Босманово правило - двије деценије касније...

Тек сваки трећи фудбалер у енглеској Премијер лиги је Енглез, а више страних него домаћих играча има и на Кипру, у Италији, Португалији и Белгији. Пропале су многе националне лиге, а све то због једног Белгијанца и правила о отвореном тржишту.

Фудбал 26.01.2015 | 18:40
Босманово правило - двије деценије касније...

Ове године у децембру „слави“ се један важан датум у свету фудбала – увођењу чувеног (пре свега по злу) „Босмановог правила“. Две деценије су прошле откако је повремени белгијски репрезентативац Жан-Марк Босман окренуо фудбалски свет наглавачке. Европски суд правде донео је правило које је омогућило слободан проток радне снаге, па и фудбалера, у оквиру земаља Европске уније, па су све чланице ЕУ биле принуђене да укину ограничење броја странаца по клубовима. Био је то, иако тада нисмо били свесни, један од првих ексера закуцаних у мртвачки ковчег наше лиге коју смо до сада већ практично укопали.

Данас, 20 година касније, уклоњене су скоро све границе. Све лиге на Старом континенту препуне су интернационалаца са свих крајева планете, а упркос можда и најстрожим условима за довођење печалбара, највише „легионара“ тренутно има у енглеском фудбалу. Премијер лига не само да је финансијски најмоћнија и најатрактивнија, него је и право стециште играча са свих меридијана. Уосталом, статистика је јасна: тек сваки трећи фудбалер у елитном рангу на Острву је – Енглез!

Премијерлигаши тренутно под уговором имају чак 356 странца или 67 одсто од укупног броја фудбалера. Рекордер је Њукасл на чијем се платном списку налазе 23 „легионара“, Свонси и Тотенхем имају по 22, Арсенал и Стоук по 21, док су домаћим снагама понајвише окренути Барнли са „само“ 11 и Вест Хем са 13 странаца. А слична слика је и у другом рангу, Чемпионшипу, где су такође више од половине регистрованих играча „не-Енглези“. Па онда и не чуди што Горди Албион деценијама не може да постигне неки значајнији резултат.

У Енглеској и Немачкој наступају фудбалери из 60 различитих земаља, али је ипак најшаренија француска Лига 1 са представницима чак 65 држава. И међу њима чак 141 долази са афричког континента, од Сенегала, Обале Слоноваче и Нигерије до Габона, Конга... Интересантан је и случај Швајцарске која и у нижим ранговима има више од половине фудбалера „са стране“. Углавном деце гастарбајтера који су се доселилу у „земљу сатова и чоколада“. Више од 50 одсто странаца поред Енглеске, имају и Кипар, Италија, Португалија (скоро стотинак Бразилаца који се воде као домаћи) и Белгија.

Са 14,3 одсто Јелен Суперлига спада у национална такмичења са најмање „легионара“. Знатно више имају скоро све земље бивше Југославије: Хрватска 21,3%, БиХ 23,9% и Словенија 33,2%. „Негативни“ рекордер је, ипак, Грузија са само 3,8 одсто или 13 странаца. Међу њима и један Србин – Бојан Павловић, голман Зестафонија.

Према последњим релевантним подацима, Бразил је и даље највећи извозник радне снаге са око 1.200 печалбара у свим крајевима света. Плус многи који су узели двојно држављанство. „Кариоке“ су најбројније и у ТОП 5 европских лига са 111 представника, али им престиж озбиљно угрожавају Аргентинци који имају само двојицу фудбалера мање! Пре свега захваљујући великом броју играча у Шпанији и Италији.

Међу клубовима који имају велики број странаца посебно се издвајају Порто и Фјорентина. Шпанац Лопетеги на располагању има петорицу Португалаца и 24 странца! А Виченцо Монтела у Фиренци чак 26 играча „са стране“: од Бразилаца, Белгијанаца, Аргентинаца, Египћана, Енглеза, Шпанаца, Немаца, Чилеанаца, Сенегалаца, па до „целе Југославије“ јер заједно играју Срби, Црногорци, Словенци...

Ипак, нису сви „залуђени“ довођењем странаца, неки држе и до традиције, а посебан случај је Атлетик Билбао. Клуб са Сан Мамеса у својим редовима има искључиво Баске, којима се „поткрао“ и један са друге стране границе – Ајмерик Лапорте који је рођен у Француској. Ретки су „легионари“ и у Еибару (3) и Реал Сосиједаду (4), у Серији А Сасуоло их има само тројицу, а једини је Хрват Врсаљко који нема бар двојно италијанско држављанство. У Немачкој најмање играча из других земаља има Падерборн (5), а у Француској Сент Етјен (6).

ТОП 10 ЛИГА С НАЈВИШЕ СТРАНАЦА

1. ЕНГЛЕСКА 1 67,0%
2. КИПАР 1 57,4%
3. ИТАЛИЈА 1 54,0%
4. ПОРТУГАЛИЈА 1 53,0%
5. БЕЛГИЈА 1 51,3%
6. ЛУКСЕМБУРГ 1 48,8%
7. НЕМАЧКА1 48,5%
8. ШВАЈЦАРСКА 1 38,1%
9. ФРАНЦУСКА 1 46,7%
10. РУСИЈА 1 44,1%
НАПОМЕНА: лига и проценат страних фудбалера

ТОП 10 ЛИГА С НАЈМАЊЕ СТРАНАЦА

1. ГРУЗИЈА 3,8%
2. ФАРСКА ОСТРВА 7,9%
3. СЕВ. ИРСКА 11,8%
4. БЕЛОРУСИЈА 12,3%
4. ИСЛАНД 12,3%
6. МАКЕДОНИЈА 13,1%
7. ЕСТОНИЈА 13,4%
8. СРБИЈА 14,3%
9. АЛБАНИЈА 14,8%
10. ЈЕРМЕНИЈА 17,8%
НАПОМЕНА: лига и проценат страних фудбалера

Коментари / 0

Оставите коментар