Епидемија морбила на подручју Требиња

У Требињу је проглашена епидемија морбила, а од ове вирусне инфекције у протекла три мјесеца обољело је 19 пацијената.

Република Српска 22.01.2015 | 18:27
Епидемија морбила на подручју Требиња

У Центра за јавно здравство Требиње истичу да је епидемија морбила проглашена на подручју Требиња иако је регистровано свега 19 пацијената. Што се тиче источне Херцеговине и даље је Билећа најугроженија, гдје је заражено 429 особа, али се и тамо смањује број обољелих.

“Закључно са 19. јануаром ми поред Билеће гдје је регистровано 429 обољелих особа имамо регистровано 19 обољелих особа на подручју града Требиња, 10 у Гацку, 9 у Берковићима, 2 у Љубињу и прошле седмице имамо први случај обољевања од морбила на подручју Општине Невесиње. На самом крају 2014 почетком 2015 и Хигијенско епидемиолошка служба Дома здравља Требиње је прогласила епидемију на подручју града Требиња, иако тај број обољелих није апсолутно велики 19, међутим с обзиром да су морбили болест против којих се наша дјеца вакцинишу, ми годинама уназад нисмо евидентирали присуство тог вируса", каже епидемиолог Јулија Краљ.

Због епидемије морбила грађанима се препоручује да избјегавају мјеста масовних окупљања.

“Препоруке становништву су да се избјегавају мјеста масовних окупљања како би се спријечили даље ширење тих инфекција, да се када су у питању посјете болесницима у здравстевним установама да се оне редукују, да се скрате на најмању могућу мјеру како бисмо спријечили даље ширење инфекције", додаје др Краљ.

Што се тиче грипа у Требињу од почетка године регистровано је 68 обољелих, али још увијек нема потреба за проглашење епидемије.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар