Роби: Звездо моја, а кад је то време да те тужим?!

Бивши тренер црвено-белих причао о свом бившем клубу и зашто је, као и многи, "пресавио табак", о лошем стању у српском фудбалу и једином леку који им може помоћи, Томиславу Караџићу...

Фудбал 24.01.2015 | 16:20
Роби: Звездо моја, а кад је то време да те тужим?!

Роберт Просинечки увек је тврдио да је Црвена звезда његов клуб. Због тога не чуди што емотивно доживљава све што се дешава у клубу из Љутице Богдана, који проживљавају најтеже тренутке у историји.

Иако је место тренера Звезде у лето 2012. напустио са сузама, није се либио да непуне две и по године касније "пресавије табак" и тужи клуб због неисплаћених дугова.

Многи су му замерили, међу којима и Ивица Тончев, члан Управног одбора клуба, који је рекао да није право време за тужбу.

"Требало је неко да ме позове и каже када је тренутак, онда не бих то радио. Емоције су једно, а посао друго. Када радиш, за то би требало да будеш плаћен. Ја нисам бирао тренутак, већ дуго нисам у Црвеној звезди, не знам када би требало да буде тренутак. Није ме нико звао, а знају да увек има простора за договор. Навикли смо на то, тако је на Балкану, увек се нешто договарамо. Када дође до УЕФА онда нема договарања, онда они бирају тренутак", изјавио је у интервјуу за Новости" Просинечки, садашњи селектор Азербејџана, који са својом селекцијом борави у Турској.

Он је рекао да је Звезда успела да прекине доминацију Партизана прошлог лета, али да се тиме ништа није променило.

"Решило се само то да смо сви били срећни три дана. То је само једна титула више и прекид доминације Партизана, а ниси могао да играш Европу. Тако ја то гледам, можда они другачије, али ништа се није десило у Црвеној звезди. То је реалност, апсолутно ништа. Имамо предност над Партизаном у броју титула, нису нас стигли и тра-ла-ла. Али суштину нисмо решили".

Он је истакао да му се није свидело то што је Звезда тада почела "рат" против Фудбалског савеза Србије, који траје и даље.

У периоду док је Просинечки седео на клупи црвено-белих, челници клуба су распиривали ватру на релацији Црвена звезда - ФСС која до данас није угашена.

"Не могу да се променим, размишљам онако како јесте и то не мења да ли сам у Београду или на неком другом месту. Мени није логично да се свађаш са челницима савеза који ти могу много тога променити. Увек сам био за то да се прича, да нема проблема. Имао сам и ја кошкања са Александром Станојевићем, али то прође кад заврши жар борбе, немам проблем нити ћу имати са било којим колегом. Барем ћу покушавати да га немам".

Бивши Звездин играч и тренер прокоментарисао је и стање у српском фудбалу, односно вечиту битку између "вечитих ривала" и протежирање које имају "негде одозго".

"Евидентно да има нешто и да неки људи горе гурају или под знацима навода помажу неком клубу. Ипак, не могу рећи да ми је Толе украо титулу, јер је једноставно тад Партизан био бољи. Показивали смо да може да се игра против њих, освоји Куп, сада и првенство. Није то био проблем, има пуно већих проблема у држави, па и у спорту".

Финансије сигурно јесу један од највећих проблема.

"Новац није све у животу, али оне основне ствари играчи морају да имају. Да се прехране, да могу да се одморе, да имају услове који имају најбољи клубови или играчи. Најбољи пример је баш овде, у Турској. На припремама, кад имају три пута оброк и одмор, 'лавови' трче као луди, а кад се врате у Београд више не трче. Ти мислиш зато што неће. Јесте мало зато што је то Београд, а мало и зато што немају те основне услове".

Просинечки је потом изнео план за "спас Звезде и Партизана". Он тврди да њима није потребан неко попут Здравка Мамића, челника Динама из Загреба, већ неко много "јачи" финансијски.

"Није Звезди и Партизану потребан неко попут Мамића, него шеик. Приватизација је решење јер ко улаже, жели целу контролу и неку корист. Тешко је када дођеш у проблем, ти репови те стално прате".

"Много се скрива реалност и ствари какве јесу, не говори се шта је истина и како је у Звезди. Знам да није лако извући тако велики клуб, али би требало учинити све. Врло је тешко радити када осам месеци не примиш плату, није то једна особа то су читаве фамилије. Новац је битан да се преживи и онда је нормално да тужи овај или онај и проблеми су још већи", сматра Просинечки.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

24.01.2015 17:08

Плави да су сви као сто си ти имали би много бољи свт!!!Легендо

ОДГОВОРИТЕ