Мале шансе за бијељинску Шећерану

Упркос великим напорима који се улажу у покретање производње у бијељинској Шећерани, помаци су слаби, готово невидљиви, каже Мехо Фафулић, вршилац дужности директора Шећеране.

Република Српска 26.01.2015 | 21:10
Мале шансе за бијељинску Шећерану

За покретање Шећеране потребно је обезбиједити минимално 31 милиона КМ, а сви досадашњи преговори са потенцијалним инвеститорима су на „дугом штапу“.

„Укупно око 25 милиона КМ требало би инвестирати у технички дио, да би се прерада шећерне репе и производња шећера поново покренули. Радницима се тренутно дугује 49 плата, што износи око шест милиона КМ“, изјавио је Фафулић.

Он каже да је заинтересовани стратешки партнер ПЗ „Јанковци“ из Хрватске, односно њен власник Енвер Моралић већ послао захтјев Влади РС и предсједнику Владе Жељки Цвијановић за наставак преговора око куповине бијељинске шећеране.

Прије десетак дана погоне шећеране је погледао и један хотелијер из Цриквенице у Хрватској, али се није изјаснио о евентуалној куповини. И један бизнисмен из Азербејџана исказао је интерес за куповину шећеране, али, све је то на „дугом штапу““, каже Фафулић.

Он каже да због недостатка новца проблем представља чак и добијање бројних земљишно – књижних извадака, који се провјеравају ових дана. Дуг за струју репрограмиран је на рок од десет година, али је остављен такозвани „грејс – период“ од шест мјесеци, те у шећерани нису сигурни да ће у том року било шта покренути у позитивном смислу.

Влада РС тренутно је већински власник бијељинске шећеране са износом од 61,4 одсто капитала, а бањалучки „Агрокоп“, који је својевремено и покренуо производњу у овој фабрици, сада потражује између седам и осам милиона КМ.

Осим радника, значајна су и потраживања Пореске управе и извођача радова који су радили на ревитализацији погона и поновном покретању производње у шећерани прије четири године.


(Цапитал.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ја

26.01.2015 21:36

Ста зна плава жена и њена друзина о привреди.Наравно ниста.А радницима је јасно да је сећерана пропала и да је то крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

војин митровиц

26.01.2015 22:01

Ријешиће то Мишко чим се врати из иностранства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

26.01.2015 22:18

Ово је невиђени циркус. Мехо Фафулић (вратио своје предратно име) и Раде Ракић покушавају да покрену шећерану. Поменута двојица нису у стању покренути ни точак на бициклу. Њихов једини интерес је да ушићаре што више за себе. Ако још додате неспособну и корумпирану Владу РС, онда је сасвим јасно да од шећеране нема ништа. Додик тражи нову жртву попут Зорана Ћопића, да га ошиша и после смјести у затвор... А то што је Мићо Мићић узурпиро муља поља од шећеране, је посебна прича... Све сама трулеж од назови људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.01.2015 06:46

Шпирић гради монопол са шећером из увоза зато бијељинска шећерана неће прорадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

27.01.2015 13:42

Увозном лобију не одговара да проради шечерана.Тако је и са осталим производним предузећима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан П.

28.01.2015 05:32

Не зна се да ли је веца туга сто дрзава завлаци ове јадне људе тамо или управо ова двојица Мехо Фафулиц и Раде Ракиц који због лицних интереса манипулусу људима вец 4 године,а они врло добро знају мотиве и позадину,но добро,додје дјаво по своје кад-тад...идите људи куцама не губите вријеме ...

ОДГОВОРИТЕ