"Моји амандмани на нови Закон о јавном реду и миру"

Влада Републике Српске предложила је нови Закон о јавном реду и миру којим се дефиниција појма јавно мјесто проширује и на интернет, односно друштвене мреже, за чије је кршење су предвиђене новчане казне до 1.700 КМ, па чак и казна затвора.

Република Српска 27.01.2015 | 15:54
"Моји амандмани на нови Закон о јавном реду и миру"

Пошто је сваки закон на свом почетку пун мањкавости, слободан сам да као блогер, “утицајни” твитераш и дангуба на фејсбуку предложим сљедеће амандмане:

Амандман 1. Отварање налога на твитеру и фејсбуку је могуће само уз потврду љекарске комисије и психолога, све остало ће се третирати као илегалан чин. Образложење: Уби нас прејека ријеч и видео садржај.

Амандман 2. Сваки елакторнски уређај који може послужити за коришћење друштвених мрежа мора се освештати. Образложење: Добијамо цркву за савезника, а можда ће утицати и на свијест корисника да не гријеше.

Амандман 3. Спомињање у блогу, коментарима на блог или у вијест на порталу или друштвеним мрежама имена, презимена или обоје истовремено, Предсједника/ку РС, Премијера/ке РС, Републике Српске, министара, СНСД, владика и Кустурице је бласфемија а самим тим и нарушавање јавног реда и мира.

Амандман 4. Ретвитовање твитова чији су аутори Бошњаци и Хрвати , а у којем се спомињу појмови из амандмана 1., ће се третирати као терористички акт.

Амандман 5. Шеровање статуса и информација на фејсбуку чији су аутори Бошњаци и Хрвати , а у којем се спомињу појмови из амандмана 1., ће се третирати као терористички акт.

Амандман 6. Фејвовање твитова чији су аутори Бошњаци и Хрвати , а у којем се спомињу појмови из амандмана 1., ће се третирати као озбиљно нарушавање јавног реда и мира.

Амандман 7. Лајкање статуса и информација чији су аутори Бошњаци и Хрвати, а у којем се спомињу појмови из амандмана 1., ће се третирати као озбиљно нарушавање јавног реда и мира.

Амандман 8. Фејвовање твитова домаћих издајника а у којем се спомињу појмови из амандмана 1., третираће се као афирмисање холокауста и фашизма. Образложење: жуту звијезду су Јевреји у нацистичкој Њемачкој носили на рукаву.

Амандман 9. Праћење особа на твитеру и фејсбуку које су кажњене због ремећења јавног реда и мира на фејсбуку ће се кажњавати минималном новчаном казном која је предвиђена законом. Образложење: Ово не важи за службе које су под ингерецијом државе, али и оне које то нису.

Амандман 10. Ако твитераш има до 500 фоловерса и до 1000 твитова кажњаваће се минималном новчаном казном која је предвиђена законом. Образложење: Његов утицај је мали и има наде да ће ова мјера утицати на његову ресоцијализацију.

Амандман 11. Ако твитераш има од 500 до 3000 фоловерса и до 10 000 твитова кажњаваће се максималном новчаном казном која је предвиђена законом. Образложење: Његов утицај је већи и само драконска казна може утицати на његову ресоцијализацију.

Амандман 12. Ако твитераш има од преко 3001 фоловерса и преко 10 000 твитова кажњава се затвором, а казну издржава у Калновику без права на помиловање! Образложење: Јебеш државу ако нема свој Гвантанамо.

Амандман 13. Отварање налога на твитеру и фејсбуку је могуће само под властитим именом и презименом. Они који желе да остану анонимни ове налоге моги отворити са низом бројева који се подударају са њиховим ЈМБГ.

Амандман 14. Писање некоректних твитова и статуса на твитеру и фејсбуку на ћирилици ће се кажњавати минималном новчаном казном која је предвиђена законом. Образложење: Ћирилица шта више образлагати.

Амандман 15. Писање некоректних твитова и статуса на твитеру и фејсбуку на латиници ће се кажњавати максималном новчаном казном која је предвиђена законом. Образложење: Латиница је усташко и балијско писмо.

