Како је архивска грађа из Јасеновца завршила у Вашингтону

У Бањалуци је 27. октобра 2000. године потписан је споразум о предаји архивско - музејске грађе Спомен подручја Јасеновац између предсједника владе Републике Српске, Милорада Додика, и директора Меморијалног музеја холокауста САД у Вашингтону, Даниела Салцмана.

Република Српска 25.01.2015 | 17:50
Како је архивска грађа из Јасеновца завршила у Вашингтону

О потписивању споразума није обавијештен Музеј жртава геноцида, који је од 1991. водио преговоре о очувању и доступности те грађе; рабин Републике Српске у име око 25.000 јеврејских жртава; представници Рома у име преко 40.000 ромских жртава; Секција бивших заточеника Јасеновачких логора, чије су свједочења у тој грађи, ни предсједник Предсједништва Босне и Херцеговине, Живка Радишића, који је и сам био заточеник Јасеновачких логора.

Директор ЈУ »Спомен подручја Доња Градина«, Симо Брдар »је потврдио да су представници Музеја холокауста из Вашингтона прије доношења одлуке контактирали њега«, »да се сусрео са представницима Музеја холокауста из Вашингтона у октобру ове године на њихов захтјев. Када смо се сусрели ја сам им рекао да се збирка налази у Архиву РС у Бањој Луци, гдје смо заједно и отишли да је они прегледају. Били су веома коректни и конкретни у приједлогу за сарадњу али он није пристао на уступање документације...

Том приликом, ја сам рекао да збирку не може нико испоручити и да, по свим важећим законима, она не може да се помијера са аутентичног мјеста, али да се, без обзира на све, сви разговори о тој теми могу водити са Министарством за науку и културу РС и Заводом за заштиту културног, историјског и природног насљеђа РС. ... »Покушали смо и очекивали да амерички и домаћи стручњаци раде овдје на обнови Меморијалног центра, али је одлуком Милорада Додика, ова намјера пропала ... неколико дана након тог сусрета, случајно је сазнао да је збирка испоручена Музеју холокауста.«

В. д. директора Архива РС, Душан Вржина, изјављује на саслушању пред Анкетном комисијом Народне скупштине Републике Српске да су 27. октобра дошли у Архив РС представник Музеја холокауста САД, Мр Даниел Салецман са униформисаним људима (СФОР), представника конзулата САД да преузму архивску и музејску грађу Спомен подручја Јасеновац. Врло је значајно да том значајном чину није присуствовао ни један представник Владе РС!!

Јавност је обавијештена тек када је грађа однијета из Бања Луке, тек у другој половини децембра 2000.

Тајност објашњава садржина споразума: »Предајом ових предмета РС се одриче старања и контроле, као и свих могућих потраживања према Музеју у односу на ове предмете ... Након пријема предмета, Музеј ће имати овлашћења да се стара о њима на одговарајући начин, у складу са својим законским и етичким обавезама и са својим задатком очувања сјећања на холокауст ... Музеј холокауста преузима одговорност за транспорт предмета у старатељство ... Својим потписом Република и Музеј се слажу да су везани одредбама овог Споразума.«

Влада Републике Српске није дозволила да се архивска грађа и музејски експонати не могу пренијети преко Дрине у Музеј жртава геноцида у Београд, а предсједник Владе дозвољава да се трајно без права потраживања пренесу преко Океана у Вашингтон!!

Шта стоји иза ове предаје »културног добра од изузетног значаја«!?

Министар културе Републике Хрватске изјавио је преко ХТВ да је »привремени одлазак у Америку само етапа у повратку у Хрватску до којега ће доћи до краја године«. Наиме, премијеру Милораду Додику, уочи избора није одговарало да грађу о Јасеновцу непосредно преда Републици Хрватској, те је искористио посредство Музеја холокауста САД и СФОР-а!

