ВБА пратила радикале!

Заштитник грађана Саша Јанковић предочио је посланицима документ у којем се наводи да је Војно безбедносна агенција (ВБА) вршила праћење и контролу активности СРС 15.новембра прошле године када је организован митинг у Београду поводом повратка њиховог лидера Војислава Шешеља.

Србија 28.01.2015 | 20:50
ВБА пратила радикале!

"Ја немам поуздана сазнања да је тај документ тачан и веродостојан, али имам озбиљну сумњу коју треба да проверим. Противзаконито је прикупљање података који нису у складу са Законом о ВБА. ВБА је надлежна за контраобавештајну безбедносну заштиту Министарства одбране и ВС и да у овом папиру стоји и једна индиција да припадници СРС планирају напад на Министарство и ВС тада би могли разговарати, али таква сазнања нису наведена у документу", рекао је Јанковић.

Јанковић је овај документ вечерас прочитао на седници скупштинског Одбора за контролу служби безбедности која је сазвана поводом његових навода о неправилности у раду ВБА.

Седницу, која је почела у 13 сати и још увек је у току, данас су осим разговора омбусмана и министра одбране Братислава Гашића који је протекао у мирном тону, обележила махом непримерена понашања и представника позиције и опозиције.

У сали се могло видети практично све, од константног добацивања, шетања с место на место, протезања, али и опуштеног телефонирања.

Јанковић је са врата практично дочекан добацивањем из редова владајуће СНС "Јел пристојно да се касни 15 минута? Ако се долази долази се на време".

На његово захваљивање председнику Одбора Момиру Стојановићу (СНС) што је по први пут за седам година свог рада позван на ову седници уз поруку "да је ово добар почетак", чуло се "а можда и почетак краја".

Ивана Стојиљковић (СНС) је потом засула Јанковића питањима од којих је прво било колика му је плата и колико има заменика, преко тога које су му побуде да пита зашто "Кобре" обезбеђују премијера Александра Вучића, а не пита се зашто још увек чувају бившег председника Бориса Тадића иако по закону има право на то само шест месеци по истеку мандата.

Док је Марјан Ристичевић (СНС) "протегао ноге" неколико пута излазећи из клупе али и ноншалантно телефонирао, Драган Шутановац (ДС) је бесомучно твитовао, а Борислав Стефановић (ДС) је мењао и места.

Нико никога ко је изашао за говорницу није имао стрпљења да саслуша до краја, тако да су упадице биле редовне.

Једини који су озбиљно слушали један другог били су сам Јанковић и Гашић, уредно записујући шта овај други говори, пребирајући папире и климајући један другом главом уколико се слажу.

- Ви нисте правник већ политичар. Тај који Вам је у Министарству тумачио прописе и рекао да не смете да ми доставите документацију без одобрења Тужилштва, треба да одговара. Ти у правној служби морају одговарати макар били синови ваших класића - поручио је Јанковић.

- Ако су моји правници погрешили неће они одговарати него ја. Уколико утврдите било какву неправилност у нашем раду ја ћу поднети оставку. Али ако их не буде било морају и други да сносе одговорност - рекао је Гашић.

Духови су се посебно ускомешали јер је наводно Душан Бајатовић (СПС) дао извесну фасциклу заштитнику грађана иза којег је седео, а са којом је овај после изашао за говорницу.

Да је свашта било тема, показује и говор Борка Стефановића (ДС) који је захтевао да се каже ко су ти који угрожавају безбедност премијера Александра Вучића уз напомену да разуме "напредњаке којима је он очинска фигура".

Пред саму паузу у салу је стигао Владимир Ђукановић (СНС) који је изјавио да ће почети прикупљање потписа у посланичкој групи напредњака за разрешење Саше Јанковића са функције, јер својим паушалним наводима о прислушкивању синдикалаца, политичара и носиоца правосудних функција урушава углед ВБА и ствара параноју међу грађанима.

Ко је "Чарли"?
Готово већ "традиционално" Шутановац је ушао у расправу са Гашићем око спорног апарата за прислушкивање који је купљен без знања ВБА 2011. за време Шутановчевог мандата и за који је Гашић открио да је коштао вртоглавих 1,1 милион евра, као и да се данас налази у магацину Војске и не користи, што је и омбудсман потврдио.

Кроз салу се међутим убрзо уз причу о апарату пронела се прича о извесној особи која је у то врееме била ангажована на слушању са кодним именом "Чарли".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

аман људи

28.01.2015 22:16

Смије ли се по закону овом Саши реци да је пролупао.

ОДГОВОРИТЕ