Амандман 16. Писање некоректних твитова и статуса на твитеру и фејсбуку на енглеском ће се кажњавати казном затвора која је предвиђена законом. Образложење: Шта прави Србин има да пише на енглеском.

Амандман 17. Шта је коректан и некоректан твит одлучује тужилаштво и полиција. Образложење: Твитераши су врло маштовити људи склони тражењу рупа у закону.

Амандман 18. Увести ПДВ од 70% на твитове и статусе на фејсбуку. Образложење: Тужилаштво и полицију морамо материјално мотивисати због увођења нове активности у њиховом раду.

Амандман 19. Wи-Фи мора бити закључан у сваком домаћинству. Образложење: Кориштењем туђег wи- фи твитераши могу затурити трагове и тако се омогућава герилски облик коришћења друштвених мрежа.

Амандман 20. Вишеструким повратницима (више од 10 казни) ампутрати палац и кажипрст у установама предвиђеним за ампутације органа уз примјену свих медицинских процедура. Образложење: Ови прсти се најчешће користе за писање твитова и статуса.

Амандман 21. За окупљање твитераша тзв. твитапове потреба је дозвола полиције уз поштовање свих процедура које важе за свако јавно окупљење. Образложење: Заједно су јачи и опсанији.

Амандман 22. Народни посланици су изузети од овог закона. Образложење: То је у складу са законом о посланицима Народне скупштине РС.

Амандман 23. Покренути превентивни рад у школама, факултетима, борачким организацијама за повратак Нокиа 1133 на наше тржиште. Образложење: Апарат одлучан, батерија још боља.

Амандман 24. Твитање усменим путем није кажњиво. Образложење: Ово је дио наше традиције и бојимо се да би дошло до злоупотребе “вербалног деликта” што наше демократаско друштво не смије дозволити.

Амандман 25. Овај закон може да се користи и ретроактивно (од 9. јануара 1992. године). Образложење: твитови, статуси и остали материјал не интернету не застарјева.

Извор: Фронтал.ба

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

Љиљана

27.01.2015 06:49

Влада. Амандман 1 одбија се, амандман 2 одбија се..........амандман 25 одбија се. Влада подносилац амандама се казњава дозивотном забраном употребе мобилног телефона,компјутера и твитовање усменим путем,новцаном казном и казном затвора у складу са законом.Образлозење сви амандмани су противуставни,недемократски и косе се са насом политиком пута ка Е.У. Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

27.01.2015 06:52

Генијално :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

27.01.2015 06:57

Неисправан навод у Амандману 22: не могу бити сви посланици изузети. Број НП који су изузети мора бити једнак броју НП који гласају у складу са потребама одредјених органа РС као и појединаца. Њихов број се утврдјује након сваког засиједања Народне скупстине јер је њихов број промјењива категорија без обзира на резултате избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРГА

27.01.2015 07:16

Моји Амандмани 1 повецати плацање интернета на 120 КМ и уплацивати у најблизу посту све на рацун Владе. Образлозење: Треба Влади пара. 2 јести упола мање а разлику новца предати у најблизу банку. Образлозење: Треба Влади пара. 3 увести дневно плацање радницима а истовремено их оградити бодљикавом зицом и одмах на капији узимати пола дневнице. Образлозење: Треба Влади пара. ИМАМ ЈА ТОГА ПИСАТИ ДО СВЕТОГ ДЈУРДЈА АЛИ СЕ НАДАМ ДА НЕМА ПОТРЕБЕ ЈЕР ПРЕДВИДЈАМ ДА ЦЕ ДО ТАДА ЗА ОВЕ ПАРАЗИТЕ ПРОРАДИТИ ЗАКОН ГЛОГОВОГ КОЛЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

27.01.2015 07:20

А на крају године би се направио пријем код великог водје за оне пионире који су написали најљепси текст о вољеном нам возду и пудлици из Теслица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

27.01.2015 07:22

Следеце це бити да цемо му морати посипати пут цвијецем куда он иде.А и Тамарис би зарадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр Г