Нови управник Спомен подручја Јасеновац је обавијестио Секцију преживјелих заточеника јасеновачких логора, Љиљану Иванишевић, да се спрема за Вашингтон ради преузимања те грађе.

Рабин Јосеф Атијас је на састанку Анкетне комисије отворено изјавио, позивајући се на израелске изворе, да су у питању паре за извођење ове афере!


Агенције: 27.10.2000

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Ми сами

25.01.2015 16:52

Па добро тад је био плацен од Амера.Сад је Додик плацен да буде Србин.Једини цовјек који је по професији Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

25.01.2015 16:58

Он продаје живе зашто неби и мртве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сејдо бајрамовиц

25.01.2015 17:00

Доказе страве и узаса неко продао за дебеле новце и све до сада се о томе цути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историчар

25.01.2015 17:12

Шта се деси са документацијом о масовној гробници у Мркоњић Граду???

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКОЛА

25.01.2015 17:12

ПРАВА СТВАР БОЉЕ ДА ЈЕ АРХИВА НА СИГУРНОМ НЕГО КОД НАС ГДЈЕ СЕ СВЕ ПРОДАЈЕ И НЕСТАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

25.01.2015 17:14

Боље и у Вашингтон него у Загреб, Амери ће то и сачувати у изворном облику! Свугдје друго би то било изложено манипулацији и преправкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

25.01.2015 17:19

Ти си типицан примјер оних Додикових глупсона који бјанко подразавају сваку Милову глупост.Градја није требала бити ни у Загребу нити у Васингтону него у Бањалуци или Београду,тако да не разумијем одакле ти идеја да је боље у Васингтону него у Загребу? Гдје су ту Бањалука или Београд и засто је за вијек вијекова напустила српску територију? Које ту узео паре или несто друго?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

25.01.2015 17:23

Погледајте ове СНСД ботове како правдају Доду.И да стане насред улице да кења они би рекли "тако треба,Прецједник зна ста ради"!? Поцните размисљати својим мозгом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

25.01.2015 17:25

Додик би продао оца и мајку само да ко хоце купити,зато њега Цовиц и готиви јер је сакрио ста су устасе и које урадили и колико су побили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историчат

25.01.2015 17:28

Људи ту нешто смрди,јер у задњих неколико година, бар се стиче утисак, да се Република Српска више залаже за трећи ентитет од ХДЗ-а и Драгана Човића!!!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.01.2015 17:36

ТРЕБА САДА НАС ПРЕДСЈЕДНИК УЗЕТИ ГРАДЈУ СРЕБРЕНИЦЕ НЕКА ЈЕ ЦУВА Е НАРОДЕ ЗАТО ИЗГИБЕ ЗА ТРЕЦИМ ЕНТИТЕТОМ А ХРВАТИ ОД СКОРО 800 000 ЗРТАВА ИЗЈАВЉУЈУ ПАР ДЕСЕТИНА ТИСУЦА АЛИ БРЗО ЦЕ БОГ РЕАГОВАТИ КАДА НАРОД НЕЦЕ ЈАКО СМО ЛОСИ НЕБИ СЕ ИЗНЕНАДИО ДА СЕ НЕКОМ СВИДИ ПАРЦЕЛА ГРОБЉА СВ ПАНТЕЛИЈА ПА ДА ТО ПРЕОРЕ ТРАКТОТИСТА И ПРЕСЕЛИ НА ОНУ ЗАМЈЕНСКУ ЗЕМЉУ ОД ПОЉОПРИВРЕДНЕ СКОЛЕ А НА ГРОБЉУ САГРАДИ НОВИ ЈЕВРЕЈСИ ЦЕНТАР ОД 20 ООО М2 Е НАРОДЕ ИЗМРЛИ СМО ВИСЕ НЕМА НИ СРПСКЕ МАЈКЕ ПРАВЕ НИ ОЦА НИ БРАТА ЈЕР НАС ЗАСТУПАЈУ МЈЕСАНИ БРАКОВИ И КРИМОСИ ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx. yyyyy

