АБА: Звезда освојила Морачу први пут од 2004.!

Кошаркаши Црвене звезде прекинули су неугодну традицију и после 11. година савладали Будућност у Подгорици после драматичног финиша у којој је јунак Калинић, после промашеног слободног бацања Вилијамса, улетео у рекет и угурао лопту у кош за наставак победничке серије у АБА лиги - 77:76.

Кошарка 26.01.2015 | 20:00
АБА: Звезда освојила Морачу први пут од 2004.!

Ни после 19 одиграних кола црвено-бели не знају за пораз у регионалном такмичењу и први пут од 2004. успели су да препливају "Морачу", чиме су обезбедили да се са првог места пласирају у плеј-офу, за који су карту осигурали у прошлом колу.

Последња четвртина: Дерби потврдио епитет
Ова деоница могла је да почне идеално за Звезду - Џекинс је украо "живу" лопту и онда промашио закуцавање, што је дало додатну енергију домаћину. Суботић је искористио оба пенала и убацио тројку којом је вратио резултатску неизвеност, па смо после налета црвено-белих, опет добили прави дерби (59:62).

Суботић је трећом тројком из исто толико покушаја продужио серију на 10:0 за преокрет и Звезда је више од два минута била без коша, пошто су Вилијамс и Џенкинс, који су били одлични у прошлој деоници, сада промашили иза линије 6,75 метара. После скоро четири празна минута Цирбес је прекинуо агонију и угурао лопту у кош за изједначење 64:64, што недуго затим није успео Калинић.

Везале су се руке и једним и другима средином последње четвртине, Цирбес је искористио једно од два слободна бацања и затим изблокирао Планинића, али је Вилијамсово лоше додавање казнио Кук тројком за 67:65. Уследили су велики промашаји управо Вилијамса (полагање) и Калинића (тројка), те је Рејнолдс са пенала одмакао Будућност на плус четири.

Цирбес је покушао да врати Звезду у живот, али је Шеховић "из аута" уз звук сирене за крај напада убацио тројку за 73:67 минут и по пре краја меча. Калинић је полагањем за 73:71 вратио драму у финишу, Рејнолдс је промашио тројку, али је Шеховић скочио у нападу и Калинић га је послао на линију за слободна бацања (75:71). За разлику од њега, Цирбес је имао половичан учинак са пенала, да би онда Планинић због кретања у блоку направио фаул у нападу 20 секунди пре краја.

Џенкинс је убацио оба слободна бацања и гости су одмах правили фаул над Куком, који је убацио само једно...

Трећа четвртина: Звезда од минус 15 до плус осам, Вилијамс заблистао
Будућност је друго полувреме отворила тројком Рејнолдса за нову максималну предност од плус 10 (44:34) и добром одбраном натерала госте да прокоцкају четири напада, јер су непрецизни били Блажич два пута и по једном Лазић и Марјановић.

Рејнолдс је убацио још једну тројку, Планинић се побринуо за чак плус 15 (49:34), али је уследио брз одговор Звезде. Распуцали су се Џенкинс и Вилијамс, поготово амерички плеј који је постигао две тројке и експресно су направили серију 12:0 којом су смањили на 49:46 и вратили свој тим у игру.

Ушло се у ритам кош за кош, у ком је за Подгоричане млади Никола Ивановић везао пет поена, док су на другој страни прецизни били Џенкинс и Митровић који је тројком поравнао на 54:54.

Иако је Звезда после само три минута игре у овој четвртини били на минус 15, невероватном игром у одбрану и уз магију Маркуса Вилијамса ушла је у последњу деоницу са вођством од 54:62. Америчком плеју било је потребно свега 70 секунди да убаци две тројке и једном положи, што значи наниже осам поена и надовеже се на добру епизоду Митровића, а буде главни актер преокрета.

Друга четвртина: Серија Будућности 9:0 и максималних плус седам
Цирбес је наставио где је стао у прошлој деоници, али је добио помоћ од Митровића у оба правца, јер је капитен Звезде поентирао из рекета и потом сјајно изблокирао Планинића. Током уводна три и по минута ове деонице доминирале су одбране, Будућност је постигла свега два поена преко Дашић, а гости четири до тројке Лазића за 26:30 у 15. минуту.

Далеко спорије се играло средином друге четвртине и са мање кошева него у прошлој, и водила се жестока борба на сваком делу терена. После корака Цирбеса и промашаја Дангубића, Подгоричани су пеналима Рејнолдса и Суботића прешли у вођство (32:30).

Звезда је од тројке Лазића била без поена скоро три минута, на то се надовезала и техничка Радоњићу због протеста, по шести пут, како је показао судија Болтаузер, па је тренер црвено-белих затражио тајм-аут, јер је Будућност направила серију 9:0 за 35:30. То је одмах дало резултат, јер је Цирбес закуцавањем на асистенцију Вилијамса дошао до 10. поена и у 18. минуту постао први двоцифрени играч у обе екипе.

Уследила је техничка Витковцу након његовог коша, што је Звезда очајно искористила - Вилијамс је промашио казнени пенал, а Лазић тројку из левог угла, да би бивши играч црвено-белих Бојан Суботић тројком донео максималних плус седам на полувремену - 41:34.

Прва четвртина: Шеховићу боље иду тројке него пенали, Цирбес одржао Звезду
Тренер Звезде Дејан Радоњић определио се за петорку: Вилијамс, Џенкинс, Дангубић, Тејић и Марјановић, а његов некадашњи помоћник и сада тренер Будућности за петорку: Кук, Шеховић, Рејнолдс, Виктовац, Планинић.

И једни и други су били прецизни на почетку, па су за домаћина погађали Планинић и Рејнолдс, а за госте Марјановић и Џенкинс, који се из продора побринуо за прво вођство црвено-белих након половичног учинка Шеховића са пенала - 5:6.

Црногорски репрезентативац је показао да му много боље иде шут иза линије 6,75 метара, пошто је убацио тројку из фаул Вилијамса, коме је до била друга лична у раној фази меча. И опет је Шеховић промашио слободно бацање, након чега је два пута узастопно скочио у нападу поред Марјановића и оба пута промашио, те је Џенкинс из контре положио за 8:10.

Тејић је на паркету провео три минута и место уступио Митровић који је био учесник врло течне акције у режији Вилијамса и асистирао је Марјановићу приликом закуцавања (9:12). Капитен гостију је потом добио и блокаду од Витковца, али је у преостале четири секунде напада из аута добро пронашао Џенкинса који је био изузетно расположен и већ средином уводне деонице дошао до осмог поена.

Ипак, имао је мало расположених саиграча, Боби је једну лопту неспретним додавањем преко главе избацио у аут, па је Будућност прешла у вођство серијом 5:0 у режији Планинића (два плус један) и Витковца (полагање) за 18:15. Радоњић је у финишу четвртине променио целу петорку, на паркету су били Јовић, Блажич, Калинић, Митровић и Цирбес, и управо је немачки центар са шест везаних поена одржао корак за Подогричанима - 24:23.

Коментари / 0

Оставите коментар