27.01.2015 07:24

Амандман 26: Два папка имају право да паралелно користе и Тwиттер и Фацебоок, и бице изузети од кривицног гоњења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

27.01.2015 07:32

Исис је стрељала 6 дјеце пре неки дан јер су гледали фудбал.Ми не би требали бити толико ригорозни.Требали би свима наредити да навијају за вољени клуб Игокеу.Сто и није велика разлика од убиства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

27.01.2015 07:36

Не слажем се са Амандманом 16.(енглески језик)- Образложење: Друг Доодуце има транслејтерку Цвију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уочено

27.01.2015 07:47

Ових задњих 10 година је брука, а слиједи још већа срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

27.01.2015 07:47

Ми мушкарци смо још и добро прошли јер ћемо се морати шишати на ону сељачку фризуру као Миле.Замислите жене са оном фризуром од Жељке.Френка позната и као 'не ограбљан пласт'...ахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

27.01.2015 08:33

Амандман 26 , увести обавезу да корисници феисбука морају да користе аеродром у Требињу кад путују у друге земље као и ригорозне новцане казне у некористењу поменутог !

ОДГОВОРИТЕ
Name

криви навод

27.01.2015 08:36

Амандман 23.Ко лајкује слику премијерке и написе фина неце му се узети у обзир 22 амандмана испред написана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

криви навод

27.01.2015 08:38

п.с. Али му се препоруцује посјета оцном или психијатру?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика..

27.01.2015 08:43

А вази ли овај закон и за Гоогле Плаy апликације..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

27.01.2015 09:11

Па људи ви је јос хускате како да доради овај Закон ... преписаце све ово и онда ваља се сисати као Додик и завијати под саторима и ... па ја то не знам, ваља се селити нема друге!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

27.01.2015 09:22

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.01.2015 09:39

На прву сам помислио да је на слици "МАДОНА"! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИШИНА

27.01.2015 10:00

ПСССТ!!! Сад у затвор због овога мог коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дода јуниор

27.01.2015 10:37

Тако је премијерко, нема више буџетлијам да на радном мјесту твитају и форумају,браво за Владу, кључни закон за опште благостање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

27.01.2015 10:53

Кад је Швабица дошла да игра. Ћоркан је одмах сјео у први ред. балавио је, пренемахао се у публици. Кршио је јавни ред и мир током артистичких представа. Зато је приведен у апсану, гдје је добио десет врућих по туру. Након тих десет, из њега је изашаи сав кењчилук и није се више блесавио на јавним мјестима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судбина

27.01.2015 10:53

Ниау схватили дасе све окреце као ндх сто удје у бл сруси цркву онда продје 50 година ми направимо вецу истјерамо њих итд... И ста ниста... Тако и они крали некрали имали неимали на крају дјеца њихова унуцади или праунуцади радице на дневницу или има да иду у најам код свабе као 100 година сто срви иду и у наредних сто ицице. Цао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обавјестење

27.01.2015 11:07

Хвала вам сто нас обавјеставате о оваквим стварима. Ја немам времена да пратим те ствари, једино овако кад ми искоци нотификација, могу да сазнам за несто ван мог посла. Ово је озбиљан ударац на слободу изразавања! Једно је забранити совинизам, националну мрзњу и малтретирање, али се слобода говора не смије забранити! ЈА ЦУ ГОВОРИТИ (Писати) СТА ЈА ЗЕЛИМ! И савјет један, ИЗБРИСИТЕ ФАЦЕБООК ПРОКЛЕТИ! Зивјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанка

27.01.2015 11:18

Још увек ми није јасно који ... гласају за Бају и његову пудлицу?!Пудлица одговара из добро познатог нам филма:Удри милицијо моја...Свака кућа неистомишљеника ће бити затвор.Браво за СНСД-ову демократију и простаклук!Упс...да нећу у затвор?Можда ми тамо излече срце јер на Паприковцу немају са чим.Поздрав за све који ћемо у затвор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ранко

