Радници "Космоса" од данас у штрајку

Готово половина радника бањалучког “Космоса” је у штрајку, док друга половина даје подршку руководству фабрике предвођена представницима Републичког синдиката. Радници остају у штрајку док им не буде исплаћена плата за децембар 2013. године. Питају и шта је са парама од реализованих послова у иностранству.

Република Српска 26.01.2015 | 12:24
Радници "Космоса"  од данас у штрајку

Синдикални представници радника, након састанка са директором космоса изјавили су да остају у штрајку док им не буде исплаћена обећана плата за децембар 2013 године, а укупно потражују већ петнаест плата.

Директор обаћава да ће плата за 2013. годину бити за неколико дана. Образложење зашто пара нема је да предузеће има проблема са наплатом одрађених уговора у иностранству. Директор тврди да су “Космосу” неопходни нови послови.

У међувремену Владина комисија испитује “Космосове” уговоре од 2010. године, што је Влада данас потврдила саопштењем. Радници у штрајку подсјећају да је Влада преко тадашњег министра Жељка Ковачевића
већ обећавала и исплате плата и реорганизацију фабрике.

Дио радника који не штрајкује тврди да штрајк није ријешење и да је једино ријешење у послу.

То демантују радници у штрајку који кажу да је актуелна Управа направила још 5 плата дуга радницима. Раднике у штрајку подржава Конфедерација синдиката Српске.

Закон о штрајку каже да се радници “Космоса” који штрајкују дуже од 12 дана након тога воде као на неплаћеном. Директор је око тога контактирао и инспекцију рада. Апсурдна је ситуација, јер радници штрајкују због неисплаћених плата, а Закон о кривичном поступку каже да је кривично одговоран сваки послодавац који не исплати пет или више плата и доприноса.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РУДНИК ОЛОВА

26.01.2015 11:35

А кад цемо ми јаде бивси радници и мали акционари рудника олова и цинка САСЕ да вратимо насе сто нам стецајни одузе и даде неким странцима из Србије. Туга и залост ста нам уради садасња власт на целу са Ковацевицем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домољуб

26.01.2015 11:46

Укуцај те на интернету намјенска БиХ ,па це вам све бити јасно ко ради у БиХ а ко не ради,,,само да ми је знати коме је то у интересу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

26.01.2015 11:55

Исти случај је и са "ЕЛВАЦО"-м.Радници су поново у штрајку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ста

26.01.2015 12:06

Успјеси на сваком кораку....и ред је био да добију нови мандат

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

26.01.2015 12:07

Раднике Космоса само лазу свих ових година како би овај један од највецих гиганата у бивсој Југи неко купио за ситне паре као и бројне фирме. Био је то један од само цетири војна завода при војсци са доста имовине која је и сада у власниству Космоса. Па само локација гдје су сада вриједи милионе а у по БЛ колају прице да је то бањалуцко Дедиње, а зна се ста то онда знаци. Зато раднике хоце да отјерају и заузму сву имовину. Надамо се да има неко паметан и моцан да то спријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

румбо

26.01.2015 14:44

Опет гласајте за вашег драгог прешедника дудука страшног и паметног - од Бакинаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рикошет

26.01.2015 18:18

Свако данас може бити директор.

ОДГОВОРИТЕ