Блажич: ''Агресиван'' сам због хокеја!

Љубимац навијача Звезде објаснио је у интервјуу за званични сајт Евролиге колико је бављење спортом на леду утицало на његов стил игре под обручима.

Кошарка 29.01.2015 | 10:00
Блажич: ''Агресиван'' сам због хокеја!

Навијачи Црвене звезде навикли су се у протеклих годину и по да улазак Јаке Блажича у игру доноси и огромну ињекцију енергије њиховом тиму.

Пожртвовани Словенац "купио" је Звездину публику фанатичном борбеношћу и постао један од малобројних којима црвено-бело беле дворане Пионир и Комбанк арена скандирају име.

У разговору за сајт Евролиге, Блажич је говорио о свом стилу игре и довео га у везу са спортом који је тренирао пет година пре кошарке - хокејом.

"Покупио сам радне навике из хокеја. У том спорту мораш да тренираш напорно, да радиш напорно ако хоћеш да будеш активан на леду. Играчи хокеја су баш спремни када стану на лед и мислим да сам пренео у кошарку ту њихову агресивност. Хокеј је агресиван спорт и мислим да је то важно за моју игру", рекао је бек црвено-белих.

Док је одрастао у Бледу, био је један од малобројних клинаца које је тамо интересовала игра под обручима. И он је прво стао на скије, па обуо клизаљке, па тек онда узео баскетару.

"На Бледу нико не игра кошарку. Када сам био мали, скијао сам доста. Мој отац је био инструктор. Волим тај спорт и када будем завршио кошаркашу каријеру, сигурно ћу опет скијати. Осам година сам тренирао само хокеј, од своје пете или шест године до средње школе. Заправо, са тим спортом сам почео, па сам почео да се бавим кошарком. То ми је био први спорт".

Од пубертетских дана брзо је "догурао" до статуса репрезентативца Словеније. Са 23 године наступио је на првом великом такмичењу у дресу "змајчека" - Европском првенству, које се одржало баш у његовој земљи. Истог лета, 2013, прешао је из Олимпије у Црвену звезду Телеком.

Био је учесник и ФИБА Светског купа прошлог лета, у Шпанији.

"Мој деда је поставио кош испред моје куће и када сам био мали сваког дана сам одлазио тамо и шутирао. Мајка је то видела, па ме је уписала у школу кошарке. Морао сам да одлучим између кошарке и хокеја и изабрао кошарку. Не жалим због тога".

И то што је Блед у њему добио репрезентативца није допринело популаризацији тог спорта у граду од око 5.000 становника.

"На Бледу имамо један кошаркаши терен, који је ове године реновиран и зато сам срећан, јер клинци сада имају где да се баве тим спортом. Није тамо много популаран спорт, али се надам да ће се то једног дана променити".

"Кошаркаши су учтивији од хокејаша. Хокејаши ван хале можда псују више, али можда је добро и за кошарку ако имате и то у себи", каже на крају Блажич.

Коментари / 0

Оставите коментар