Радојичић поново покреће своју партију?

Нема сумње да би Радојичић, за којег се не веже ниједна афера, покренуо лавину у СНСД-у и повукао за собом добар дио оних који су незадовољни Додиковом политиком и аутократским начином управљања странком.

Република Српска 24.01.2015 | 09:25
Радојичић поново покреће своју партију?

Милорад Додик се коначно огласио о захтјеву Рајка Васића да поднесе оставку на лидерску позицију у Савезу независних социјалдемократа.

“Те тврдње нису изазвале никакве покрете у СНСД-у или унутрашњу расправу”, рекао је Милорад Додик новинарима.

Поручио је да не жели да коментарише било чије блогове, па ни блог Рајка Васића, који сматра “приватним ставом”. Додик је најавио да ће се на априлском Сабору странке поново кандидовати за предсједника, позивајући и Рајка Васића да избаци своју кандидатуру, ако се сматра релевантним за ту функцију.

ИРИТИРАЊЕ ЧЛАНСТВА

Мада је прво констатовао да Васићеве тврдње нису изазвале унутрашњу расправу у СНСД-у, Додик је оцијенио како су многе ствари из Васићевог блога “иритирајуће за чланство”, посебно што је себи приписао да је све учинио за странку, а да други нико ништа није радио.

Оваквом реакцијом Додик је покушао да минимизира значај иступа једног од својих најближих сарадника, сводећи га на димензију појединачног става, изнесеног на приватном блогу, који, као такав, нити треба нити може изазвати општу расправу у странци.

То, међутим, не значи да Васићева анализа стања у СНСД-у није уздрмала Додика и да је он није схватио као „црвени аларм“, који би ускоро могао изазвати праву буру у унутарстраначким круговима, која би у коначници могла одувати његов опредјељујући утицај у странци.

Тим прије, што Рајко Васић није „обични“ члан, којем се, ето, прохтјело да лично незадовољство преточи у блог, већ је члан најутицајније групације у оквиру СНСД-а.

Нема сумње да је на челу те групације Славко Митровић, сива еминенција СНСД, један од главних идеолога те странке и особа која је годинама била један од најближих Додикових сарадника.

Врло је извјесно да су Митровић и Васић процијенили да је дошло вријеме када се мора донијети одлука – да ли треба спасавати Милорада Додика или странку. Судећи по ономе што је написао Рајко Васић, њихов избор је спас странке.

Додик је, процијенили су, постао њено тешко бреме, јер је успоставио такава начин управљања странком, који ову политичку организацију води ка потпуној пропасти. Та пропаст, према Васићевим процјенама, десиће се на општим изборима 2018. године.

Из Васићеве анализе стања у СНСД-у јасно је да ни у тој странци више не могу да игноришу Додикову самовољу, његово отворено шуровања са тајкунско-интересним групацијама, постављање на високе јавне функције кадрова који јесу неспособни, али су му зато слијепо одани.

Кап која је прелила чашу била је Додикова одлука да Жељку Цвијановић поново именује за предсједницу Владе Републике Српске. Фаворизовање Цвијановићке је прудубило сукоб између Додика и Игора Радојичића, којег је Додик лично прије октобарских избора кандидовао за премијера, ако коалиција окупљена око СНСД-а буде у стању да формира власт.

Избори су прошли, Цвијановићка је изгубила трку за Предсједништво БиХ, док је Игор Радојичић у својој изборној јединици освојио више од 24 хиљаде поједничанох гласова. Све то није много значило Додику и он је одлучио да премијерски мандат повјери Цвијановићки, јер му је њен останак на челу Владе Републике Српске гарантовао да ће он и даље управљати свим политичким, економским и финансијским процесима у Републици Српској, што му Радојичић не би допустио да је постао премијер Републике Српске.

Он не би Додику дозволио да се мијеша у рад извршне власти и свео би га на мјеру обављања предсједничких дужности. То би практично значило да Додик више не би могао да одлучује и контролише финансијске токове у Републици Српској, што он није могао да дозволи. Ни по коју цијену, па ни по цијену потпуног сукоба са Игором Радојичићем.

РАДОЈИЧИЋЕВО ТИХОВАЊЕ

Од октобарских избора до данас Радојичић се, осим на сједницама парламента РС у којем је народни посланик, не појављује у јавности нити коментарише стање у странци. Радојичићево ћутање одјекнуло је у јавности гласније од хиљаде ријечи и поткријепило нагађања о томе да између њега и Додика нема помирења. Све то, додатно је подвукао Радојичићев твит да је анализа стања у СНСД-у, коју је написао Рајко Васић, најбоља анализа икада написана.

