту“, рекла је 27-годишња Шарапова алудирајући на спасене две меч лопте у дуелу другог кола са Пановом.

Шарапова ће тако четврти пут у каријери играти финале у Мелбурну – 2007. године изгубила је од Серене Вилијамс, годину дана касније савладала је Ану Ивановић, а 2012. поражена је од Викторија Азаренке.

"Као и сваки спортиста, питаш се када ћеш се вратити, како и на којем нивоу. Надала сам се да ћу једног дана искусити то поново", закључила је Шарапова, која ће се у суботу борити за своју шесту Грен слем титулу.

Серена је уписала 19 директних поена и 16 грешака, док је њена земљакиња имала 27 винера и 39 неизнуђених грешака.

Млада Киз, која је у претходном делу турнира избацила Квитову и Венус Вилијамс, пружила је јак отпор Серени у првом сету, али у другом је старија Американка убедљиво славила.

“Узбуђена сам што сам поново овде у финалу, пошто нисам дошла са великим очекивањима“, изјавила је Серена, која је последњу титулу у Мелбурну осовјила 2010. године, а после тога није прошла даље од четвртфинала.

Потом је Серена похвалила Киз, тенисерку која је почела да се бави тенисом када јој се на телевизији свидела хаљина Серенине сестре Венус Вилијамс.

“Она је сјајна тенисерка, драго ми је што тако добро игра и мислим да ће освајати Грен слем титуле у будућности. Први сет био је веома тежак, морала сам поштено да се ознојим и да будем ментално чврста како бих га добила“.

С обзиром на начин игре обе тенисерке, очекивано смо гледали углавном кратке поене и гемове – Киз је почела растерећено и неустрашиво и већ у првом гему направила је брејк.

Јесте Медисон одлично сервирала, али је у шестом гему нанизала неколико грешака и Серена се вратила у игру (3:3). Дуел је подсећао на мушки тенис, и то дуел добрих сервера, а до краја сета нисмо видели ниједну брејк шансу.

У истом стилу наставило се у тај брејку, а једини мини брејк Серена је направила у трећем гему за 2:1. Имала је Киз шансу, али је ритерн после не баш убојитог другог сервиса Серене послала у мрежу.

Иако је спасла две сет лопте на свој сервис, Вилијамсова је прву на свој искористила снажним сервисом – 7-5 у тај брејку, 1:0 у сетовима.

Чинило се да губитак првог сета неће утицати на Медисон јер је са два винера почела други сет. Ипак, тада је везала четири грешке и поклонила брејк супарници. Наредни гем био је пресудан – Киз је створила две везане брејк лопте, али их је Серена спасла, једну прецизним сервисом, другу грешком Киз из ритерна.

Вилијамсова је ускоро створила 5:1, али Киз је показала прави борбени дух спасавши чак седам меч лопти и смањивши на 5:2. У наредном гему спасла је још једну, али је онда Серена ипак привела меч крају.

Млађа Вилијамсова, ривалка у финалу, баук је за Шарапову, пошто ју је добила 16 пута у 18 међусобних окршаја, укључујући и оба прошлосезонска дуела (Бризбејн и Мајами). Већ су једном играле у финалу Аустралијан опена, Серена је 2007. године славила са 6:1, 6:2.

Коментари / 0

Оставите коментар