Општине са једноцифреним бројем рођених

У Републици Српској шест општина има једноцифрен број новорођенчади у прошлој години, подаци су Јавног фонда за дјечију заштиту Српске.

Република Српска 28.01.2015 | 08:01
Општине са једноцифреним бројем рођених

У Источном Купресу у 2014. рођене су само двије бебе, а годину раније четири. у Новом Горажду рођене су четири бебе, лани 10. У општини Језеро су 2014. године рођене четири бебе, а само годину раније ова општина је имала 14 новорођенчади.

У Трнову је прошле гпдине рођено седам беба, годину раније девет, док је број новорођених у Калиновику девет, а лани 12.

Једноцифрен број од девет новорођенчади има и општина Источни Стари Град, али у овој локалној заједници то је повећање у односу на годину раније, када су рођене четири бебе.

Портпарол Фонда Марко Милисав рекао је Срни да су ово подаци добијени на основу поднесених и остварених захтјева за право на помоћ за опрему новорођенчета у 2014. години у 60 локалних центара за социјални рад.

"Може се очекивати да број рођених у Републици Српској 2014. године буде једнак или нешто виши у односу на претходну годину, у којој је ово право остварено за 9.661 новорођенче", истичу у Фонду за дјечију заштиту.

Као охрабрујућу, у Фонду издвајају чињеницу да се број новорођенчади повећао у општинама Републике Српске са мањим бројем становника као што су Крупа на Уни, Костајница, Мркоњић Град, Шипово, Братунац, Хан Пијесак, Источно Ново Сарајево, Соколац и Љубиње.

Највећи град Републике Српске Бањалука прошле је године постала богатија за 1.824 бебе, слиједи Бијељина са 833 новорођених, Приједор у којем су рођене 524 бебе, Добој са 510 новорођених у прошлој години, Зворник са 339 новорођених и Требиње у којем је рођено 239 беба.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

имам 28

28.01.2015 07:09

Имам 28 година, немам стан ни кућу, ни новца, а самим тим нисам у могућности нити да се женим нити ћу у догледно вријеме бити, мале су шансе да ћу икад и имати. Оваква је ситуација код већине моје генерације, зато се немојте чудити што народи изумиру. Ј**ала вас ЕУ, ратови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

28.01.2015 07:17

Мора бити овако када од двије куце и стале правимо "опстине". Само се додаје предзнак "истоцно" и ако постоје само двије куце као рафо да имамо висе опстина и као да ето нисмо са "онима тамо" а сто све то изгледа трагицно и смесно то не брине никога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

28.01.2015 07:50

Страсно ,страсно ....ал`ипак мислим омладина треба да формира породице било је и горих времена када је дневница била кг кукурузе па су имали и по петоро и висе дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мојсије са истока

28.01.2015 07:52

Ни твој ни мој деда са 28 год нису имали то сто ти зелис па види колико су дјеце имали, него сад је друго вријеме немој да дјете ради него дај му компијутер и игрице цим се роди

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурза

28.01.2015 08:59

Ја имам 29 година не запослен сам,надничарима на срећу моју оженио сам супругу која ради. Имамо двоје дјеце. Народу треба да буде јасно да политичаре ни једне ни друге народ не занима ни ста це да буде са народом ни са РС ово је само мазање и бацање прашине јадном глупом народу који треба да гледа своја посла. Сви оставили земљу сада гладују битно да су отишли живјети у град и тамо им је једино занимање подстанар.

ОДГОВОРИТЕ