Према изворима из СНСД-а, Додик је процијенио да му Радојичићево „тиховање“ наноси огромну штету, па разматра опцију да Радојичића избаци из странке. На другој страни, постоје назнаке да је Радојичић покренуо процедуру да оживи Демократску социјалистичку партију (која се својевремено удружила са Странком независних социјалдемократа, па је настао Савез независних социјалдемократа) и тако настави своје политичко дјеловање.

Нема сумње да би Радојичић, за којег се не веже ниједна афера, покренуо лавину у СНСД-у и повукао за собом добар дио оних који су незадовољни Додиковом политиком и аутократским начином управљања странком.

Мада се спекулисало да би са Радојичићем из СНСД-а могао да оде и високи функционер СНСД-а и бивши члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић (који је својевремено био предсједник ДСП-а), последњи догађаји говоре да је Радмановић одиграо „прљаву игру“ у којој је "трошио" Радојичића како би изгладио неспоразуме са Додиком и постигао договор о ненападању.

Према изворима из СНСД-а, за разлику од Радојичића, који нема ораха у џеповима, Радмановић и његови најближи сарадници, попут бившег министра енергетике Жељка Ковачевића, носе велико бреме криминалних афера, које би им се, ако крену на Додика, могле обити о главу.

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Ј С О

23.01.2015 12:34

Нема ништа од овога,он је мозак бањалучког СНСДа који опстаје у Бања Луци логистиком из Лијевча Поља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

23.01.2015 12:34

Сто је висе клевете и лази, Додик нам је милији и дрази

ОДГОВОРИТЕ
Name

он су

23.01.2015 12:36

Секта...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

23.01.2015 12:41

Мора се несто радити много прије 2018-е. Али опозицији то није ни циљ јер не знају ста би са нагомиланим проблемима. Зато се понасају овако инертно. Узимају плате , мало нападну и фино им ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рогатица

23.01.2015 12:42

Будуци да су интереси све тањи,одговорност све веца а Фоца,Зеница све близа, сви це они полако напустати Додика и на крају га оставити као зртвено ја'ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жарко

23.01.2015 12:43

Ако Радојичић самостално покрене странку први ћу ставити се на располагање а знам стотине људи који то желе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цг

23.01.2015 12:47

Подржати га у намери да сруши СНСД само напред Игоре само напред видећемо колики ће муљ остати Додик да се дави у њему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Унутрасња контрола

23.01.2015 12:48

Радојциц,Митровиц,Васиц,Гаврановиц,Мирјаниц,Јовициц и Глигориц у новој политицкој опцији ускоро.Провјерено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуле

23.01.2015 12:52

Ништа не мјењај, мени је добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

23.01.2015 12:59

Ко је луд да сада бежи од пуног казана.И ако то уради,он или неко други,то ће бити након 3-њег мандата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

23.01.2015 13:14

Уз тебе смо, кренииии .... вријеме је

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

23.01.2015 13:15

Ма шта се дешава са КРСМАНОВИЋЕМ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

23.01.2015 13:22

Гдје има дима, ту и ватре има...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за 007

23.01.2015 13:28

Крсмановић изгледа легао на руду , чак ми дјелује ко папак у резерви .

ОДГОВОРИТЕ
Name

омладинац

23.01.2015 13:30

Занима ме ста људи у истоцном дијелу РС мисле о Игору? Мозе неки коментар. Поздрав из БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

23.01.2015 13:35

Да је Радојчић био премијер вјероватно би остао исти. Био је предсједник скупштине,која је доносила законе и могао је поднијети оставку,али није.Разлози њему познати. Не треба "летјети пред руду" и прихватати нагло оне који одлазе од свог јата.Треба бити опрезан , јер народ каже "кад брод тоне штакори први бјеже".Народне пословица је таква. Видим и ове из "савеза за промјене" ушли у фотеље и престали бринути о народу.Ма никад нико није бринуо о народу. Све су то "људи из исте приче",сви су прошли исте ,не школе,већ курсеве.Само им се дају различита времена. Неки су већ умрли,о умрлим ништа,а други су на задацима. Понеки поштен човек залута у тамни круг,али схвати и оде или се разболи и умре од свега што је видео.Тако је драги народе. Курсеви и даље трају и обучавају се нови (не)људи. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО . Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток РС

23.01.2015 13:41

Игоре, формирај партију, пола и више ПДП-овац из Источног дијела ће кренути за тобом. Доста је бламаже са кадровима Младена Иванића, сити смо ДОКИЋА, ЂЕРИЋА, ГОЛИЈАНИНА, ТЕШАНОВИЋА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

золе

23.01.2015 13:41

Увијек сам се пито како он мозе с Додом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

