Требиње: Махинације око аутобуске?

Након стечајног поступка, некадашња требињска Аутобуска станица недавно је продата под сумњивим околностима. Радници тврде да је стечај проведен незаконито, те да до продаје није смјело ни доћи, а у цијелу аферу умијешано и павосуђе.

Република Српска 24.01.2015 | 21:16
Требиње: Махинације око аутобуске?

Радник требињске Аутобуске станице и бивши предсједник Синдиката овог колектива, Васо Башић, тврди да илегална продаја Аутобуске станице не би била могућа да у Окружном привредном суду у Требињу нема елемената организованог криминала.

"То не тврдим само сад, то тврдим дуги низ година, а шта је прелило чашу: четвртог 12. 2014. године у Требињу се десио један страшан злочин, тада је у незаконитој лицитацији у незаконитом стечајном поступку, у центру града Требиња, у првој градској зони, продато је 9 хиљада 350 метара квадратних грађевинског земљишта. Од тога је 2 хиљаде 100 метара квадратних пословног простора, и све је продато за мизерних 362 хиљаде марака", тврди Башић.

За овакву тврдњу Башић има и доказе: предсједник Окружног суда у Требињу Смаил Беговић донио је пресуду у децембру 2007. године на основу фалсификованог уговора, који није судски овјерен, а према Башићевим ријечима, таквим уговором је преузет пословни простор у оквиру требињске аутобуске станице од 330 м2 за само 6.871 КМ.

"Постављам питање јавности да ли се може у првој градској зони купити пословни простор од 336 м2 за 6.871 марку. Наравно да може на основу пресуде коју је донио Смаил Беговић, која је врх организованог криминала. Господин Беговић је за овакву пресуду добио унапређење, односно функцију предсјендик Окружног привредног суда у Требињу", додаје Башић.

У Окружном привредном суду не желе да говоре о овој теми. Кажу да су се договорили да по било којем питању не излазе у јавност, али је предјсендик овог Суда Смаил Беговић поручио новинарима да су „глупи ако се баве оваквим темама.“

"Дана 12. марта 2014. године судија Смаил Беговић је, без било каквог ваљаног разлога, мени укинуо право умјешане стране у судском спору, јер је претпоставио да имам Уговор који сам 2009. године овјерио, који је пуноважан и самим тим производи правно дејство, те самим тим наша катастарска честица од 4000 квадрата не би могла бити додијељена предузећу АД Неимарство Требиње", каже Васо Башић бивши предсједник синдиката а.д. Требињепревоз.

Предузеће Неимарство А.Д. управља перонима требињске Аутобуске станице па се поставља логично питања како било која аутобуска станица може бити у функцији ако нема долазних и полазних перона? Башић тврди да је имовина предузећа Требињепревоз продата за око 350 хиљада КМ фирми Травунија, у чијим се просторијама налази Окружни привредни суд Требиње, а да је стварна вриједност ове имовине преко 5 милиона КМ.

Стечајни управник Владо Симовић тврди да је све урађено по закону и транспарентно, да је Требињепревоз продато на лицитацији на коју су били пријављени „само предузеће Травунија и једно приватно лице из Добоја“. На Башићеве тврдње да је у родбинским везама са стечјаним судијом Мирјаном Кокотовић, Симоновић одлучно негира.

"Нек пронађе ту 'лозу' да видимо гдје смо ми то у родбинским везама, то су небулозе... Башић је водио спорове које је изгубио и сада треба да плати судске трошкове. И оно што треба мало да наплати од стечаја, морам обуставити како би се покрили трошкови спора које је водио против мене", каже Симовић.

Башић најављује да ће истрајати у борби против незаконитих радњи у вези са његовим бившим предузећем.

Коментари / 0

Оставите коментар