АО: Хероина дана - Медисон Киз!

Медисон Киз је по повратку на терен освојила 12 од следећих 15 поена и поред повреде успела да врати два брејка у другом сету меча са Венус Вилијамс.

Тенис 29.01.2015 | 00:00
АО: Хероина дана - Медисон Киз!

Млађа Американка је при резултату 4:1 затражила медицински тајм аут због болова у пределу кука, што је потпуно пресекло њену противницу.

Претходно је фуриозном серијом поена освојила први сет резултатом 6:3, али је један покрет при бекхенду могао да је кошта наставка меча.

„У питању је леви мишић адуктор (онај који спаја мишиће кука са бутним). Почеле су да ми се враћају слике са Вимблдона јер сам већ имала проблема са тим делом ноге. Био је то забрињавајући моменат, уплашила сам се. Срећом, успела сам да осетим на време, пре већег оштећења. Адреналин и лекови против болова помогли су ми да прођем. Осетила сам да је мишић затегнут од почетка турнира, али то је нешто што је било у реду уз одређене третмане. Међутим, после једног ударца осетила сам да је одједном постао још затегнутији – помислила сам да је близу да буде потпуно истегнут. На Вимблдону сам то исто игнорисала што је довело до пуцања мишића и моменталног повлачења. У том тренутку сам била у благој паници, било је потребно да се бандажира како се иста ствар не би поновила“, рекла је Киз после меча.

Вратила се на 4:4, али је због отежаног кретања изгубила други део игре и чинило се да је крај веома близу, посебно након брејка Венус на старту трећег сета. Међутим, промена тактике донела јој је резултат – максимално се трудила да скраћује поене, јурила је винере форхендом и бекхендом, а на њену срећу било их је више него неизнуђених грешака.

19-годишња ученица Линдзи Девенпорт 'ушла је у главу' противници која се унервозила, почела више да греши и слабије да се креће. После велике борбе и скоро два сата игре изборила је прво полуфинале Грен слема у каријери и заслужила да по други пут понесе епитет хероине дана.

„Морала сам много више да се фокусирам на гемове у којима сам примала сервис јер бол није утицао на мој почетни ударац. Покушавала са идем по поене и освојим их што је више могуће. Нисам могла много да трчим, посебно не у леву страну, а знам да би постало много болније да сам покушавала да се истегнем у намери да дохватим неке лоптице. Скраћивање поена је нешто на шта идете ако имате у свом арсеналу, пошто вероватно не бих дуго опстајала у разменама. То је нешто што сам покушавала да радим“.

Сусрет је завршила са укупно 34 директна поена и 45 неизнуђених грешака, али су њени ударци у тренуцима када се ломио меч били сурово прецизни. После Лесије Тсуренко, Кејси Делакве, Петре Квитове и Медисон Бренгл, пала је и Венус Вилијамс, чиме је потврђен „шампионски материјал“, али и обезбеђено место у најбољих 20. Против девојке на коју је почела да се угледа још пре 15 година подсетила је на Серену, млађу од сестара Вилијамс, која се неколико пута враћала тенису после тешких повреда и болести.

„Играла је веома добро, мора јој се одати поштовање што је играла тако добро. Погодила је много сјајних удараца и била одлична“, описала је Венус своју противницу. „За њу је небо граница – не постоји граница коју не можете достићи, нико вас не може зауставити. Некада нећете моћи да победите у сваком мечу, али постоје многи на којима ћете то успети. Стварно не постоји граница за њу“.

Медисон је у прошлости често играла без неког одређеног плана, од ударца до ударца. Можда и први пут у каријери њени ударци константно имају сврху и мало је оних који су изведени брзоплето или у журби. Највећи утицај Линдзи Девенпорт јесте у томе што је успела да младу тенисерку научи да лоптицама гађа просторе близу линија, али да они не буду превише ризични. У већини случајева и такав ударац довољан је да се противнику науди, а да ризик од грешке буде много мањи. У сусрету са Венус, Киз је покушала да начини штету противници сваким ударцем, али без преке потребе да они увек буду винери. Такође, напредовала је у игри на мрежи, али је селекција удараца нешто што је од ове сезоне на много вишем нивоу.

Следећи изазов очекује је већ у ноћи између среде и четвртка – противница ће бити прва тенисерка света.

„То ће бити један од оних мечева у којем ћу морати да изађем на терен и дам све од себе. Морам остати фокусирана јер је она сјајна играчица и нема сумње да ће играти добро. Ако се превише концентришем на оно што она буде радила, дозволићу да тај тренутак пролети поред мене. Зато ћу се усредсретити само на себе“, навела је Киз.

Какав год био исход полуфинала, Медисон Киз је већ доказала велики потенцијал – можда баш у Мелбурну присуствујемо рађању нове шампионке.

Коментари / 0

Оставите коментар