23.01.2015 13:50

Ако је Радојичић чист и ако се хоће бавити политиком на поштен начин, он мора са довољним бројем НОВИХ људи ући у формирање НОВЕ странке. Са старим лисцима који су годинама гледали САМО СЕБЕ, неће направити ништа. Препоручујем му да се орјентише управо на дипломиране инжењере а не економисте и правнике то јест друштвењаке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

23.01.2015 14:15

Кад БН добије интервју од Радојичића повјероваћемо да се нешто дешава.До тада Игорова шутња је знак страначке дисциплине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

23.01.2015 14:29

Игоре усрецицес се... Доци це ти из ПДП-а Дуца, Вуцицевиц, Брцкало и сл са заврсеним вецерњим сколама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

23.01.2015 14:37

Ја зивим за дан када цу злоцинацком резиму видјети ледја. Ипак не могу да се слозим са вецином ставова из цланка. У њему је написано оно сто бисмо зељели а не оно сто је реално да се догоди. СНСД у зивоту одрзава цврста рука М Додика и народ попут овог Остоје који казе да му је после цитања цланка Додик јос дрази. То су људи којима не треба визна либерализација, запослење, ефикасан здравствени систем, редовне пензије... Њима је потребна само илузија и мајстор који це је сто дузе одрзавати. Дуго сам покусавао разном Остојама објаснити оцигледне ствари, мој говор се одбио као од стијене. Форсирање Радојицица, с друге стране, нема никаквог смисла. Он да је хтио/могао давно би несто уцинио. Он је одавно схватио да би заврсио лосије од Глигорица. И зато не цини ниста. Нити це икада покусати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

23.01.2015 14:59

Дјордје, назалост васа суморна анализа је веома прецизна И доста тацна.Да ли ови или они на власти, обицним људима це бити веома теско да презивљавају годинама И годинама које долазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

23.01.2015 15:15

Васиц је небитан за странку а пао је због својих примитивних изјава и сам је постао бреме за снсд.снсд свакако неце бити 100година на власти али ко Це газзамјенити овакав сдс сигурно не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прелетац

23.01.2015 15:30

Од 1997 год сам у социјалистицкој партији. накада до сада нисам био нигдје директор, не подрзавам охстаплера ђокица ани крсмановица. купио сам диплому академске установе меџамента. радо бих се прихватио било које титуле у било којој дрзавној институцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за истину

23.01.2015 15:32

Брцкало није заврсио вецерњу сколу,вец економски факултет на јавном универзитету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрија!!!

23.01.2015 15:52

Нема овај Радојициц тестиса за то!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

б поље

23.01.2015 16:00

ЉУДИ ЗНА ЛИ КО КАДА ЦЕ БИТИ УХАПСЕН НАЈВЕЦИ КРИМИНАЛАЦ СВИХ ВРЕМЕНА КОВАЦЕВИЦ ЗЕЉКО ДА МУ ДАМ МУСТУЛУК ЕЛ КРАЈИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поткозарје

23.01.2015 16:02

Игоре, Поново покрени ДСП и ето ме одмах уз тебе. Доносим и заставу и печат, све сам сачувао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

23.01.2015 16:05

Све це то народ позлатити

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

23.01.2015 16:26

У затвору покреци странку коју зелис. Лоповцино једна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барба

23.01.2015 16:57

Зворник, ако би Игор евентуално и ишао у затвор, далеко ће прије изаћи него твој шеф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за барба

23.01.2015 18:07

За тебе који ниси упуцен у све ово ср...е,само да ти казем да је тај исти Игор Радојциц узео много новца бас овде у Зворнику(фабрика глинице нпр),а ако мислис да је мој сеф онај балван Милорад опет си се зезно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

23.01.2015 18:30

Кренуло је одвајање. На ФБ људи направили групу подршке Игору Радојичићу:

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН ПРИЈЕДОР

23.01.2015 18:51

АКО РАДОЈИЧИЋ ПОКРЕНЕ СТРАНКУ, КАЖЕМ АКО, ПОЛА ДНС-а ИЗ ПРИЈЕДОРА И ПОЛОВИНА СНСД-а ПРЕЛАЗИ КОД РАДОЈЧИЋА, ПРИЧО САМ И СА НЕКИМ И СДС-а АЛИ ОНИ СУ УФУРАНИ ДА ЋЕ БИТИ ГЛАВНИ, НЕКА ВИДЈЕЋЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

