Србија неће одустати од Трепче

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић изјавио је данас да Србија жели стабилност на Косову и Метохији, као и да држава неће одустати од борбе за своје интересе.

Србија 28.01.2015 | 12:15
Србија неће одустати од Трепче

"И свако онај ко сматра да ће Србија под било којим околностима одустати од борбе за Трепчу, своју имовину, за права српског народа на КиМ, гаји илузије", рекао је Ðурић гостујући на Радио-телевизији Србије.

Да Србија жели стабилност на КиМ, како је рекао, поручио је и премијер Србије Александар Вучић приликом недавне постете Косову. Ðурић каже и да је премијер јасно поручио српским члановима покрајинске владе да од њих очекује резултате за српску заједницу на КиМ и да је то њихов примарни циљ.

"И на то трреба да се фокусирају. Ако у том сегменту чланови српске владе не буду дали резултате, можда ће неко из Београда од њих тражити одговорност. Међутим, захтеви који истичу неки албаснки поликтички лидери су пре свега политички и уперени против свих до сада постигнутих споразума - против наших државних и националних циљева и интереса и они се своде на отимање, за практично, конфискацију Трепче", поручио је.

Наглашава да су српски представници ушли у "покрајинску владу да би решавали проблеме".

"Србија жели стабилност на КиМ, а чини се да албански политички лидери треба да седну коначно за сто и да несугласице и нагомилане социоекономске проблеме покусају да реше уместо великих националних и политичких прича", указао је Ðурић.

На питање да ли ће влада "подлећи притисцима" Приштине за смену министра Александра Јаблановића, Ðурић каже да је Влада Србије подржала учешће Српске листе на изборима на КиМ, како би "наши људи решавали проблеме које српска заједница и српски народ тамо имају".

"Докле год је могуће остваривати те циљеве и борити се за то у оквиру покрајинске владе ми ћемо то радити на тај начин. Никада нећемо одустати од борбе за наше интересе", поручио је Ðурић.

Осврнувши се на предстојећу рунду дијалога Београда и Приштине 9. фебруара у Бриселу, Ðурић је рекао да ће српска страна на сто ставити и питање Трепче и формирање Заједнице српских општина.

"Решавање питање имовине је кљуцни део за сустинску нормализацију односа у покрајину због тога што докле год имате две групе људи који се не слажу око тога на тако малој територији шта је чије не можемо говорити ни о ширем економском бољитку", рекао је Ðурић.

Он је подсетио и да се 15 година нико на КиМ није бавио нагомиланим економским и социјалним проблемима, као и да су, пре свега албански политичари причали само о "независности, о великим политичким, националним циљевима, а за то време економија у нашој јузној покрајини иде низбрдо".

"И за то време под велом прича о великим албанским навионалним националним циљевима спроведене су стотине пљачкачких приватизација у којима су не само Албанци, него и Срби, и то 40.000 њих од 1999. године, остављени без посла. У подтексту ових демострација је лоша социоекономска ситуација и незадовољсто да једна уска елита држи власт потпуно херметички", рекао је Ðурић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Неутралан

28.01.2015 11:18

Е сваста има цути и процитати ,цуј нецемо дати Трепцу ех то су требали реци Слоби 1990их. Сад и вец одавно је све готово Косово је изгубљено а и сви ресурси који су тамо. Свидјало се коме или не али сигурно је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

28.01.2015 11:38

"Чуја у нашој јужној покрајини"''па докле више небулозаА Трепча??па и Црвену Заставу Ђердап и многе велике фабрике су грађене од савезних пара тј свих република па нико не рече "недамо Ђердап илити Црв.ЗаставуТрепча је на косову и остаје на Косову

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цобер

28.01.2015 15:46

Могао си и ти код пријатеља сипака

ОДГОВОРИТЕ