Терористе финансирале Босанска, Вакуфска и Депозитна банка

Босанска, Вакуфска и Депозитна банка, које су основали Саудијци повезани са тероризмом Јасин ал Кади и Шафик Ајади, учествовале су у финансирању тероризма у БиХ, наводи се у извјештају стране обавјештајно-безбједносне службе, који је, међу осталим документима, потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо предао Тужилаштву БиХ.

Босна и Херцеговина 24.01.2015 | 11:16
Терористе финансирале Босанска, Вакуфска и Депозитна банка

Банке су обезбиједиле финансијску помоћ за неколико организација које служе као фасада Ал каиде у БиХ, а то су "Мувафак фондејшн", "Ал

Харамеин исламик фондејшн" и "Сауди хај комишн фор рилиф БиХ", пише "Глас Српске".

Неке од ових организација Влада САД већ је означила као специјалне глобалне терористе, пише у извјештају из августа 2003. године који је у посједу "Гласа Српске".

Вакуфска банка 2002. године пријавила је капитал од 16,4 милиона КМ, који је исте године порастао на 56 милиона КМ. Агенција за банкарство ФБиХ у августу 2002. године одобрила је интеграцију Вакуфске и Депозитне банке.

Међу акционарима Вакуфске банке су и Фондација "Бошњачки Мостар" и Рисајет Исламске заједнице, а њихов удио износи 18 и 11 одсто.

Обје фондације примају донације из иностранства, посебно из Саудијске Арабије, а иза тога стоји проповједник у сарајевској џамији Краља Фахда Незим Халиловић Мудерис.

Ал Кади и Ајади у Депозитној и Вакуфској банци су, уз финансијско залеђе фирме "Махмал инвестмент", годинама обезбјеђивали финансије исламским хуманитарним и терористичким организацијама које су дјеловале у БиХ, наводи се у извјештају.

Бошњачка тајна служба АИД 2002. године навела је да су те банке преко хуманитарне организације "Ал Харамеин" финансирале Ал каиду.

Саудијска хуманитарна организација "Ал Харамеин" служи као канал за финансирање активности терористичких организација.

Сарајевска канцеларија помогла је терористичкој организацији Гама ал Исламија, док су чланови Ел Итихад ал Исламија терористичке групе Осаме Бин Ладена били запослени у сомалијским канцеларијама које су, такође, финансирале њихове операције, наводи се у извјештају АИД-а.

У извјештају се додаје да је директор Вакуфске банке Амир Ризвановић у марту 2002. године признао да је организација "Ал Харамеин" била активни клијент банке, а да је ранији директор Нурудин Кустурица, након девет година, напустио банку када је откривено да је сувласник Вакуфске и Депозитне банке на листи специјално означених глобалних терориста.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Кебино масло

24.01.2015 10:27

Ни Кебино "масло није за рамазана"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

То су ини у Травнику?

24.01.2015 10:32

Тако је неко кога знам омастио брке па напао полусестру гдје су јој паре јер зиви годинама у Аустрији. Ако треба свједока од Босне до Норвеске само нек ФБИ упита мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

витрна

24.01.2015 10:53

Цаст постеним муслиманима али они це нај висе надрљати са овом багром мудзахединима мораце им се милом ил силом повиновати они це нај висе платити цијену сто су их примили и населили на ове просторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццццц

24.01.2015 11:37

То је греска! То су СРБИ, гарант!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

24.01.2015 12:01

Чудим се да Мирсада још нису елиминисали и да их 99% прозваних ћути.Вјероватно имају "везу" у тужилаштву па неће да се одају својим реакцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

24.01.2015 14:14

Вакуфска банка је пропала купио је тдс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

26.01.2015 07:02

Хапси банду !

ОДГОВОРИТЕ