АО: Хоће ли и може ли Ноле укротити Милоша?

Огроман изазов за Новака Ђоковића и посластица у виду меча Стана Вавринке и Кеија Нишикорија, то је оно што нас чека десетог дана Аустралијан опена.

Тенис 28.01.2015 | 00:00
АО: Хоће ли и може ли Ноле укротити Милоша?

Сваки пут када је прошао четвртфинале у Мелбурну, Новак је и освајао турнир, а Раонићу је ово први пут да је међу осам. Нишикори је поновио успех из 2012, али сада је комплетнији и амбициознији тенисер, док је Вавринка бранилац титуле. Идемо редом.

Ђоковић и Раонић до сада су се састали четири пута и сваки пут победио је српски тенисер, укључујући и последњи меч у финалу Париза. Најближи изненађењу Раонић је био у Риму, када је Ђоковић славио са 6:7 (5-7), 7:6 (7-4), 6:4.

Ако нас је нечему овај турнир научио до сада, то је да међусобни скор не значи много.

“Мислим да неке ствари радим другачије. Боље се крећем. Мислим да имам у себи способност да га изненадим, само морам то и да покажем. Као и увек, концентрисаћу се прво на себе, побринућу се да организујем своју игру како треба, а онда ћу се током меча прилагођавати на начин на који буде потребно“, рекао је Милош.

Момак рођен у Подгорици дао је неколико веома амбициозних изјава пред почетак турнира – изузетно је задовољан радом који је уложио у међусезони и сматра да би то могло да се исплати у Мелбурну, можда чак и првом Грен слем титулом.

Истина је да Раонић у досадашњем току турнира није блистао, али стиче се утисак да је у почетна три кола дозирао снагу и да је играо таман колико је било потребно (то је наговестио између редова после меча првог кола са Марченком).

Његов разорни сервис водио га је даље, али на захтевном испиту био је у мечу са Фелисијаном Лопесом – Шпанац га је мучио ниским слајсовима, а Милош је поново имао периоде у којима је некарактеристично грешио форхендом.

Уз то, Раонић је реализовао само три од 13 брејк лопте, и то све дуплим грешкама Шпанца.

Ипак, сада се то заборавља – и претходних година имали смо много ситуација у којима се неко сматра фаворитом на основу партија у пређашњем делу турнира, а онда се испостави да то ништа није значило (рецимо, полуфинале Надал – Федерер прошле сезоне).

“Играм како бих добио шансу да се такмичим са најбољима на Грен слемовима. Најважније у првој недељи Слема јесте да прођем и да обезбедим себи ту шансу“, каже 24-годишњи Раонић.

Јасно је да нам предстоји окршај једног од најбољих сервиса на свету и вероватно првог ритерна на планети. Новаку ће помоћи меч са Жилом Милером, у смислу највеће могуће усредсређности на ритерн и отпора на евентуалну фрустрацију због противникових прецизних сервиса – видели смо колико се Ђоковић унервозио, на први поглед без разлога, у трећем сету дуела са Луксембуржанином.

Ипак, колико је изазов сличан, толико и није – осим што је генерално бољи тенисер, Раонић је дешњак и не полаже толико на слајс сервис као Милер, али зато му је кик из другог сервиса солидно оружје.

Милош је до сада на турниру одсервирао 99 асова и само на једном мечу убацио је мање од 70% првих сервиса (68% у другом колу са Јангом).

“Играли смо у Берсију, тренирамо заједно доста и знам шта да очекујем. Он има много самопоуздања, игра одлично у претходних 15 месеци. Заслужује позицију на којој се налази, све је блжи Топ 5. Дефинитивно ће бити тежак меч и мораћу да будем у свом најбољем издању како бих победио“, каже Ђоковић.

Ипак, не важи Новаков ритерн без разлога за најбољи на свету – уз то, захваљујући еластичности и одбрамбеном капацитету, Новак успева да врати лоптице које скоро нико други не би. Радио је то и у пређашњим дуелима са Раонићем, али и са форхендима сличне потенције, као што је Дел Потров.

Видело се то лепо и у дуелу са Милером – у брејку који је Ђоковић направио у првом сету Луксембуржанин је одиграо тако да би неки други тенисер узео један, максимално два поена.

Новак је имао проблема са реализацијом брејк лопти у мечу са Вердаском (2-14), против Милера је било за нијансу боље (3-11), али српски тенисер је свестан да у мечевима са играчима какав је Раонић сет одлучују два-три поена и да се стога и најмање прилике морају користити.

Охрабрује Ђоковићев ’пасинг’ у досадашњем делу турнира, било је заиста спектакуларних удараца и Раонићу неће бити свеједно када буде излазио на мрежу. Уз то, Новака изврсно служи сервис од почетка турнира, а ни ритерн Канађанина није велико оружје, тако да би Ђоковић евентуалним лаким гемовима на свој сервис мало растеретио ритерн.

Видећемо колико ће Новак користити слајс који је Лопесу давао резултате, али можемо очекивати да Ђоковић покуша да стоји близу основној линији и да умереном агресивношћу диктира поене. Нешто слично је радио Мари у мечу са Кирјосом – контрола поена, али без превише ризика.

То је деликатан посао јер лоптице морају да буду довољно дубоке и продорне да се остави мало простора Раонићу за контраудар, а опет да се не прави много грешака.

Нема сумње да Ђоковићу предстоји озбиљан тест, а да ли ће успети да укроти младог лава, видећемо у среду ујутру по средњоевропском времену. Меч се игра на Род Лејвер Арени, а почиње у 9.30.

Коментари / 0

Оставите коментар