Умро отац Петар Хиландарац

На Војномедицинској академији у Београду, упокојио се јутрос јеромонах Петар(Чаркић) Хиландарац, после дуге и тешке болести, коју није могао да савлада, упркос свему што је чинило особље те медицинске установе, коју је, свим срцем волео, и називао је, заједно са владиком Лаврентијем, „Патријаршијом српског здравства“, речено је „Новостима“ у Епархији шабачкој СПЦ.

Србија 26.01.2015 | 10:50
Умро отац Петар Хиландарац

Отац Петар(Чаркић), је у Епархију шабачку СПЦ дошао пре дестак година са Хиландара, где је, годинама, био руководилац велике црквене економије, која је, поред механизације за прераду дрвета, имала око 3000 хектара.На Светој гори је оставио дубок траг, делајући и на економији и на „њиви Господњој“.

Доласком у шабачку епархију дао је највећи допринос враћању манстирских шума Српској православној цркви.Један је од оснивача епархијског предузећа „Манастирске шуме“, чије је седиште у Лозници, чији је био први директор.После тога је био на важним дужностима у седишту епархије у Шапцу, да би постао старешина обновљеног манастира у Поцерском Добрићу, код Шапца, где је доста порадио на духовном животу људу тог дела Србије.

На службу је долазило, редовно, више стотина људи, али и на духовне разговоре са њим, који су верницима били драгоцени.Због њега су Добрић долазили и многи људи из других делова Србије, региона и расејања.

До последњег даха био је на располагању људима у невољу, који су се суочавили са свакојаким мукама и невољама у животу.Његова је жеља била да, као хиландарски монах, буде сахрањен на манастирском грољбу у Сланцима, где је богомоља у којој је био искушеник, пре одласка на Свету гору.

Отац Петар Хиландарац рођен је у сарајевском крају, где је живео и радио годинама, као дипломирани економиста, пре него што се замонашио.Иза себе је оставио сина, који живи у Бањалуци и кћерку која је у Шведској, и унучад којима је био максимално посвећен.

Отац Петар Хиландарац ће бити сахрањен у среду на монашком гробљу у манастиру у Сланцима, где ће, ујутру, у девет часова, бити служена заупокојена литургија, а потом опело.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

сноуден

26.01.2015 10:44

Покој душа нека је лака црна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

26.01.2015 11:53

Диван цивјек, Бог дусу да му прости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марков Георгије са породицом-Гевгелија Македонија

26.01.2015 12:21

Мом Брату Оцу Петру! Био си и остацес део моје породице моја деца це те вецно помињати Дедо Петар,Твоја Ангелска дуса и племенито срце недостаце мени, мојој породици и знај увек цемо те цекати да наидјес Дедо Петре! Изгубио сам Брата,Друга,пријатеља,Духовника ,Ти Отце Петре кои си имао ангелско срце ,нек те ангели поведе ангелским дворима .БОГ ДА ТИ ДУСУ ПРОСТИ БРАТЕ ОТЦЕ ПЕТРЕ! ВЕЦНА ТИ СЛАВА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан А.

26.01.2015 12:35

Бог да упокоји душу нашег драгог оца Петра у Царству Небескоме, заслужио је својим животом, пожртвовањем и љубављу коју је ширио несебично

ОДГОВОРИТЕ
Name

франици

26.01.2015 13:35

По добру цемо те памтити, с љубављу спомињати а у срцу заувијек цувати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Чаркић

26.01.2015 18:11

Мом брату, с поштовањем и љубављу- Добри Бог да ти душу прости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иеромонах Атанасиј иеромонах Паисиј од гората Кожуф Гевгелија Македонија

26.01.2015 18:33

Бог по молитвите на светиот первоверховниот апостол Петар нека го упокои во луното Авраамово каде што е Незаодната Светлина на Нашиот Спасител Господ Иисус Христос во веки. Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марић Сања-Шабац

26.01.2015 19:49

Бог да ти дусу прости Оче Петре, моли Бога за на Твоји Марићи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веверица

27.01.2015 00:35

Драги отац Петар! :( Недостајацес овом свијету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снезана

27.01.2015 07:30

Био си другација биљка! Свим својим бицем зелим, да у рајском врту - надес сој мир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАДА

28.01.2015 15:57

Покој дуси да поцива у Царству Небескоме!

ОДГОВОРИТЕ