Николић неће у Загреб на инаугурацију

Председник Србије Томислав Николић неће присуствовати инаугурацији нове хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, 15. фебруара, пишу “Вечерње новости”.

Србија 28.01.2015 | 13:25
Николић неће у Загреб на инаугурацију

Како преносе извори београдског медија, као његов изасланик свечаности би требало да присуствује саветник шефа државе за спољну политику Иван Мркић.

С обзиром на недавне изјаве Грабар Китаровић, која је Војводину прогласила државом и Србе у Хрватској Хрватима, као и на чињеницу да је инаугурација заказана за Сретење, 15. фебруар, Дан државности Србије - мале су шансе да Николић промени одлуку.

То је потврдила и саветница председника Србије Станислава Пак Станковић, која каже да су "веће шансе да Николић не буде присутан на инаугурацији хрватске колегинице".

“Када буде стигао позив, председник Николић ће још једном размислити о томе да ли ће бити на инаугурацији. У сваком случају, више неће бити пракса да Србија стално попушта”,рекла је Пак Станковић, и нагласила да то не мења жељу Србије да сарађује са свим државама у региону.

Приликом доношења дефинитивне одлуке о путу у Загреб, биће узета у обзир и евентуална препорука Владе Србије, уколико се уопште буде оглашавала о овом питању.

Из Загреба су најавили да ће позивнице за инаугурацију бити послате свим челницима држава коју Хрватској имају дипломатско-конзуларна представништва, што укључује и Атифете Јахјагу.

На Јосиповићевој инаугурацији пре пет година није било представника Србије, јер су били позвани и гости из Приштине.

Такође, на инаугурацију Николића није дошао тадашњи хрватски председник Јосиповић.

До промене датума инаугурације, која је првобитно била планирана за 18. фебруар, наводно је дошло због тога што је амерички председник Барак Обама за тај дан најавио велики самит о борби против екстремизма, што би спречило већи број шефова држава или влада да тог дана дођу у Загреб.

Као један од разлога промене термина наведено је и то што је 15. фебруар нерадни дан, па је лакши долазак званица, али и тај што 18. фебруара почиње ускршњи пост.

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мики

28.01.2015 12:35

Томо требаш ићи у Загреб јер само разговором можеш нормализовати стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа запада

28.01.2015 12:49

Сасвим нормална одлука господина Николица , пјевати устаске пјесме,алудирати на нове територије сусједни дрзава а то је несто преко цега висе напацен народ не прелази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

28.01.2015 13:29

ДАНКЕ, ДАНКЕ КОЛИНДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

28.01.2015 14:05

Што лупају минусе ове комшије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

28.01.2015 14:48

И треба је игнорисати. Цим је ступила на власт опалила је по вруцим темама у комсилуку. Треба игнорисати сваког политицара који подгријава проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пипери

28.01.2015 14:52

Па онда пронадји замјену евентуално нека Додик представља Србију исто је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

28.01.2015 14:53

Додик има да га се одрекне,неце га ни поздрављати висе,сто га брука пред Хрватима!!! Ста мислите хоце ли Миле да буде у првом реду на инаугурацији?

ОДГОВОРИТЕ