Љубав! Платио 19 милиона евра да врати стари назив стадиона!

Живимо у времену у коме је новац постао најважнија ствар у животу, што наравно није заобишло ни фудбал, за који се са разлогом каже да је огледало друштва. Ипак, у свету у коме богати владају, сиромашни преживљавају на дневном нивоу, а оних у средини има све мање, из Немачке долази један пример који је велико освежење. Немачки транспортни тајкун Клаус-Михаел Куне уложио је 18.750.000 евра у бундеслигаша Хамбург како би вратио име стадиона у „Фолкспаркстадион” (Народни парк), како се звао до 2001. године.

Фудбал 26.01.2015 | 08:40
Љубав! Платио 19 милиона евра да врати стари назив стадиона!

И то у тренуцима када се клуб налази у највећој кризи од свог оснивања, два пута „за длаку” избегава испадање из лиге и према незваничним наводима дугује око 100 милиона евра, а може да заради колико-толико од продаје имена стадиона. Примера ради, Етихад Ејрвејз је Манчестер ситију платио 400 милиона евра да стадион понесе њихово име, а и Реал Мадрид ће променити име „Сантијаго Бернабеуа”.

Хамбург је чак три пута у последњих 14 година мењао име „Фолкспаркстадиона”, који се звао прво АОЛ, па ХСХ-Нордбанк, а до најновије промене је био Имтех.
Хамбург СВ је стар 127 година и једини је немачки клуб који никада у историји националног такмичења није испао из Бундеслиге.

Реч је о једном од најуспешнијих немачких тимова, који је био и шампион Европе (1983. године), освојио Куп победника купова (1977) и шест пута је био најбољи клуб у држави. Уз то Хамбург је освојио и три национална Купа, два Интертото купа, а играо је и финале УЕФА купа, 1982. године, где је поражен од шведског Гетеборга (4:0), а пре тога у полуфиналу је савладао Раднички из Ниша укупним резултатом 6:3.

Славна историја ипак није спречила популарне „диносаурусе” да последњих година упадну у највећу кризу од оснивања, а све је почело у сезони 2008/09, када су испустили титулу у самом финишу првенства. Хамбург је водио равноправну трку са минхенским Бајерном и Волфсбургом за титулу, али су у последњих пет кола прво ремизирали са Хертом (1:1), а потом и поражени од Вердера (2:0) и Келна (0:1), и тачно за осам бодова остали без титуле коју је освојио Волфсбург. Да ствари буду још горе за славни клуб, Штутгарт је успео да их престигне, па су чак остали и без квалификација за Лигу шампиона.

После те несрећне сезоне, две године заредом су за мало били испод црте и за пласман у Лигу Европе (седми па осми), после чега је озбиљна финансијска криза погодила бундеслигаша. То је делом и заслуга довођења скупих појачања, попут Рафаела ван дер Варта, који је Тотенхему плаћен 13 милиона евра.

ХСВ је 2011. године једва сачувао статус прволигаша, пошто је шампионат завршио 15. а прошле сезоне био је још гори, играо је плеј-аут са Гројтер Фиртом, од кога је био бољи захваљујући постигнутом голу у гостима.

Екипа наших Слободана Рајковића и Гојка Качара ни ове сезоне не игра добро и има само два бода више од Борусије Дормунд и Фрајбурга који су у зони испадања.

Сада 77-годишњи тајкун Куне жели да помогне клубу за који навија цео живот, а чија компанија је већ дуже време један од спонзора. Он је купио 7,5 одсто акција клуба за скоро 19 милиона евра, уз услов да се „диносауруси” врате традицији, што су навијачи дочекали са великим одобравањем.

„Надам се да могу помоћи у буђењу ХСВ-а”, кратко је рекао Куне, који је објаснио да је враћање старог имена стадиону „ствар срца”.

Коментари / 0

Оставите коментар