За неке нема кризе

Два Мерседеса Бенз 350 С вриједности близу 230.000 КМ предводе листу од 11 најскупљих аутомобила увезених у БиХ прошле године, на којој је онај најјефтинији вриједио око 156.000 КМ.

Босна и Херцеговина 23.01.2015 | 12:30
За неке нема кризе

Два аутомобила марке Мерцедес Бенз 350 С, вриједности 228.636 КМ, односно 227.276 КМ, најскупљи су аутомобили увезени  у прошлој години у Босну и Херцеговину.

У друштву најскупљих путничких аутомобила увезених током 2014. у земљу у којој скоро половина становништва нема стално запослење, а они који раде мјесечно зарађују у просјеку нешто више од 800 КМ, налази се, на трећем мјесту по вриједности, Ланд Ровер вриједан  197.974 КМ.

Мерцедес Бенз С 350, чија вриједност је била 189.647 КМ, држи и четврту позицију листе најскупљих аутомобила увезених у 2014, док је на петој поново Ланд Ровер, али овај пут вриједан 172.888 КМ. На шестом мјесту, према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, "освјежење" у виду Масератија Гхиблија 3.0, вриједног 168.831 КМ.

Ауди РС 6 АВАНТ од 168.474 КМ нашао се на седмој позицији, а "зачеље" листе најскупљих четвероточкаша увезених у БиХ прошле године држе још три Мерцедеса Бенза 350 вриједности од 166 до 158 хиљада КМ, те опет један Ланд Ровер, чија вриједност је била 156.088 КМ.      

Ауто преслика карактера власника 

Најскупљи увезени аутомобил на може се чак ни погледати у салонима бх. аутокућа које продају Мерцедесове моделе, јер се ради о моделу који су у земљама с малим тржиштем, као што је БиХ, доступни само по наруџби. Тај аутомобил "мора да буде преслика карактера власника, од боје до осталих перформанси, баш као и одијело које нека особа носи", каже продавач једне од бх. аутокућа која дистрибуира Мерцедесова возила.

"То је аутомобил премиум сегмента, односно најлуксузнија варијанта с аспекта онога што је доступно и што се производи, а што се тренутно налази у понуди", казао је он додавши како је то заправо "најлуксузнији модел" поменутог произвођача.

Просјечном грађанину БиХ, који има срећу да је запослен и прима просјечну бх. плату од 823 КМ, потребно је 278 плаћа како би купио најскупљи модел увезен у БиХ у прошлој години. Стога не чуди да је више од 90 посто од скоро 160.000 аутомобила регистрованих само у Кантону Сарајево, заправо половно.

Иста ситуација је и кад је ријеч о 67.444 путничка аутомобила увезена у Босну и Херцеговину прошле године. Према подацима УИО БиХ, поменути аутомобили у највећем броју случајева стари су између пет и седам година, док је просјек старости оних које возе Босанци и Херцеговци знатно виши.

На 526 милиона, држава зарадила 95 милиона 

Укупна вриједност увезених аутомобила у 2014. години износила је 526 милиона КМ. Са друге стране, држава је на увозу поменутих аутомобила инкасирала 95 милиона КМ, колико износе укупно обрачунате и плаћене дажбине приликом увоза.

Из УИО БиХ напомињу да се од 2013. године на увоз половних путничких моторних возила из Европске уније не плаћа царина, већ само ПДВ у износу од 17 посто, уколико увозник докаже да се ради о возилу које има поријекло из неке од земаља чланица ЕУ. 

"Поријекло се доказује изјавом на фактури или обрасцем ЕУР 1. У складу са трговинским дијелом Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ царина се на половна путничка моторна возила поријеклом из ЕУ постепено укидала у периоду од 2008. до 2013. године, док је за нова возила поријеклом из ЕУ царина укинута већ на почетку 2009. године", наводе из УИО БиХ.

Возило се приликом увоза у БиХ пријави на граничном прелазу, ту се добије провозна царинска пријава на рок од 10 дана, у поменутом року увозник мора извршити хомологацију возила код неког од овлаштених техничких сервиса у БиХ и након тога доћи у царинску испоставу надлежну за царињење.

"Управа за индиректно опорезивање БиХ врши провјеру вјеродостојности фактура које се прилажу приликом увозног царињења. Све фактуре шаљемо на провјеру надлежној царинској служби земље гдје је ауто купљено. Уколико се провјером утврди да је увозник приложио лажну и умањену фактуру, покреће се поступак накнадне наплате увозних дажбина, уз обрачун затезних камата и издавање прекршајног налога. То може бити упозорење свим грађанима који се евентуално одлуче на такав незаконити поступак", казао је гласноговорник УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дивља јабука

23.01.2015 09:12

Најнакараднија држава на свијету. Пар клипана је покупило сав кајмак а онда оглодали све. Нема више ни маховине на камењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

23.01.2015 09:51

Реално,шта је већи проблем.2 Мерцедеса или стотине кладионица и коцкарница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

23.01.2015 09:53

Ово је цисти завидлук! А у добоју се вози Мерцедес СЛС АМГ он не далеко скупљи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

23.01.2015 10:46

Не будите љубоморни на своје вође. Ви плаћате, а онда плачете. Плаћате гријање које вас (не)грије, порез који нисте дужни плаћати, воду, струју, телефон, Тв. Да ли ви знате колико се ту лове присвоји. А они којима то плаћате они Мерцедесе возе и вама се иза црних шајби смију. Па и предсједник вам плати зимску опрему за Мерцедес, за ту лову су се могле у једмом селу поплаве санирати. Трпите и машите када поред вас пројури Мерцедес са таблицама из БиХ или србије! У тим аутима су ваши миле и драге вође...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Мали

23.01.2015 16:11

Лако је у Добоју ту се има људи су донирали за Поплаве. Нису рацунали на то да це Лопови себи све узети а Народу ниста зато се и возе таква Аута. А Град и околина це се санирати кад буду ове Године у Мају Поплаве посто се није јос ниста цинило на санирању Корита Ријеке Босне. Јадна нам Мајка које Лопове ми подрзавамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

23.01.2015 23:24

РЕ: е мој мали! То ауто је било већ прије поплава било ту! Ко год да је, успјешан је лопов или ратни профитер. Мени је то глупо да има тога, али гдје тога нема? Такво је друштво било и бице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак,нек је са срецом!

24.01.2015 10:59

Наравно да ту има мало и завидности балканске,оно,да комшији цркне ауто,али и здравог разума.Здрав разум се пита,одакле некоме толике паре да "гурне" у возило,кад се зна шта цовек данас мора да одвоји за голи живот.Шта то,тај неко, производи, како би могао да издвоји толике паре за превозно средство? Тачно је,уосталом,да кола говоре о карактеру а не о имовинском стању власника.

ОДГОВОРИТЕ