25.01.2015 17:39

Еј какви смо И све исполитизирамо па није ни цудо сто нам се све десава. Па како би било да су Своровци упали са возилима И то покупили И предали Хрватској. Овако барем је било времена да се то сними, изкопира И ста знам ста јос, а тако исто И у Васингтону. Па није Додик веци Србин од нас, а БОГАМИ нисмо ни ми од њега. Немојмо све претварати у политику. Цовјек је у том моменту мислио да је то најбољи потез. Ко зна мозда И јесте.Ко гарантира да би контра потез био бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Издајници

25.01.2015 17:59

@Никола @Кобац : Вас двојица изгледа да не знате да читате. У задњој трећини чланка јасно пише да грађа "преко Вашингтона иде у Загреб". Наравно да је (за вас двојицу) "боље" да Додик све што је у РС-у пошаље ван ње. А кад већ то ради може и вас двојицу да прода. ИС тренутно тражи "невјернике".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре марко

25.01.2015 18:48

РАЗМИСЉАМО МИ КАО ДОДИК АЛИ РЕЦИ СТО ПОЛА СРБА ВИДИ У ЊЕМУ ЈЕДИНУ ЛИЦНОСТ КОЈА ЈЕ СПОСОБНА ДА СЕ НОСИ СА СВИМА - ХОЦЕС ДА КАЗЕС ДА СУ 10 ГОДИНА ТИ СРБИ ГЛУПИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

25.01.2015 18:50

Ја бих само питао оне сто гласају за Додика, ције интересе брани од кад је на власти, од Јасеновацких доказа до данасњег дана? Он је највеце зло које је могло задесити овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

25.01.2015 19:13

ДОДИК ЈЕ НЕСПОРНО НАЈВЕЋИ ОЛОШ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

25.01.2015 19:32

Оно што нема у овом тексту из 2000.-те године је то да је на крају та комплетна грађа испоручена Хрватској. Само ово је довољна чињеница онима који се бусају у прса Додиковим српством да схвате да је тај Рудоња један обични Србин на батерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ СОКО

25.01.2015 19:44

ОВО ЈЕ МИЛОРАД ДОДИК ПРЕДАО ХРВАТИМА 1999 ГОДИНЕ, И ЗБОГ ТОГА ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ ДОКАЗИ О БРОЈУ СТРАДАЛИХ СРБА ЛОГОРА ЈАСЕНОВАЦ! а) 12 лимених сандука димензије 75x35x40 цм. б) 6 дрвених сандука димензије 86x34x19 цм. в) 1 кутија реликвија (остаци косе женске особе), г) 8 књига збирка инвентара, д) 3 књига пописа заточеника, ђ) 4 књиге сјећања, е) 1индекс Пакетарнице Јасеновац, ж) 2 архивске кутије документационог материјала, з) 7 ролни документарног филма, и) картонске кутије музејске грађе, ј) уметничке слике, »Капија логора«, 150x100, платно, комбиновано уље, »Мост«, 130x100 са оквиром, уље на платну, уље на шперплочи, 52x38 цм, Иво Југовић, »Мост преко Неретве«, 44x38 цм, Сава Шумановић, Шид 1941. године, »Алеја« 48x35 цм. к) Мапа на тему »Јама«; л) Титова »Ружа«, дужине 25,5 цм, тежине 80 гр. м) Печат Спомен подручја Јасеновац и јастуче за печаћење, н) Изложбени панои (30 комада) средњег фриза сталне поставке, њ) Станко Јанчић: скулптура »Логораш«, бронза, о) Скулптура дјетета на прузи - пропагандни материјал, 4 гајбе, п) 178 пакета књига издавачке дјелатности Спомен подручја, р) 2 кутије проспеката Спомен-подручја, с) план логора Јасеновац са умјетничком визијом јасеновачког пакла на полеђини линорез (?) у великом храстовом оквиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

