Неликвидни због "Бобар банке"

Посљедице ликвидације Бобар банке ће бити тешке и дугорочне и привредници од званичних органа и институција у РС очекују да у јавност изађу са званичним подацима о свему ономе што се дешавало у Бобар банци, каже за пословни портал „ЦАПИТАЛ“ Светозар Михајловић, директор предузећа „Дуван“, којем је је у Бобар банци „заробљено“ 511.000 КМ.

Република Српска 23.01.2015 | 09:10
Неликвидни због "Бобар банке"

„Ми, привредници и грађани, од надлежних тражимо да нам кажу како да се понашамо у наредном периоду и да ли ћемо свој новац морати потраживати путем суда. Тренутно знамо тек толико да ће ликвидациони поступак Бобар банке трајати око пет година и да ће се моћи наплаћивати одређени износи новца из ликвидационе масе“, каже Михајловић.

Предузеће „ Дуван“ до сада је највише трансакција обављало преко Павловић банке, Сберб банке и Бобар банке.

Стицајем околности, након продаје својих залиха, у прошлој години дио слободних средстава орочили су у Павловић банци и Бобар банци. У Бобар банци, на дан проглашења принудне управе, остало им је заробљено 511.000 КМ, заједно са каматама. Од те суме, 50.000 КМ ће наплатити од Агенције за осигурање депозита БиХ, док ће остатак средстава наплатити кроз ликвидациони поступак Бобар банке.

„За нас је то велики износ средстава, јер смо их планирали за инвестирање у прољећну сјетву дувана. Највећи дио овогодишње сјетве дувана могли смо исфинансирати из тих средстава“, истиче Михајловић.

Он каже да је рок за разграничење био шести децембар прошле године, али је десетак дана раније њихов новац блокиран и сада су ликвидно угрожени због одлуке да се иде на ликвидацију Бобар банке.

Михајловић каже да управа „Дувана“ није очекивало овакав расплет ситуације са Бобар банком, јер су вјеровали да ће бити извршена докапитализација банке и да ће банка наставити да обавља своју редовну активност.

„Учињени су бројни пропусти од стране управе Бобар банке, али и Агенције за банкарство РС. Нас, привреднике и грађане, овако су довели у изузетно тешку ситуацију и ово ће имати дугорочно лоше посљедице, не само по наше предузеће, већ и по многа друга предузећа и њихове раднике“, каже Михајловић.

Он сматра да је одлука о ликвидацији банке представљала исхитрен и неодговоран поступак, и да ће таква одлука довести до неповјерења клијената у цјелокупан банкарски систем.

Навео је и конкретне примјере фирми чији су жиро – рачуни блокирани од стране ликвидационог управника због њихових доспјелих обавеза по основу кредита које су својевремено узели у Бобар банци, али те фирме и даље раде, мимо блокаде рачуна и обављају одређене трансакције.

Навео је примјере бијељинског „Елвака“ и Пољопривредног добра „Семберија“, истакавши да би било коректно да се таквим предузећима одобре нови кредити од стране неке друге банке, да та предузећа врате своје обавезе Бобар банци и тиме помогну депонентима да дођу до дијела својих средстава.

Са 12 стално запослених радника, предузеће „Дуван“ АД, које током сезоне ангажује још тридесетак радника, ускоро ће организовати састанак са произвођачима дувана и упознаће их са условима производње дувана у овој години и новонасталом ситуацијом око заробљених средстава у Бобар банци.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

семберац

23.01.2015 08:16

Ста се ти бунис Свето па то су твоји партијски пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

23.01.2015 08:21

Па то су твоји партијски другови направили.Како те није срамота Свето да ти сад нападас на Бобар банку и дрзаву.Најмање је коректно да ти не коментарисес десавања актуелне власти јер си и ти дио тог филма.Лицемерно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

23.01.2015 08:25

Све вас је заложио додо да би осигурао себе и своју лоповску братију,ето колико сте му битни и ви и сав народ Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

23.01.2015 08:35

Све је брзо и исхитрено ...нема правне државе ,кад буду распродавали ликвидациону масу опет држава има приоритет у наплати ,лопови, привреда трпи милонску штету само СНСД бас брига срамота власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бумбар

23.01.2015 10:28

Шта ради полиција ЦЈБ Бијељина и Тужилаштво на истоку Српске. Боље рећи да ништа заправо не раде. У Зворнику нам се десила пљачка века а нико не реагује. Из Глинице украли скоро две милијарде марака док су Зворнички шефови полиције са њима пили кафу и ручавали по хотелима. Шта раде у полицији у Бијељини такође ништа. Шефа крим полиције у Бијељини је лично преко Додика поставио Гаврило Бобар. То и птице на грани знају. Главног Тужиоца у Бијељини лично зове Милорад и даје му смернице како да прикрива случајеве и како да се понаша у конкретним ситуацијама. Онда тај Тужилац утиче на све истраге које политика жели да оконча у своју корист. Па птице на грани знају да је СНСД опљачкао Бобар банку ради куповине гласача и избора и да је због тога Гаврило добио инфаркт и умро. Све је познато у народу, али институције не реагују јер су под политичком контролом. Државом влада Мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гдје

23.01.2015 11:12

Ти је мозак човјече, чуј дао паре у Бобар и Павловић банку. Имао си ти ту неке шеме сад скочило на нос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све лопови

23.01.2015 11:50

Људи гдје се још фирма 5 година раскринкава? Они морају прво да је напуне парама из ММФ-а па да вама врате. А то ће нажалост бити мало сутра, само вам мажу очи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

23.01.2015 13:00

И ти као и Вучуревић,додуше са малим закашњењем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

23.01.2015 13:25

док је власт могла мусти она је музла, сад је неликвидна јер је остао измузак.споро се ради на откривању злоцина.збогом РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИМ

23.01.2015 16:33

Јасно је ко стоји из свега блокирали су све. Не провјеравају ниста само лупају Исти људи раде а умјесто Ане Миросављевиц довели су МАТОРОГ а она га савјетује. ОВО ЈЕ КАТАСТРОФА

ОДГОВОРИТЕ
Name

остецени

23.01.2015 19:10

Зато је ликвидна Ана Миросављевиц, купује треци стан за !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.09.2018 16:37

Нема жена ниједан стан. Не лупај глупости.

Name

Биће вуне

12.05.2015 09:05

беееееееее

ОДГОВОРИТЕ