Фајон: Жалим због неуспјеха БиХ

Европарламентарка Тања Фајон је, говорећи о непостојању договора босанско-херцеговачких власти о изјави преданости, напретку и реформама која је тражена у новом приступу Европске уније ка БиХ у процесу евроинтеграција, изјавила да жали због неуспеха тамошњих власти.

Босна и Херцеговина 26.01.2015 | 12:00
Фајон: Жалим због неуспјеха БиХ

У интервјуу "Дневном авазу" истакла је да верује да постоје политичари, који су тек добили поверење људи у тешкој ситуацији за БиХ, тешкој у економском и социјалном оквиру, који имају истинску намеру да држава крене напред према "модерној, стабилној и кредибилној држави која жели ускоро ући у ЕУ и прихватити високе принципе демократије...".

"Не желим веровати у неуспех. Политичари су одговорни и та одговорност је већа него прошлих неколико година. Од тог договору зависи будућност земље. У Европи нам не иде најбоље", рекла је Фајон.

Нагласила је како у држави сви траба да буду свесни тога - политичари с једне и с друге стране бизнисмени, експерти.

"Све сфере друштва треба да носе заједничку одговорност за свет у којем живимо. Сигурна сам да сваки грађанин жели мир, слободу и достојанство. Због тога само могу рећи политичарима у БиХ да учине све што је могуће, и више од тога, за добро своје државе", навела је европарламентарка.

Из Брисела су последњих дана стигле информације о плановима министара унутрашњих послова за јаче контроле на границама Европске уније због терористичке претње.

Фајон је рекла да је оно што се догодило у Паризу "шокирало Европу и свет" и додала да одговор европских лидера не сме бити узимање слободе или ограничење основних људских права, изразивши наду да то неће угрозити режим који је на снази.

"Сваки корак у промени шенгенских правила треба оштро осудити. Не смемо дозволити да борба против тероризма значи ограничење слободе кретања", упозорила је Фајон која је јавности у БиХ остала у сећању као велики борац за укидање визног режима за грађане те земље.

Упитана шта то значи за БиХ и да ли је угрожен безвизни режим, с обзиром на то да многи тврде да је и БиХ "база за регрутировање екстремиста", казала је да земље чланице Шенгена већ данас имају могућност да привремено затварају границе у случају неке алармантне ситуације.

"Додатне промене социјалисти и демократи никако неће дозволити. У том контексту немам информације да би земље ЕУ тражиле привремено укидање безвизног режима за БиХ. Али, треба бити свестан да механизам за то постоји и да још има много лажних азиланата који угрожавају безвизни режим и служе посебно популистичкој и националистичкој реторици политичара на Западу, који одавно желе затварати границе пред мигрантима", објашњава Фајон.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

тузлак

26.01.2015 11:07

Не постоји ниједан постени политицар који це прихватити ниједну европску иницијативу или закон јел самим тим иде на робију посто су криминалци. Никада ми нецемо зивјети боље само горе и горе ускоро цемо ратовати поново па ко презиви мозда буде направио власт која има неке евро вриједности..позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

26.01.2015 11:18

Па ударите санкције ал не народу и БиХ вец политицарима који коце...Замрзните им паре у ЕУ сто имају по банкама ,имовину,забраните им ...Ма вала све им забраните да дису овај ваздух...Све им забраните,они и онако ниста и не заслузују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

26.01.2015 11:21

Ја бога ми јесам да се ситуација у БиХ побољса, али сам против да БиХ удје у ЕУ... ста це нам?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

26.01.2015 12:43

Тања тражили сте гледајте док сте невине Србе хапсили и монтирали им разне процесе заборавили сте горући проблем радикални ислам и вехабије сада је велики проблем јер их има унутар државних институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

26.01.2015 13:37

Ја И Тања би се могли договорити у напредку неби било никаквих проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драга господјо

27.01.2015 11:13

На Балкану се изгледа разуме само језик или реци типа морас, договор,толеранција,хвала,молим (те) и слицне реци су непознанице.

ОДГОВОРИТЕ