27.01.2015 11:47

Страсно, што би рекла и баба Биља, демократа, па ако смо папуанци, дозволићемо ово, с друге стране та однародност је толика да заиста мислим да ово нормални људи не могу предложити, али обзиром да су такви какви јесу, мислим на људе резима, онда сва могућа легална и институционална средства морамо користити да послушна Скупштина ово не изгласа, у супротном нека нам драги Бог помогне, али и он неће ако ми му не помогнемо, знамо и како...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.01.2015 12:05

доро си ово написао и на вријеме док није зазивио терор али умјесто фејзбука и тwитера народ це бити натјеран на улице наравно без најаве посто је казњиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

освит

27.01.2015 12:11

Ништа ново од старе власти. Аутору све цеститке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа

27.01.2015 12:50

Ако продје закон оде Рајко Васиц на робију због блога и проце као онај тетак из Сјеверне Кореје сто га је велики водја дао зивотињама да га растргају. Осим ако не емигрира гдје у Федерацију ил даље према малој Азији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојка Пјевчевић

27.01.2015 12:50

Грчевити покушају КРИМИНАЛАЦА из СНСД да спасе себе....опљачкано.Нико жив ИНТЕРНЕТ не може засутавити.Сваким даном ће све више излазити вани о вама и вашим КРИМИНАЛЦИМА.И Бог је на страни правде ако није СНСД и судство ваше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додатак на амандмане

27.01.2015 13:08

На амандмане од 3-7 ил 8 поред споменутих обавезно треба додати и Рајка Васица и остале за које власт или надлезни орган устврди да су им тwитови и статуси на фејсу и другим мрезама слицни или у истој функцији као и код првоспоменутих. Јер да се не би десило да Ибро из Зенице и Рајко са Сокоца имају о великом водји и прекрасној нам прецједници владе то треба уградит у закон за сваки слуцај

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

27.01.2015 13:10

Убрзано идемо ка западу.Још треба само да се дозволи слободна продаја оружја па да будемо "дивљи"Исток.Што више демократије мање живота и слободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

амандман 44

27.01.2015 13:29

Свако јавно окупљање и скуп мора бити најављен,а посебно окупљања викендом.Јавни скупови типа весеља,свадбе славе и слицна окупљања дузни су да покусају обезбједити лицни наступ великог водје са својим најбољим хитовима. Они који послије писменог оцитовања Владе да велики Баја или неко од његових обуцених замјеника (Дзомбиц нпр) није у стању да наступи,дузни су обезбиједити све услове да се на истом окупљању обезбиједи да у снимци одгледају највеце хитове великог водје са акцентом на Данијелу,Скитницу и другим који слузе велицању лика и дјела великог водје.Непостовање овог амандмана казњава се забраном окупљања а сви уцесници це бити кривицно гоњени а организатори це се казнити строгим затвором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

27.01.2015 15:09

Струмфови су знаци прослост.Они подстицу на борбу против Гаргамела и Азрела као и ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мока

27.01.2015 16:29

Ви сте их изабрали сад их и трпите ,ово је тек пожетак тек че те видети игранку!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

војник

27.01.2015 16:53

СТО СЕ ДЗАБА СЕЉАКАТЕ, ВЛАДА ЈЕ ДАЛА НАЦРТ ЗАКОНА. НАСА ВЛАДА НАСА СКУПСТИНА. МИ ФОРМИРАЛИ ВЛАДУ, МИ ИМАМО ВЕЦИНУ У СКУПСТИНИ, МИ ЦЕ МО И ДОНИЈЕТИ ЗАКОН, МИ ЦЕМО ГА И СПРОВОДИТИ, А ВИ МОЗЕТЕ САМО ДА ПОСТУЈЕТЕ ЗАКОН УКОЛИКО НЕ ЗЕЛИТЕ ДА СНОСИТЕ ПОСЛЕДИЦЕ. ТАКО ТИ ЈЕ КАД ИМАС СВОЈУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊОЈЛУЦАНИН У МРАКУ

27.01.2015 16:57

Само прице а РСу неко угасио светло.Обисо сам еуропу уздуз и пореко Свугде светло сунце па цак и у Федерацији, а код нас мрак како то????????????????? БАЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

