Дијего Алвес - доктор за пенале!

Од 35 најстрожих казни у Примери, само 17 је претворено у гол када је голман Валенсија стајао међу стативама. Једини може да се похвали да је одбранио шутеве са креча Месију, Роналду, Форлану, Дијегу Кости, Ракитићу, Манџукићу...

Фудбал 26.01.2015 | 20:40
Дијего Алвес - доктор за пенале!

Када би вас неко питао ко је највећи мајстор за одбрану пенала од актуелних чувара мреже, сигурно бисте се одлучили за Нојера (Бајерн), Куртоу (Челси), Хандановића (Интер), Буфона (Јувентус), Касиљаса (Реал Мадрид), Де Хеу (Манчестер Јунајтед)... И погрешили бисте, јер је краљ беле тачке Дијего Алвес, голман шпанске Валенсије! Пенал мајстроство демонстрирао је и вечерас када је „скинуо“ једанаестерац Карлоса Баке и Слепим мишевима трасирао пут ка победи.

Искусни 29-годишњи Бразилац, који је већ осам сезона на теренима Примере, права је ноћна мора за пеналџије. Од 35 једанаестерца у шпанском фудбалском шампионату, када се Алвес налазио на гол-линији, само 17 пута је лопта завршила у мрежи! Алвес је одбранио 15 удараца, једном је погођена статива, једном пречка, а једном је лопта отишла поред гола. Дакле, сваки други пенал Дијего Алвес је зауставио. Невероватно!

Подвиг „јединице“ Валенсије је још већи ако се види коме је све одбранио једанаестерце...

Вероватно ниједан чувар мреже на планети не може да се похвали да је надмудрио Месија, Кристијана Роналда, Дијега Форлана, Дијега Косту, Ивана Ракитића, Марија Манџукића, Фернанда Љорентеа... Посебно га је упамтио некадашњи нападач Севиље Фредерик Кануте којем је два пута одбранио једанаестерац, док је по три пута био кобан по Атлетико Мадрид, Атлетик Билбао и Севиљу! Ове сезоне већ је имао две успешне интервенције у дуелима са Сикеиром (Атлетико) и Орељаном (Селта).

НА ОДБРАНУ ОД ЗУБИЗАРЕТИНОГ РЕКОРДА

Са 15 одбрањених пенала у Примери Дијего се већ нашао на другом месту свих времена, те га само још једна парада дели од рекордера Андонија Зубизарете. Ипак, некадашњи голман Барселоне, Атлетик Билбаа и Валенсије је имао знатно слабији проценат успешности од тек 15 одсто заустављених удараца са беле тачке.

Али која је тајна Дијега Алвеса? Стручњаци тврде хладнокрвност и невероватан рефлекс. Воли да се надмудрује с фудбалерима удаљеним 11 метара од њега, чека противнике све до последњег тренутка, углавном прави две финте док се играч залеће...
„Не ради се само о срећи или интуицији. То није ни 50 одсто. Тајна је у вишедневном студирању ривала, сваког њиховог покрета, како се залећу, где гледају, да ли дижу руке“, каже Анхел Ферез, тренер голмана који је с њим радио у Алмерији.

И све то у режији чувара мреже који долази из земље петоструких светских шампиона који су увек били познати по најбољим голгетерима и најгорим голманима. Ништа чудно, јер је међу дечацима на бразилским плажама и уличним теренима увек најтеже наћи оног који ће стајати на голу. Ипак, последњих деценија Бразил је лансирао неколико врсних голмана, од Тафарела, Диде, Жулија Цезара, па до Дијега Алвеса.

Иза 29-годишњег чувара мрежа је трновит пут до славе. Почео је каријеру у Атлетико Минеиру, први европски ангажман пронашао је у Алмерији која је тада тек ушла у Примеру, да би прве две године у Валенсији углавном делио минутажу са Гваитом. Ипак, у последње две сезоне се изборио за „јединицу“, потписао је нови уговор до 2019. године, а нови (стари) селектор Бразила Дунга му све чешће указује прилику у националном тиму за који је дебитовао још 2011.

Дијего Алвес је коначно дочекао својих пет минута.

СВЕ ОДБРАНЕ

1. КАНУТЕ Севиља

2. ВИКТОР Ваљадолид

3. ВЕРДУ Ла Коруња

4. ЈЕСТЕ Билбао

5. ЕДУ Бетис

6. ФОРЛАН Атлетико М.

7. РОНАЛДО Реал М.

8. НЕКУНАМ Осасуна

9. ЉОРЕНТЕ Билбао

10. САН ХОСЕ Билбао

11. КАНУТЕ Севиља

12. АДРИЈАН Расинг

13. МЕСИ Барселона

14. МАНЏУКИЋ Бајерн

15. РАКИТИЋ Севиља

16. Д. КОСТА Атлетико М.

17. СИКЕИРА Атлетико М.

18. ОРЕЉАНА Селта

19. БАКА Севиља

Коментари / 0

Оставите коментар