Годишњица затварања српског Аушвица

На данашњи дан 1996. године затворен је логор Силос.

Последња група српских лограша Силос је напустила скоро два и по мјесеца након потписивања Дејтонског мировног споразума. Кроз тај ратни логор за Србе прошло је више од хиљаду мушкараца, жена и дјеце, а 39-оро Срба је убијено.

Босна и Херцеговина 27.01.2015 | 19:15
Годишњица затварања српског Аушвица

Силос, логор за Србе, имао је све карактеристрике концентарционог логора па не чуди да га многи данас зову српски Аушвиц. Подударност је и да су та два логора затворена истог датума - Аушвиц 27. јануара прије 70 година, а Силос 27. јануара прије 19 година.

Над недужним жртвама, цивилима који су заробљени само зато што су Срби, иживљавали су се од 12. маја 1992. године када је логор формиран па до 27. јануара 1996. године, припадници Армије БиХ, ХВО-а, ХОС-а, и десетина других војних и паравојних формација Муслимана и Хрвата.

,,Једне ноћи дошли су неки људи, нека војска, звали су се Црне осе, неки галебови, лабудови и направили су прави пакао у Силосу. Зидови су били прекривени крвљу. Из сваке ћелије чули су се јауци, вриска, запомагање. То је трајало читав дан'', свједичи бивши логораш Силоса Драган Мутабџија.

Најмлађи логораш у Силосу имао је 16 година, а најстарији Васо Шаренац у Силосу је убијен у 90-ој години. Међу логорашима је било и 12 жена.

,,За мене су говорили да сам Биљана Плавшић, да сам организатор свих дешавања јер сам била одборник СДС-а у Скупштини општине Хаџићи. Оптужили су ме да сам продавала оружје. Мучили су ме. Тјерали да се скинем нага,а мој комшија Авдија Субађић је нарешивао шта да ми раде.

После силног мучења су отишли али су поново дошли увече и говорили ми да ће ми у логор довести и ћерку, да су ке убили, да су је раскомадали'', присјећа се Рада Пандуревић која је логору Силос провела хиљаду 339 дана.

У Силосу су логораши убијани, умирали су од глади или болести. Гинули су служећи као живи штит на ратишту или копајући ровове.

За постојање логора Силос знали су сви и војни и политички врх тадашње БиХ.Знао је и Међународни комитер Црвеног крста.

Зашто нико није ништа урадио?!

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

27.01.2015 16:41

НИКАД ЗАБОРАВИТИ - НИКАДА ОПРОСТИТИ ! ДА СЕ ВИШЕ НИКАДА НЕ ПОНОВИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

27.01.2015 17:11

Треба залити сваку зртву небитно ко је и како се зове али упоредити Силос и 39 са Аусцхwитзом је срамота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

27.01.2015 18:22

Морали су заједно Хрвати и Муслимани ако ћемо искрено, сами без помоћи су слаби, много слаби без Турске и УСА, ЕУ не иде код њих ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врли питац неки

27.01.2015 18:27

Колико је оптужница тужилаштво у РС подигло по питању логора Силос ? Нешто ту не штима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

27.01.2015 19:03

Никад правда ту неце изац на видјело ако ко одлези то је годину двије правда је нестала јадни људи сто их нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

27.01.2015 19:23

Поредити аусвиц са силосом... Будалестина и право непостовање зртава аусвица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор на питање у видео-клипу

27.01.2015 21:28

Сви су све знали али то није доносило новац. Муслимани су били профитабилни због Саудијске Арабије, Ирана, Катара, Пакистана итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

27.01.2015 21:50

Наравно,никада не треба заборавити ни Силос ни Батковић ни бункер ни Жељезару Зеница ни Брањево ни Везионицу ни Дретељ ни Мањачу ни Рочевић ни Брчко ни Вишеград ни ,... Боже које је код нас зло било,за не повјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

27.01.2015 22:04

Србин сам и осјећам најблаже речено гађење и неукус према оваквим поређењима.Ми сами омалаважавамо све своје жртве.Па људи моји у Аушвицу је на најбруталнији и до тад људском уму незамислив начин убијено преко 1 милиион људи.По свим забиљеженим доказима и свједочанствима само је усташки логор за Србе,Роме и Јевреје,Јасеновац био по злу чувенији.Преко 400 000 убијених.И сад Ви мени реците по ком основу овај логор за Србе у Сарајеву да упоредимо са Аушвицом?Па шта онда да кажемо за Јасеновац?То је ругање свим жртвама свих ових логора.Казнити злочинце и помоћи преживјелима да трауме буду мање болне,то треба да се уради.А овог новината под хитно поново на факултет,државни или нека промјени професију ако не зна боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

27.01.2015 23:08

Нико не пореди овај логор са Аусвицом него тако су га логораси прозвали. А пореди се само слуцајни датум затварања. Знам ја муслимани да ви оспоравате ове васе логоре и да сте ви њих направили да заститите васе драге комсије Србе а не да их убијате, силујете и пребијате. Ово Срби измисљају. И оне 3000 Срба око Сребренице се само побило и поклало, и у Сијековцу су се Срби сами убијали и да не набрајам висе могао би до зоре писати. Ви знате само за Мањацу и остале логоре а никад нисте цули за сарајевских 36 ако ме сјецање добро слузи. Ја вам вала никад висе ниста нецу вјеровати и са вама пријатељ бити. Хвала Ратку Младицу и Радовану Карадзицу сто направисе Републику Српску. Имамо је хвала Богу драгом и ви имате свој дио Федерацију . Амери су нам много зла нанијели али су нам ипак дали оно засто смо се борили. Сад мозете да лајете колико год хоцете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поредења

27.01.2015 23:21

У људској је природи да пореди све око себе, па и себе самог. Та поредења креирају измеду осталог идентитет: ста један цовјек је, а ста није. Знају Срби добро за Мањацу, Сребреницу и друга мјеста него како то да зртва мозе да ради све оно сто муцитељ мозе. Ми се слаземо да је Муслиманима додјељена улога безгријесне дјеце коју зла мацеха у лику Срба је зељела унистити. Хрвати су под паском католицке Европе били ослободјени било какве одговорности. Њима је била додјељена улога Лилипута који нападају Гуливера. У Силосу су маске спале. Ових 39 мртвих дрзе у рукама једну другу историју него сто господа Кандиц тјера људе да се сјецају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре- бања лука

28.01.2015 01:56

Османе не глуми будалу.

ОДГОВОРИТЕ