27.01.2015 17:08

Па упали свјетло

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

27.01.2015 17:51

ЈАВНО МЈЕСТО ЈЕ И ЈАВНА "ЋЕНИФА".... ТРЕБА АМАДМАН И ЗА ПИСАЊЕ ГРАФИТА ПО ЈАВНИМ КЛОЗЕТИМА... ТО ЈЕ У СФРЈ БИЛО ПРЕЋУТНО И ДОПУШТЕНО... АЛИ ПО ЖЕЉ-КИ-МУН ТО У РС НИЈЕ ДОПУШТЕНО, ЈЕР ЈЕ ДО-ДИ-К-МУН ТРАЖИО ДА СЕ И ТО ЗАБРАНИ, ПА ЈЕ ЛУК-А-ЧИМУН НАПИСАО ДЕКРЕТ И ЗА КЛОЗЕТЕ И ДРУГЕ ШОЉЕ И МРЕЖЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

знаци ли

27.01.2015 18:20

Да нема висе пусења на интернету?

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

27.01.2015 18:45

"Сваког чуда три дана"... Тако ће бити и са овим. У заборав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МСП

27.01.2015 20:09

Ови неће још дуго владати, почела је паника, почела је параноја, почели су се међусобно оптуживати. Само је питање времена кад ће се СНСД, а самим тим и њихова власт урушити сами од себе. Нема више повјерења медју њима, а богу ми, и пара фали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

27.01.2015 20:25

ГОСПОДИН ДОДИК И ГОСПОЂА ПРЕМИЈЕРКА СУ МНОГО ЧИТАЛИ ИСЛАМСКУ ДЕКЛЕРАЦИЈУ АЛИЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА И САД ЈЕ УПОТРЕБЉУЈУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ УСКОР ЋЕ СЕ УВЕСТИ ПОЛИЦИСКИ ЧАС, ЖИВИ БИЛИ ПА ВИДЈЕЛИ. НЕ СПОМИЊЕ ДОДИК ИСЛАМСКУ ДЕКЛЕРАЦИЈУ НА СВИМ ТВ КАНАЛИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

27.01.2015 21:25

Одмах да се лично пријавим да сам дана 27.01.2015. у 22,20х, изјавио јавно на мрежи: ДОЛЕ ЦРВЕНА СЕКТАШКА БАНДА СА СВЕ ПАПЦИМА ЂУТУРЕ НА КАМАРИ, КУПИТЕ ПРЊИЦЕ ШТО ПРИЈЕ И СРЕТАН ВАМ ПУТ!!! ПС Закон се не односи само на мене који сам исписао, и лично врло често изговарам горе исписано. ЗАКОН такође важи и за све оне који доносе овакав закон, (ако икада и буде донесен) јер ви секташи заборављате шта сте све сами изговарали и својим поступцима чинили у претходном времену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нерадник

28.01.2015 07:42

Пусти интернет,запосљављај народ,обецала си,немој само своју фамилију запосљавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

28.01.2015 10:02

Гдје су амандмани за полицију која прислушкује грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

28.01.2015 18:53

Ово им је последњи закон који це донијети јер цим затворе првог студента или борца због коментара о неспосности владе народ це на улице. Наравно ово це бити иницијална капсула за РС прољеце. Нису они то добро сконтали али ста цес зури им се јер проељеце је близу, а знамо да тај прољецни синдром није блазан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

28.01.2015 22:19

УКИНУТИ ИНТЕРНЕТ СВИМА КОЈИ НИСУ У СНСД-У И НЕЦЕ БИТИ УВРЕДЉИВИХ ПОРУКА И КОМЕНТАРА,ОВО СТО РАДИ ОВА ДИКТАТОРСКА ВЛАСТ НЕ МОЗЕ СЕ ПОРЕДИТИ НИ СА ЈЕДНОМ У СВИЈЕТУ ЦАК НИ СА СЈЕВ.КОРЕЈОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

29.01.2015 09:29

Море бре, сјашите са јадног и гладног народа.

ОДГОВОРИТЕ