Додик и Продановић различито о Суторини

Јавна расправа о граници између БиХ и Црне Горе – Суторини, биће одржана 24. фебруара у Парламентарној скупштини БиХ, одлучено је на сједници Уставно-правне комисије Представничког вијећа.

Босна и Херцеговина 28.01.2015 | 16:20
Додик и Продановић различито о Суторини

У Јавној расправи, осим посланика и делегата Парламентарне скупштине и представника институција, које по Уставу и закону имају надлежност за питања границе, учествоваће и историчари и правници из области међународног права.

Неизвјесно је да ли ће у Јавној расправи учествовати представници власти Републике Српске, јер двије највеће партије из Српске у вези са проблемом Суторине имају потпуно различите ставове.

Српска демократска странка сматра да циљ Јавне расправе није да се суди и пресуђује у корист једне или друге земље, већ да се питање Суторине и границе БиХ и Црне Горе, са терена политике пребаци на терен права и струке.

У СНСД-у сматрају да Уставно-правна комисија Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ уопште није надлежна за организовање Јавне расправе о том питању.

,,О чему то Уставно-правна комисија води расправу? О територији друге земље? Ко ће припремити материјал за Јавну расправу? Комисија за границе која је утврдила да нема спорних граничних питања између двије земље или Предсједништво?'', пита се посланик СНСД-а у Представничком вијећу Парламентарне Скупштине БиХ Лазар Продановић и додаје да Парламентарна Скупштина нема о чему да расправља, јер је црногорски Парламент већ ратификовао споразум о граници са БиХ.

Посланик СДС-а Александра Пандуревић сматра да је овакав став Продановића доказ да он припада фракцији Рајка Васића и Игора Радојичића.

,,Предсједник Додик је прије неколико дана подржао међународну арбитражу и рекао да би се радовао да Република Српска има море. Данас чујемо неке друге ставове господина Продановића. Чини ми се да је у питању унутарфракцијска борба у СНСД-у.''

Представници СДС-а и СНСД-а не слажу се ни по питању учешћа представника власти Републике Српске на Јавној расправи о Сурорини.

,,СДС позива предсједника Народне Скупштине и представнике Владе Републике Српске да учествују у Јавној расправи и изнесу своје мишљење. Добродошао је и предсједник Републике Српске да чујемо шта он мисли о овом питању'', каже Александра Пандуревић, док Лазар Продановић категорично тврди:

,,Надлежност за утврђивање граница по Дејтонском мировном споразуму је на Институцијама БиХ. Било какав захтјев да о томе расправља Народна Скупштина Републике Српске бјежање је од стварности''.

Са или без представника Републике Српске, Јавна расправа о Суторини и граници између БиХ и Црне Горе одржаће се 24. фебруара ове године у згради Парламентарне скупштине БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Суторина за све

28.01.2015 15:57

Суторина? Па хајде да се то ријеши савезом држава Србије, БиХ, Црне Горе и сви "идемо на српско море"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

28.01.2015 16:00

МИЛАН ВУКЕЛИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

28.01.2015 16:02

Продановиц је доктор и није релевантан за било какву јавну расправу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин бл

28.01.2015 17:30

И овде постоји раскол, Продановиц је коректан политицар и једини је од СНСД-еоваца досао Бозицни пријем код предсједника Иваница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

28.01.2015 17:36

СОТОРИНА ЈЕ БИЛА, И ОСТАЦЕ У ЦРНОЈ ГОРИ БРСТСКОЈ. ХЕРЦЕГОВИНА ЈЕ УЗ СВОЈУ БРАЦУ ИЗ Ц.ГОРЕ. СВИДЈЕЛО СЕ ТО ВАМА ИЛИ НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ТРЕБИЊЕ

28.01.2015 18:20

Умјесто да се борите за своју стару земљу ви је олако предајете због "добрих" комшијских односа. Црна Гора би давно покренула слично питање да је њима бесправно био узет комад земље, нпр. дио Источне Херцеговине. Подсјећам (извор Wикипедиа): "До 1947. Суторина је припадала Босни и Херцеговини, али је 1947. након договора Ђуре Пуцара и Авде Хуме припојена Црној Гори заједно са селима Игало, Суторина, Сушћепан, Пријевор (Суторина), Ратишевина и Крушевице, чија укупна површина износи 75 км2." Питам се само што нас издаше Пуцар и Хумо, Босанац и Херцеговац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре -ре Требиње

28.01.2015 22:40

Па Авдо и Дјуро су исли прије свог времена. Дали су то ЦГ јер су знали да це припасти РС-у.ХИХИХИ

ОДГОВОРИТЕ