Свађа књижевника на додјели признања

Роман Ранка Рисојевића "Ноћ на Уни" и збирка пјесама Јованке Стојчиновић-Николић "Тринаести степеник" равноправно су подијелили награду за најбољу књигу у 2014. коју додјељује Удружење књижевника Српске.

Република Српска 29.01.2015 | 10:00
Свађа књижевника на додјели признања

Међутим, јучерашње проглашење најбољих засјенио је вербални сукоб предсједника жирија Душка Певуље и књижевнице Тање Ступар-Трифуновић, чији се роман "Сатови у мајчиној соби" нашао на трећем мјесту у овом избору.

Певуља је рекао да се жири, који су чинили Драган Јовановић Данилов и Недељко Зеленовић, а који нису присуствовали конференцији у Руском центру Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, водио сопственим читалачким доживљајима.

Тања Ступар-Трифуновић, међутим, тврди да је подјела награда већ раније договорена.- Није спорно ко је награђен, спорни су принципи награђивања. Зашто се упорно из године у годину у нашим наградама игноришу сви регионални резултати.

Потребно је изградити озбиљнији приступ свему томе, а не жири који се унапријед договара, а овај приступ дијељења награда је већ добро познат. Нисам љута ни повријеђена као неко ко је учествовао и није добио награду.

Осјећам се оштећено критеријумима који су успостављени, који упорно понављају једне те исте обрасце, како са бањалучком подружницом, тако сада и са Удружењем књижевника Српске. Наше кровне организације треба да креирају права мјерила вриједности, а оне праве само смутњу и обрнуту ситуацију којом чине незадовољним и читаоце и писце - истакла је Ступар-Трифуновић.

На питање новинара зашто награде увијек одлазе у руке "два Ранка" и како предсједник Удружења књижевника Српске може сам себи додијелити награду, Певуља је истакао да је  његово увјерење да су награђене књиге боље од осталих.- Писце не дијелим на младе и старе, не припадам тој врсти кулоарских прича, два Ранка, стварно нисам дио те приче.

Приступам текстовима онако како сматрам да треба. То може да буде мањкаво, али то је моје становиште - казао је Певуља.Тања Ступар-Трифуновић је подсјетила да није игнорисан само њен роман који се ове године нашао у ужем избору на НИН-ову награду.- Прошле године Берислав Благојевић био је у ужем избору за НИН-ову награду, а овдје се нашао на трећем мјесту, тако је сада било са мном.

Књижевник Данијел Гатарић добио је прву награду београдског "Књижевног гласника" за необјављени роман, а на конкурсу "Златна сова" се није нашао ни у ширем избору - казала је књижевница.Певуља, са друге стране, сматра да се критеријуми за додјелу НИН-ове и награде Удружења књижевника Српске не могу поредити.

- Не знам критеријум НИН-ове награде и не свиђа ми се ни најужи избор ни добитник, али то нису ствари за компарацију - рекао је Певуља.Иако је првобитно, на почетку проглашења овогодишњег побједника, похвалио књигу Тање Ступар-Трифуновић и Берислава Благојевића, послије је то порекао.- Књига "Сатови у мајчиној соби" је катастрофална, неконцентрисана, развучена, са понављањима! Очајна! - додао је Певуља.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Само ми реците дали је

29.01.2015 10:18

Да ли је овај Пеуља Титов пионир,а данас Додиков слуга?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

29.01.2015 11:33

Мислим да нема даље, дошли смо до дна! Јованка Стојчиновић Николић најписац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Читалац

29.01.2015 19:11

Пар имена у БЛ, односно РС, прекривају РС књижевно небо и то не од јуче и прекјуче, већ 20-так прошлих година. Други не могу ни близу, зраке са тог нема до њих не допиру, па се стиче утисак да се књижевношћу бави само тих неколико сиједих или офарбаних глава. И да изван њиховог круга талента нема. Тако је и са другим стварима. А младост тоне, одустаје, резигнирано диже руке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Читалац анеx

29.01.2015 19:12

....и наравно све се унапријед намјешта, као и у свему другом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

андреа

20.05.2015 10:21

Није ли Ступарка у Ниновом зирију имала >своје људе

ОДГОВОРИТЕ