Европа упумпава милијарде евра

Одлука Европске централне банке (ЕЦБ) да сваког месеца купује обвезнице вредне 60 милијарди евра, донекле је копирање модела који су користиле САД како би погурале опоравак привреде, рекао је професор Београдске банкарске академије Исмаил Мусабеговић.

Свијет 25.01.2015 | 19:45
Европа упумпава милијарде евра

"Овај програм се назива квантитативно олакшавање, а то су уствари мере стимулације привреде", рекао је Мусабеговић Тањугу, додајући да је "окидач" за овакве мере страх од дефлације, односно од пада цена.

У том смислу, ЕЦБ је одлучила да од марта 2015. купује месечно обвезнице у вредности од 60 милијарди евра и то до септембра 2016.

Саговорник Тањуга каже да је дуго трајала расправа о томе да ли ће се у Европи применити овај систем који је успешно примењен у Америци.

"Америка месечно убризгава 85 милијарди долара. Још 2008. је увела тај метод. То је урађено иако су такве мере оспорене, будући да могу да изазову велику инфлацију. Али свака економска мера има и позитивне и негативне ефекте, а добра је ако има више позитивних од негативних", казао је Мусабеговић.

Према његовим речима, Американци су за ових пет година показали да су повукли прави потез.
"Председник САД Барак Обама је недавно прогласио да је код њих криза готова. Имају раст БДП-а, запослености...Они су, на пример, смањили незапосленост са 10 на пет одсто“, рекао је професор.

Према његовим речима, било је очекивано да ће и Европа да уради нешто у том правцу, и то како другачије него преко ЕЦБ, јер је то централна банка која води монетарну политику свих 19 чланица зоне евра.

"ЕЦБ ће куповати обвезнице код банака или приватних институција и тиме се убризгава ликвидност у цео систем. То се обично ради када је привреда у проблему, а раст економије Европе је и негативан или близу негативног. Те мере могу да допринесу стварању услова за побољшање привреде, али требало би имати у виду да оне нису довољне", објаснио је Мусабеговић.

Према његовим речима, морала би да постоји велика координација ЕЦБ и свих 19 националних фискалних власти.
"Усаглашавање је компликован процес и могу да имају негативне последице на порески систем. Али они који су радили модел сигурно су све добро испроверавали", навео је он.

Куповина обвезница је, како је рекао, стриктно одређена, што значи да се неће куповати било шта од било кога, већ ће бити одређени критеријуми када ће које хартије од вредности бити купљене.

"Свака влада требало би да да програм који ће бити адекватан захтевима ЕЦБ и да дефинише своје циљеве. То значи да неће моћи да се покривају буџетски дефицити из тих средстава, већ би тај новац требало да се стави на располагање банкама, које су један од чинилаца кроз које иде економски развој", сматра Мусабеговић.

Он је рекао да је главни узрочаник ових мера негативан раст цена из децембра 2014, односно дефлација. У ЕУ је предвиђено, навео је Мусабеговић, да инфлација буде око два одсто, а дефлација је једнако негативна колико и много велика инфлација.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

xxx

25.01.2015 18:59

Боду ме ове паре у оци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

25.01.2015 19:02

Ово је начин да,ако још увијрк постоји државна имовина, иста пријеђе легалним путем у руке ЕЦБ или већ тог неког богаташа који је све ово и смислио ради преузимања последњих процената државне имовине у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

25.01.2015 19:22

Једина на кугли земаљској сто нема ни инфлацију ни дефлацију је БХ.Стабилна економска ситуација у привреди цвјетају рузе тј СМРДАНИ,браво за насе струцњаке.Могли би вам и Свицери позавидити на успјеху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

25.01.2015 21:05

ЕУ и са њоме ЕУР су на издисају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

26.01.2015 00:34

Питам се хоће ли изаћи Грчка и Аустрија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2015

26.01.2015 05:30

ЗА ЦРНОГ ГРУЈУ .... ТИКВАНЕ ЈЕДАН ХОЋЕШ ДОЋИ ПАМЕТИ , ДОК ЕВРОПСКА УНИЈА ИЗГЛАДНИ ТИ ЋЕШ ЦРКНУТИ ОД ГЛАДИ МАЈМУНЕ ЈЕДАН!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