23.01.2015 19:17

Није вам овај Бајин Ђетић такав јуначина да би смио предузети било какав корак у циљу одвајања. Он је слабић и бескичмењак и нема ни храбрости, ни петље за тако нешто. Сакрио се у мишију рупу и повремено извирује и ослушкује шта медији и друштвене мреже кажу... А кажу много о његовој улози као апаратчика у СНСД фаланги Баје из Бакинаца. Не знам само откуда појединцима став да је он чист и неокаљан, да се није обогатио држећи се скупштинског чекића. Питајте људе који знају...он и жена му направили штек јер је све било "џабица" . Кад кажете НЕПОТИЗАМ - мислите на овог Бајиног дилбера. Зато - заборавите причу о новој странци и одвајању. Ко би уопште пошао са овим "теоретичарем хаоса"? Па он није ауторитет ни у кућном савјету своје зграде а камоли у СНСД-у! То што није криминалац формата једног Баје - не значи да је мање крив за ово зло што нас је снашло. Чекић је као што рекох више од осам година био у његовим рукама. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

23.01.2015 19:23

Радојичић је исто г... као и сви остали, само мало намазанији па се за његове афере није сазнало, што не значи да не постоје. Да није исто г... не би могао шуровати са њима толике године и бити на највишим функцијама. Сад се сјетио да не ваљају, кад је брод почео да тоне. Знате ли и једну мафију у којој је било који од чланова тотално чист? И још једно питање, какав је то магистар електро-технике који куца на тастатури са два прста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

23.01.2015 19:33

Доста сам ћутао не плашим се ни Баје ни Бајниог ђетића. Маринко Учур

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

23.01.2015 20:39

За Бојана Нисевица- Браво за коментар. Лоповцина не тај Игор као СВИ из секте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

23.01.2015 22:57

Гарантујем да це Игор основати своју странку али не из патриотских разлога него чисто економских.Узеће милионе да подржи владајућу олигархију тј Додика да задржи апсолутну власт, попут Шукала и оне друге пензионерске накараде.Игор ће бити трећи папак који ће скупо наплатити своју лојалност Додику.ПРОГЛЕДАЈТЕ ДРАГИ ЉУДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рапсодија у плавом

23.01.2015 23:52

Мажњатори баснословних плата за полтронисање и продавање магле, почињу схватати да је Додику истекао рок трајања. Један по један, отказују му слијепу послушност. Растаче се секта ко измет на киши. Овај мрак је збиља непоновљив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барба

23.01.2015 23:57

Хало Зворник, ако је тако, онда си мој друг. Пиво од мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

24.01.2015 00:08

Нигдје није било негативне селекције као са овим режимом односно Милорадом Додиком. Ужас који се не може описати. Хурва и хукара су на свакој позицији која је имало битна. У влади, у локалној управи коју држе, у агенцијама, у државним предузећима, једном рјечју свугдје. Ово ни Иво Андрић није описао у својим романима о тамном вилајету. Овај је најтамнији до сад, од кад је гавран поцрнио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

феникс

24.01.2015 00:11

Сада га као браните ? Он јесте мање зло,ал је зло чинио и треба да одговара !.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

24.01.2015 04:20

Мој Баја кад би знао то што не знаш отишао би сам, сви ће ти они бити крунски сведоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихи посматрац

24.01.2015 08:54

Друг или господин из унутрасње контроле је побројао добе, коректне и способне људе. Додик се годинама правда да не зна за криминалне радње људи из свог окрузења, невјероватно за цовјека који је толико дуго на власти који не види ко је ста стекао од 1992 до сада, дрзаву су опљацкали у име народа за свој дзеп, сиромаство је све веце, борци су на контејнерима и зиве у супама, дјеца им немају запослења, они који су током цијелог рата и касније трговали, слове код Додика за велике пословне људе. Игоре вријеме је, крени храбро, имат цес подрску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко то тамо пева

24.01.2015 15:41

једном давно је неко рекао: боље рат него пакт. е ми смо досли до те границе да је боље несто предузети него сједити да те непријатељ (глад) докрајци код куце. Дајте нам посао, хљеба. Украли сте нам насу и будуцност насе дјеце . СВИ СТЕ ИСТИ САМО ДРУГО ПАКОВАЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коцкар

24.01.2015 21:57

Људи знате ли да су све коцкарнице и лутрије под шапом. Игора Радојцица. Штошта ви не знате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Компас

25.01.2015 20:35

Управо зато што нема аферу, нема ни новца да купи будуће чланове странке. Мислим да је његово тиховање апсолутно погодовало томе да не може више ништа урадити, јер чекајући Радојчића(Годоа) мислим да су потенцијане његове присталице вец забациле удицу на опозицију, сви ће се негдје увалити кад дође до распада јер "ко чека Радојчића, не дочека". На његовом мјесту, послије понижења које је доживио постављањем Жељке за премијера, ја бих неизоставно напустио странку јер могао би и негдје друго да ради интелектуалац његовог калибра али му се очито осладила политика. Више воли бити Додиково куче него свој човјек.

ОДГОВОРИТЕ