олд тимер

25.01.2015 20:26

Аполутна амнезија народа, који сад Великог Водју прогласава за највецег цувара Српства. "Вјерујес ли висе Водји, или својим оцима", вјецна је секспировска дилема Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

25.01.2015 20:44

Продао је душу дзаволу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

25.01.2015 21:11

Шта је било било је. Ја бсш и невјерујем да предсједник владе урадио нешто што није смио а да није морао. Ту је име не битно нити треба за то било кога прозивати. Народу треба појаснити оно што нико не разумије. Сви знамо да је Јасеновцу убијено много људи а често чујем оволико или онолико и треће неће се никада знати. Зна се шта је предато у тим папирима који се спомињу, Против тога се не може ништа учинити причом народу. Ако грешке има онда је поправљајте тамо гдје је настала и рсчистите то са оним које грешку направио на други начин. Нигдје на свијету такве ствари не решава народ сигурно то се ни овде десити никада неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постовани господине,

25.01.2015 21:15

У то доба, а и пар година раније СФОР је изводио 'цуда' у РС: убиства Срба, изгоњене оних који су били у Муслиманским становима- једног с којим сам разговара натјерали су да прије сељења обоји столарију, поправи подове, свјезе окреци све просторије, купи намјестај по скипска цак и сивацу масину 'силованој' застиценој свједокињи у Хагу. На моје питање:' Да ли си ти луд кад си то све урадио?'. Рекао је да се боји ње и њих - СФОР. Посто РС прислускује разговоре могу погледати у записник. Нико није узео новац него су само зељели да их се рјесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станови Срба

25.01.2015 21:27

Који су били враћени су биле руине с исцупалом столаријом и паркетом. Огромни дугови за комунилије чак и телефонски рачуни оних који су ту живјели. Продајом би људи платили дугове и поправке јер су као власници били то обавезни. Нико ништа није ућарио. Оно што је свједокиња извела је филм за Србе. Кћерка је још опаснија. У Стоцкхолму дигла пасош БИХ иако је норвешки држављанин. Додик је хулиган али је он пионир за све то зашто га оптужујете и ја га тјерам да да отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

25.01.2015 22:38

ГоспОдо, ако Желите тоЧне бројке било којег злоЧина у Другом свјетском рату имате у Загребу и Београду релавантне податке Центра Симон Wисенттал колико је људи страдало у бившој Yуги...

ОДГОВОРИТЕ
Name

геронyмо

25.01.2015 23:08

Треба погледати и мало даље од данашњег ручка и сеоске политике. Андрићград,архива у Вашингтону нису битне за данас већ за будуће генерације. Мало прст на цело,није свијет само у насој медји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јарослав Хус

26.01.2015 04:20

Сваки коментар је бесмислен. Проверите коме Додик изнајмљује "своју" палату на Дедињу - Београд. Без љутње, ми смо одбацивањем државе Србије и усвајањем Франкенштајн државе "Југославије" доказали да смо ПРОПАЛА НАЦИЈА јос пре скоро 100 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

26.01.2015 08:05

ИМА ЛИ НЕШТО У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ДА ДОДИК И СНСД-е НИСУ УНИШТИЛИ. НЕМОЈ ДА БРИНЕТЕ НА РЕДУ СУ САМИ ОНИ. С А М О У Н И Ш Т Е Њ Е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

27.01.2015 05:13

Мали људи тешко разумију велике потезе а постају смијешни супротстављајући се супериорнијем.Историјска дистанца ће показати да је Додик био у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

27.01.2015 08:34

На ријеч Јасеновац, душа ме заболи. Немем фамилије,јер десетине најближих је убијено у Јасеновцу и никад није сахрањено.Жалосно, а архива? На крају ће је и уништити. Злочин никад нећу заборавити, јер бол траје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

25.04.2017 20:10

5 милиона долара за послушност му је тада била прва већа ловина.

ОДГОВОРИТЕ