Фоча улаже у туризам, а нема ни пута?!

Општине Фоча и Плужине у протеклој години реализовале су пројекат прекограничне сарадње вриједан 360 хиљада евра. Пројекат је финасиран из фондова Европске уније са циљем подршке одрживости економског развоја у области: туризма, пољопривреде и заштите животне средине.

Република Српска 26.01.2015 | 17:15
Фоча улаже у туризам, а нема ни пута?!

Потешкоћу у реализацији пројекта представља лоша путна комуникација између двије општине.

Саобраћајница која повезује Фочу и Плужине категорисана је као магистрални пут,али не заслужује ни назив сеоског пута. Недавна трагедија када су у саобраћајној несрећи изгубљена три млада живота, само је потврдила чињеницу да пут Фоча-Шћепан Поље није безбједан за саобраћај, а ситуација није боља ни од Шћепан Поља до Плужина.

Поставља се питање да ли је онда бесмислено уложити 360 хиљада евра у развој туризма,производњу здраве хране и заштиту животне средине када туристи, које треба да привуче туристичка понуда Фоче и Плужина, не могу безбједно стићи до одредишта?

,,Заиста је недопустиво да је већ деценијама товај путни правац у таквом стању. Сигирно је то лимитирајући фактор и није добро што је тако. Колико год направили позитивних корака кроз овај или друге пројекте, увијек ћемо имати непотпун ефекат због тог путног правца'', каже замјеник начелника општине Фоча Раденка Срндовић.

Директор Туристичке организације Плужине Неђељко Јововић истиче да тако лоша путна комуникација између Фоче и Плужина обезвређује све активности, не само туристичких организација, него и осталих сегмената.

,,Ако немате адекватну путну комуникацију све остало пада у воду'', каже Јововић.

О изградњи новог пута од Фоче до Шћепан Поља актуелна власт прича већ годинама. Барата се цифрама од 60 и више милиона марака колико је потребно за изградњу, а те паре Влада Републике Српске нема, бар када је у питању источни дио Српске.

Помиње се и новац из европских фондова, али судећи по европском напредку БиХ, ни од тога нема ништа.

Најновија идеја је реконструкција петнаестак километара пута од Фоче до Шћепан Поља.

,,Ради се о проширењу пута,изградњи заштитних банкина и ограда. Процјене су да би то коштало измедју 3 и 5 милиона марака, али се још не зна тачна цифра, јер Дирекција за путеве Српске није расписала тендер. Посао би требао бити завршен прије почетка туристичке сезоне. Јесте кратак период, али нешто се мора урадити, јер ако се тај путни правац не реконструише немогуће је било шта радити'', истиче Раденка Срндовић.

За Неђељка Јововића реконструкција пута Фоча-Шћепан Поље прије туристичке сезоне је ,,гашење пожара'', а не рјешење проблема.

,,Активности које теку у правцу рјешења проблема,пројектовање и изградња новог пута, теку изузетно споро. Ту мислим на дионицу од Фоче до Шћепан Поља, али и на дионицу од Шћепан Поља до Плужина, јер је то један од најмање безбједнх путева у Црној Гори'', каже Јововић.

Осим катастрофалне путне комуникације туристички,а самим тим и економски развој оптине Фоча, угрожава и намјера Владе Српске да дозволи изградњу хидроцентрала у Националном парку “Сутјеска”, највећем и најстаријем парку природе у овом дијелу Европе.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Црни

26.01.2015 17:33

Како не контате да ће пут туристи сами да направе не морају још И то плаћати :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.01.2015 18:16

Овај пут смрти, треба затворити. Мозда се тада уозбиље одговорни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јј

26.01.2015 18:39

Туристи ће да долазе падобраном !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

26.01.2015 18:45

пут су направили источни дио Фоче прави је За туризам Брадоња

ОДГОВОРИТЕ
Name

олдтимер

26.01.2015 19:03

Ста це вам, Фоцаци, пут. Доста вам је Богословија, па онада пут под ноге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

26.01.2015 19:04

Опет ће лопови надувати тендер, масно платити пројекат покрасти паре и ником ништа. Још мало ће нам забранити да коментаришемо па нећу ништа смјети хехе. Пут се мора радити па макар био ограничен за брзину он 20 км/х. Послије телекома и електродистибуције рафтинг доноси највећи профит општини. Опет је тужно да су све паре које је општина добила од боравишне таксе гостију са рафтинга једноставно нестале! Ако се не може све одједном урадити може етапно под условом да лопови из владе не расписују тендер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцег Шћепан

26.01.2015 19:16

Ма чуј приче и изјава, Сада знамо што су СНСД и СДС у коалицији у Фочи то је ради народног добра да обезбједе новац од владе да се изгради и реконсртруише овај пут а не као што се прича да су то лични интереси. Ви сте правили пут за рафтере у предизборној, само несто правите, одморите мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма јок

26.01.2015 19:27

не треба пут никако, ја и многи идемо од брстановице Таром па доле Дрином, ко хоце нека иде с нама. И овако ко иде цестом цесто додје до корита ријеке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даме

26.01.2015 20:00

Република Српска де јуре се састоји из два дијела, де фацто од једног и то само до Брцког...Источни дио је осиромашен као уранијум...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: олдтимер

26.01.2015 20:26

Који си ти .... да одређујеш коме је шта доста. Откачићемо ми вас убрзо па се лижите са Човићем и Загребом како се научили...

ОДГОВОРИТЕ